Trần Thị Bích Vân * Lê Bảo Long

* Tác giả liên hệ (trantbvan@ctu.edu.vn)

Abstract

This study aimed to determine the effect of irrigation regimes on the fruit cracking phenomenon and yield of Rongrien rambutan (Nephelium lappaceum L.). The experiment was carried out at 6-year-old Rongrien rambutan trees in Nhon Ai commune - Phong Dien district - Can Tho city, in on-season 2016 (from March to July). The experiment design was randomized complete block with ten replications for each treatment and each of which had a tree. Treatments were four irrigation intervals, including (1) control (no irrigation), (2) 2 days, (3) 4 days and (4) 8 days. The water level in the irrigation ditch was kept at 0.4 - 0.5 m lower than the raised bed and watered 20 liters per tree. Watering for the first time at the stage of 2 weeks after fruit set until harvest, in early morning. The results showed that irrigation interval of 2 days had lower the proportion of fruit cracking than 2.03 times and increased commercial yield 17.4%; and irrigation of 4 days was 1.07 folds and 4.3% in contrast with those of the control (respectively). All irrigation regimes did not affect on fruit flesh quality at harvest.
Keywords: Fruit cracking, quality, ‘Rongrien’ rambutan (Nephelium lappaceum L.), yield, watering

Tóm tắt

Mục đích của thí nghiệm là xác định ảnh hưởng của chế độ tưới đến hiện tượng nứt trái và năng suất trái chôm chôm Rongrien (Nephelium lappaceum L.). Thí nghiệm được thực hiện trên cây chôm chôm Rongrien 6 năm tuổi tại xã Nhơn Ái - huyện Phong Điền - thành phố Cần Thơ vụ thuận 2016 (từ tháng 3 - 7). Thí nghiệm được bố trí theo thể thức khối hoàn toàn ngẫu nhiên gồm có 4 nghiệm thức, mỗi nghiệm thức có mười lần lặp lại, mỗi lần lặp lại tương ứng một cây. Các nghiệm thức là 4 khoảng cách tưới, bao gồm đối chứng (để tự nhiên không tưới), 2 ngày, 4 ngày, và 8 ngày. Mực nước trong mương được lưu giữ cách mặt liếp 0,4 - 0,5 m, lượng nước tưới 20 lít/cây. Tưới lần đầu vào giai đoạn 2 tuần sau khi đậu trái và tưới đến giai đoạn thu hoạch trái, tưới vào lúc sáng sớm. Kết quả thí nghiệm cho thấy tưới 2 ngày/lần có tỷ lệ nứt trái thấp hơn 2,03 lần, tăng năng suất thương phẩm 17,4%; và tưới 4 ngày/lần có kết quả lần lượt là 1,07 và 4,3% so với đối chứng (theo thứ tự). Các chế độ tưới đều không ảnh hưởng đến phẩm chất trái khi thu hoạch.
Từ khóa: Chôm chôm ‘Rongrien’ (Nephelium lappaceum L.), năng suất, nứt trái, phẩm chất, tưới nước

Article Details

Tài liệu tham khảo

Aitken, R.L., Jeffery, A.J. and Compton, B.L., 1987. Evaluation of selected extractants for boron in some Queensland soils. Australia Journal Soil Research, 25(3): 263 - 273.

Amiri, N.A., Kangarshahi, A.A. and Arzani, K., 2012. Reducing of citrus losses by spraying of synthetic auxins. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 4(22): 1720 - 1724.

Astuti, Y.A., 2002. The effect of preharvest CaCl2 application frequency on the quality and storage of tomato fruit. Ph.DThesis. Bogor Agricultural University, Bogor, Indonesia.

Balbontin, C., Bastías, H.R., Tapia, G. and et al., 2013. Cracking in Sweet Cherries: A comprehensive review from a physiological, molecular and genomic perspective. Chilean Journal of Agricultural Research, 73: 66 - 72.

Bower, J.B., 1985. The calcium accumulation patternin avocado fruit as influenced by long-term irrigation regime. South African Avocado Growers' Association. Yearbook, 8: 97- 99.

Đào Thị Bé Bảy, Nguyễn Huy Cường, Lê Minh Tâm và Phạm Ngọc Liễu, 2005. Kết quả tuyển chọn chôm chôm Rong Riêng. Kết quả nghiên cứu khoa học công nghệ rau hoa quả năm 2003-2004. Nhà xuất bản Nông Nghiệp, trang 88 - 98.

Gillman, G.P. and Sumpter, E.A.,1986. Modification to the compulsive exchange method for measuring exchange characteristics of soils. Australia Journal Soil Research, 24: 173 - 192.

