Hồng Mộng Huyền * , Trần Thị Tuyết Hoa Võ Tấn Huy

* Tác giả liên hệ (hmhuyen@ctu.edu.vn)

Abstract

This study aim to determine effects of R. communis L. extract on the immune response and resistance to V. parahaemolyticus of the white leg shrimp (P. vannamei). The shrimp was reared with commercial feed mixed with 0; 0.5%; 1% and 2% R. communis extract for 60 days. The total haemocyte count (THC), the differential haemocyte count (DHC), phenoloxidase (PO) activity and superoxide dismutase (SOD) activity of the supplemented experiment at 30-day and 60-day treatment. The resistance to V. parahaemolyticus of P. vannamei were examine somebody in the 60 day treatment. The results showed that (i) THC, DHC and PO activity in the supplemented treatments were higher than in the control treatment in the 30th day and 60th day; however, the supplemented treatment of 1.0% was the highest (P<0.05); (ii) The THC, DHC, PO increased in the supplementation of R. communis L. extract after being challenged with V. parahaemolyticus. The survival rate at 14 days post-infection was much higher in the treatment of 1.0% of R. communis L. extract (73.33%) than in the control treatment (33.33%) (p<0.05).
Keywords: Herbal extractn, immune response, Ricinus communis L. extract, V. parahaemolyticus, white leg shrimp

Tóm tắt

Thí nghiệm nhằm đánh giá tác động của cao chiết thầu dầu (R. communis L.) lên đáp ứng miễn dịch và khả năng kháng V. parahaemolyticus trên tôm thẻ chân trắng (P. vannamei). Tôm được cho ăn thức ăn trộn với cao chiết thầu dầu 0; 0,5; 1; 1,5% trong 60 ngày. Chỉ số huyết học, hoạt tính phenoloxidase (PO), superoxide dismutase (SOD) được xác định vào ngày 30, 60. Khả năng đề kháng với V. parahaemolyticus của tôm thẻ chân trắng vào ngày 60. Kết quả (i) chỉ tiêu THC, DHC và PO ở tôm thẻ chân trắng ăn thức ăn bổ sung cao chiết thầu dầu cao hơn so với đối chứng ở 30 và 60 ngày, nghiệm thức bổ sung 1,0% khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05) so với các nghiệm thức khác; (ii) chỉ tiêu THC, LGC, HC, PO được tăng cường ở các nghiệm thức bổ sung sau khi cảm nhiễm. Tỷ lệ sống sau 14 ngày cảm nhiễm ở nghiệm thức bổ sung 1,0% cao chiết thầu dầu (73,33%) cao hơn so với đối chứng (33,33%) (p<0,05).
Từ khóa: Cao chiết thầu dầu, chiết xuất thảo dược, đáp ứng miễn dịch, tôm thẻ chân trắng, V. parahaemolyticus

Article Details

Tài liệu tham khảo

Akpata, E.S., and Akinrimisi, E.O., 1977. Antibacterial activity of extracts from some African chewing sticks.College of Medicine University of Lagos P.M.B. 12003 Lagos, Nigeria. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology. 44(5): 717-722.

Ashida, M., and H. I. Yamazaki. 1990. Biochemistry of the phenoloxidasesystem in insects with special reference to its activation. In: Ohnishi E. and IshizakiH. (eds). Molting and Metamorphosis. Springer-Verlag, Berlin. pp. 239–265.

Aureli, P., Costantini, A., and Zolea, S., 1992. Antimicrobial activity of some plant essential oils againstListeria monocytogenes. Journal of food protection. 55(5): 344-348.

Balasubramanian, G., Sarathi, M., Kumar, S.R., and Hameed, A.S., 2007. Screening the antiviral activity ofIndian medicinal plants against white spot syndrome virus in shrimp.Aquaculture.263(1): 15-19.

Brantner, A., and GreinE., 1994. Antibacterial activity of plant extracts used externally in traditional medicine. Journal of ethnopharmacology. 44(1): 35-40.

