Trần Thị Phương Lan * , Lam Mỹ Lan Trần Thị Thanh Hiền

* Tác giả liên hệ (ttphlan35@gmail.com)

Abstract

Studies on the effects of temperature and salinity on the energy budget of snakehead (Channa striata) were carried out at three temperatures (28; 31 and 34oC) combined with 3 salinity levels (0, 6 and 9‰). At 31oC-0‰, snakeheads showed the highest growth rates, and they could be adapted to a temperature of 34 oC or salinity of 6‰ without affecting growth. The digestibility of fish tends to decrease with increased salinity.  As a result the digestibility of fish in treatments 6 and 9‰ at the same temperature were significantly lower (p <0.05) than  that of the treatment 0‰. The treatment 31oC-0‰ was the best for energy metabolism of snakehead as shown by the equation: 100 IE = 11.80 FE + 44.01 RE + 4.28 (UE + ZE) + 39.90 HE. A the increased level of temperature and salinity (34oC-9‰), the cumulative energy is lowest ​​as shown by 100 IE = 15.04 FE + 32.12 RE + 5.45 (UE + ZE) + 47.39 HE.
Keywords: Apparent digestibility coefficient, energy, salinity, snakehead (Channa striata)

Tóm tắt

Nghiên cứu ảnh hưởng kết hợp của nhiệt độ và độ mặn lên tăng trưởng, độ tiêu hóa thức ăn và chuyển hóa năng lượng của cá lóc (Channa striata) (6,53±0,09 g) được thực hiện với 3 mức nhiệt độ (28; 31 và 34oC) và kết hợp 3 mức độ mặn (0, 6 và 9‰) trong thời gian 90 ngày. Kết quả cho thấy, ở 31oC-0‰ cá lóc có tốc độ tăng trưởng cao nhất và cá có thể thích nghi ở mức nhiệt độ 34oC hoặc độ mặn 6‰ mà không ảnh hưởng đến tăng trưởng. Độ tiêu hóa thức ăn của cá có xu hướng giảm theo sự gia tăng độ mặn. Các nghiệm thức 6 và 9‰ trên cùng mức nhiệt độ có độ tiêu hóa thấp hơn có ý nghĩa (p<0,05) so với 0‰. Cá lóc sống ở 31oC-0‰ được xem là tốt nhất cho chuyển hóa năng lượng với tỉ lệ là: 100 IE = 11,80 FE + 44,01 RE + 4,28 (UE + ZE) + 39,90 HE. Khi nhiệt độ và độ mặn tăng cao (34oC-9‰) năng lượng tích lũy giảm thấp nhất với các giá trị phân bổ là: 100 IE = 15,04 FE + 32,12 RE + 5,45 (UE + ZE) + 47,39 HE.
Từ khóa: Cá lóc (Channa striata), độ mặn, năng lượng., nhiệt độ

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ai, Q. and Xie, X., 2005. Effects of dietary soybean protein levels on energy budget of the southern catfish, Silurusmeridionalis. Comparative Biochemistry and Physiology, Part A 141:461-469.

AOAC, 2000. Official Methods of Analysis, Association of Official Analytical Chemists Arlington.

Besra, S., 1997. Growth and bioenergetics ofAnabas testudineus(Bloch) (an air-breathing climbing perch of south-east Asia). Freshwater Biological Association of India. Department of Zoology, T. M. Bhagalpur University, Bhagalpur-812007.

Cho, C.Y. and Watanabe, T., 1986. Dietary energy and lipid requirements of rainbow trout at different water temperature. Proc. 10" Int. Symp. onEnergy Metabolism, Airlie, Virginia, 206. P.W. Moe, H.F. Tyrreland P.J. Reynolds eds. EAAP Publ. No. 32: 206-209.

Cho, C. Y. and Slinger, S. J., 1979. Apparent digestibiiitymeasurement in feedstuffs for rainbow trout. Finfish Nutrition and FishfeedTechnology (Halver, J. E. and Tiews, K., edsEds.). Vol, H. HennernannGmbH &Co., Berlin, Germany, Pp.239-247.

Choubert, G., Fauconneauand, B. and Luquet, P., 1982. Influence d’une e’le’vationde la temperaturedeI’ eau sur la disgestibilinete’ de la matìeresèche, de I’azoleetde I’ aliment distribue’ à la truite arc-en-ciel(SaimongairdeneriRich). Repsed. Nutri. Develop. 22: 941-949.

Elliot, J. M., 1976. Energy losses in the waste products of brown trout. Salmo trutta, J. Anim, Ecol. 45: 561–580.