Huang, X., Wang, H.C., Li, J., Yuan, W., Lu, I. and Huang, H.B., 2005. An overview of calcium’s role in lychee fruit cracking. Journal of Acta Horticulturae. In: Chomchalow N., N. Sukhvibul (eds.), Proceedings of the 2nd International Symposium on Lychee, Longan, Rambutan, and Other Sapindaceae Plants. pp: 231 - 240.

Kosiyachinda, S., 1988. Handbook of harvesting index for rambutans. Institute of Horticultural Research, Department of Agriculture, Bangkok, Thailand. 8 pages.

Koumanov,K.S., 2015. On the mechanismsof the sweet cherry(Prunus avium L.) fruit cracking: Swellingor shrinking?.Scientia Horticulturae, 184: 169 - 170.

Kumar, R., Bakshi, P. and Srivastava, J.N., 2010. Fruit Cracking: A Challenging Problem of Fruit Industry. Krishi Sandesh.

Khanal, B.P., Grimm, E. and Knoche, M., 2011. Fruit growth, cuticle deposition, water uptake, and fruit cracking in jostaberry, gooseberry, and black currant. Scientia Horticulturae, 128: 289 - 296.

Li, J.G., Huang, H.B., Gao, F.F., Huang, X.M. and Wang, H.C., 2001. An overview of litchi fruit cracking. Acta Horticuturae, 558: 205 - 208.

Manganarisa, G.A., Iliasb, I.F., Vasilakakisa, M. and Mignanic, I., 2007. The effect of hydrocooling on ripening related quality attributes and cell wall physicochemical properties of sweet cherry fruit (Prunus avium L.). International Journal of Refrigeration, 30: 1386 - 1392.

Mitra, S.K., Dutta Ray, S.K. and Mandal, D., 2014. Control of fruit cracking and sun-burning in litchi by irrigation and moisture conservation. Acta Horticuturae, 1024: 177 - 181.

Mulvaney, R.L., 1996. Nitrogen-inorganic forms, page 1123 - 1184. In Sparks, D.L., Page, A.L., Helmke, P.A. and et al. (Eds.). Methods of Soil Analysis Part 3: Chemical Methods, Third Edition. Madison Publisher. Wisconsin.

Nguyễn Bảo Vệ và Nguyễn Huy Tài, 2010. Giáo trình dinh dưỡng khoáng cây trồng. Nhà xuất bản Nông Nghiệp TP. Hồ Chí Minh. 204 trang.

Olsen, S.R. and Sommers, L.E., 1982. Phosphorus, page 403 - 430. In: Page, A.L., Miller, H. and Keeney, D.R (Eds.). Methods of Soil Analysis Part 2: Chemical and Microbio - logical Properties, Second Edition. Madison Publisher. Wisconsin.

Rab, A. and Haq, U.I., 2012. Irrigation intervals affect physicochemical quality attributes and skin cracking in litchi fruit.Turkish Journal ofAgriculture and Forestry, 36(5): 553 - 562.

Sadasivam, S. and Manickam, A., 2005. Biochemical Method, Revised second edition, New Age International Publishers, New Delhi, pp. 17 - 18.

Savreet, K. and Bal, I.S., 2014. Influence of foliar sprays on fruit cracking in lemon. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 4: 124 - 128.

Taiz, L. and Zeiger, E., 2003. Plant Physiology, Third Edition. Panima Publishing Corporation, New DelhiBanglore, 690 pages.

Trần Thị Bích Vân và Lê Bảo Long, 2016. Khảo sát hiện tượng nứt trái chôm chôm Rongrien (Nephelium lappaceum Linn) tại huyện Phong Điền, thành phố Cần Thơ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 3): 210 - 217.

Trần Thị Bích Vân, Nguyễn Bảo Vệvà Lê Bảo Long, 2016. Mối quan hệ giữa Ca với hiện tượng nứt và phẩm chất trái chôm chôm Rongrien (Nephelium lappaceum Linn). Tạp chí Nông nghiệp & Phát triển nông thôn, tháng 11/2016: 101 - 108.

Trần Văn Hâu, 2008. Giáo trình xử lý ra hoa cây ăn trái. Nhà xuất bản Đại học Quốc Gia - Tp. Hồ Chí Minh. 314 trang.

Vũ Công Hậu, 2000 Trồng cây ăn quả ở Việt Nam. Nhà xuất bản Nông Nghiệp.

Walinga, I., van Vark, V., Houba, V.J.G. and Van Der Lee, J.J., 1989. Soil and Plant Analysis. Part 7. Plant Analysis Procedures. Wageningen Agricultural University, Wageningen, The Netherlands

Wang, H.C., Wei, B.W., Gao, F.F. and Huang, H.B., 2000. Studies on the relation among fruit skin structure, cell division and fruit cracking in litchi (Litchi chinensis Sonn.). Journal of South China Agricultural University. 21(2): 10 - 13.