Butler, L.G.,1989. Effects of Condensed Tannin on Animal Nutrition. In: Hemingway R.W., KarchesyJ.J., Branham S.J. (eds). Chemistry and Significance of Condensed Tannins. Springer, Boston, MA.pp 391-402.

Campa-Córdova, A.I., Hernández-Saavedra, N.Y., De Philippis, R., and Ascencio, F., 2002. Generation of superoxide anion andSOD activity in haemocytesand muscle ofAmerican white shrimp(Penaeus vannamei) as a response to β-glucan and sulphated polysaccharide.Fish and shellfish immunology.12(4): 353-366.

Chang, Y.P., Liu, C.H., Wu, C.C., Chiang, C.M., Lian, J.L., and Hsieh, S.L., 2012. Dietary administration of zingerone to enhance growth, non-specific immune response, and resistance toVibrio alginolyticusinPacific white shrimp (Litopenaeusvannamei) juveniles. Fish & shellfish immunology. 32(2): 284-290.

Cornick, J.W., and Stewart, J.E., 1978. Lobster (Homarus americanus) hemocytes: Classification, differential counts, and associated agglutinin activity.Journal of invertebrate pathology.31(2): 194-203.

Darmanin, S., Wismayer, P.S., Podesta, C.M.T., Micallef, M.J., and Buhagiar, J.A., 2009. An extract fromRicinus communisL. leaves possesses cytotoxic properties and induces apoptosis inSK-MEL-28 human melanoma cells. Natural product research. 23(6): 561-571.

Fridovich, I., 1995. Superoxide radical andsuperoxide dismutases. Annual review of biochemistry. 64(1): 97-112.

Gurib-Fakim, A., 2006.Medicinal plants: traditions of yesterday and drugs of tomorrow. Molecular aspects ofMedicine. 27(1): 1-93.

Harikrishnan, R., Balasundaram, C., Jawahar, S., and Heo, M.S., 2011. Solanum nigrumenhancement of the immune response and disease resistance of tiger shrimp, Penaeus monodonagainstVibrio harveyi. Aquaculture. 318(1-2): 67-73.

Hernández-López, J., Gollas-Galván,T., and Vargas-Albores, F., 1996. Activation of the prophenoloxidasesystem of the brown shrimpPenaeus californiensisHolmes.Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Pharmacology, Toxicology and Endocrinology.113(1): 61-66.

Hoess, J.A., Kafatos, F.C., Janewy, C.A., and Ezekowitz, R.A., 1999. Phylogenetic perspectives in immunity. Science. 284: 1313-1318.

Holmblad, T., and Söderhäll, K., 1999. Cell adhesion molecules and antioxidative enzymes in a crustacean, possible role in immunity.Aquaculture.172(1): 111-123.

Hồng Mộng Huyền, Võ Tấn Huy và Trần Thị Tuyết Hoa, 2018. Hoạt tính kháng khuẩn của một số cao chiếtthảo dược kháng vi khuẩn gây bệnh ở tôm nuôi. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(2): 143-150.

Hsieh, T.J., Wang, J.C., Hu, C.Y., Li, C.T., Kuo, C.M., and Hsieh, S.L., 2008. Effects of RutinfromToonasinensison the immune and physiological responses of white shrimp(Penaeus vannamei) underVibrio alginolyticuschallenge. Fish & shellfish immunology. 25(5): 581-588.

Immanuel, G., Vincybai, V.C., Sivaram, V., Palavesam, A., and Marian, M.P., 2004. Effect of butanolicextracts from terrestrial herbs and seaweeds on the survival, growth and pathogen(Vibrio parahaemolyticus) load on shrimpPenaeus indicusjuveniles. Aquaculture. 236(1-4): 53-65.

Iwanaga, S., and Lee, B.L., 2005. Resent advances in nateimmunity of invertebrate animals. Journal of Biochemistry Molecular Biology. 38: 128-150.

Jayanthi, R., Malar, H.V., and Charles, P.M., 2013. Effect of Phyllanthus niruriionPenaeus indicuspost larvae againstWSSV infection. International Journal of Research in Fisheries and Aquaculture.3: 130-135.