Henken, A.M., Machiels, M.A.M., Dekker, W. and Hoggendoom, H., 1986. The effect of dietary protein and energy content on growth rate and feed utilization ofthe African catfishClariasgariepinus(Burchell, 1822). Aquaculture, 58: 55-74.

Trần Thị Thanh Hiền, 2004. Giáo trình Dinh dưỡng và Thức ăn Thủy sản. Khoa Thủy sản, Trường Đại học Cần Thơ, 136.

Ji, Q.W., Lui, H., Po, H. and Fan, L., 1999. Influence of salinity on food consumption, growth and energy conversion efficiency of common carp(Cyprinus carpio) fingerlings. Article in Aquaculture 148 (2): 115-124.

Kaushik, S. J., 1981. Influence of a rise in temperature on the nitrogen excretion of rainbow trout(Salmo gairheriR), in: Proceedings of theWorld Symp, on Aquaculture in heated effluents and recircuiatedsystem, Vol. I: 78-89.

Likongwe, S. J., Stecko, T. D., Stauffer, J. R. Jr. and Carline, R. F., 1996. Combined effects of water temperature and salinity on growth and feed utilization of juvenile tilapiaOreocheomisniloticus.Aquaculture, 146: 37-46.

Viviana, L., Barcarolli, I.F., Sampaio, L.A.andBianchini, A., 2015. Effect of salinity on survival, growth and biochemical parameters injuvenileLebranchmulletMugil liza(Perciformes: Mugilidae). Neotropical Ichthyology, 13(2): 447-452,

Maria, J. A.,Passos,C. R. and Phan VanNgan, 2013. Bioenergetic budget of juveniles of fat snookCentropomusparallelus(Perciformes, Centropomidae) as a function of salinity acclimation. Pan-American Journal of Aquatic Sciences, 8(1):10-20.

Mqolomba, T. N. and Plumb, J. A., 1992. Effect of temperature and dissolved oxygen concentration onEdwardsiellaictaluriinexperimentally infected channel catfish. Journal of Aquatic Animal Health (4): 215-217.

Ngô Minh Dung, 2018. Ứng dụng mô hình sinh hóa xác định nhu cầu năng lượng và protein để phát triển thức ăn cho cá lóc (Channastriata). Luận án tiến sĩ. Trường Đại họcCần Thơ.

Nguyễn Trường Tịnh, 2013. Ảnh hưởng của độ mặn lên sinh trưởng và hoạt tính enzyme tiêu hóa của cá lóc (Channa striata). Luận văn thạc sĩ. Khoa Thủy sản, Trường Ðại học Cần Thơ.

Nguyễn Văn Tư, 2012. Bài giảng Sinh lý động vật thủy sản. Trường Đại học Nông Lâm, Thành phố Hồ Chí Minh, 128.

Riche, M. and Williams, T. N., 2009. Apparent digestible protein, energy andamino acid availability of three plant proteins inFlorida pompano, TrachinotuscarolinusL. in seawater and low-salinity water. Aquaculture Nutrition 16 (3): 223-230.

Sun, L., Chen, H. andHuang, L., 2006. Effect of temperature on growth and energy budget of juvenile cobia(Rachycentroncanadum). Aquaculture, 261: 872–878.

Vien, T. D., 2011. Climate change and it is impact on agriculture inVietnam. Journal of ISSAAS, 17 (1): 17-21.

Tuan, L. A. and Suppakorn, C., 2009. Chimatechange in theMekong River Delta and key concerns on futurechimatethreats. Paper submitted toDRAGON Asia Summit, Seam Riep,Cambodia.

Võ Trường Chinh, 2014. Ảnh hưởng của nhiệt độ lên hoạt tính enzyme tiêu hóa, độ tiêu hóa thức ăn và tăng trưởng của cá lóc đen (Channa striataBloch, 1793). Luận văn thạc sĩ, Khoa Thủy sản, Trường Đại học Cần Thơ.

Vũ Duy Giảng, 2006. Giáo trình Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 142.

Winberg, G. C.,1956.Rateofmetabolismandfoodrequirementsoffishes.Beloruss.State University, Minsk. Fis. Res. Bd. Can. Transl. Ser. No. 194: 160.

Xie, S., Cui, Y., Yang, Y. and Liu, J., 1997. Energy budget ofNile tilapia(Oreochromis niloticus) in relation to ration size. Aquaculture 154 (1): 57-68.

Xie, S., Zheng, K., Chen, J., Zang, Z., Zhu, X. and Yang, Y., 2011. Effect of water temperature on energy budget ofNile tilapia (Oreochromis niloticus).AquacultureNutrition 17 (3): e683-e690.