Khảo sát phương pháp phân tích nitơ bazơ bay hơi (TVB-N) đánh giá độ tươi của sản phẩm thủy sản
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn. 2016. Báo cáo định kì tháng 12 năm 2015. Truy cập tại http://www.mard.gov.vn/Lists/appsp01_statistic/Attachments/99/Baocao_T12_2015.pdf. Ngày 8/11/2016.
Castro, P., Padron, J.C.P., Cansino, M.J.C., Velázquez, E.S. and De Larriva, R.M., 2006. Total volatile base nitrogen and its use to assess freshness in European sea bass stored in ice. Food Control. 17(4): 245-248.
EU Commission, 2002. Commission Decision EC 2002/657 of 12 August 2002 implementing Council Directive 96/23/EC concerning the performance of analytical methods and the interpretation of results. Off J Eur Communities L, 221.
FAO. 2016. The State of World Fisheries and Aquaculture 2016. Contributing to food security and nutrition for all. Rome. 200pp.
Howgate, P., 2010. A critical review of total volatile bases and trimethylamine as indices of freshness of fish. Part 2. Formation of the bases, and application in quality assurance. Electronic Journal of Environmental, Agricultural & Food Chemistry. 9(1).
Pike, I.H., Hardy, R.W., 1997. Standards for assessing quality of feed ingredients. In: D’Abramo, L.R., Conklin, D.M., Akiyama, D.M. (Eds.), Crustacean Nutrition. Advances in World Aquaculture, vol. 6. World Aquaculture Society, Baton Rouge, LA, pp. 473–492.
Shi, C., Cui, J., Lu, H., Shen, H., and Luo, Y., 2012. Changes in biogenic amines of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fillets stored at different temperatures and their relation to total volatile base nitrogen, microbiological and sensory score. Journal of the Science of Food and Agriculture. 92(15): 3079-3084.
Tạ Trung Kiên, 2014. Chế biến chả cá từ nguồn cá biển khai thác tại tỉnh Kiên Giang. Luận văn tốt nghiệp đại học ngành Công nghệ chế biến thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.
TCVN 9215: 2012. Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 9215-2012 thủy sản và sản phẩm thủy sản - xác định tổng số hàm lượng nitơ bazơbay hơi. Bộ Khoa học và Công nghệ. Truy cập tại: http://www.fistenet.gov.vn/thong-tin-huu-ich/tieu-chuan-quy-chuan/tieu-chuan-quoc-gia-tcvn-9215-2012-thuy-san-va-san-pham-thuy-san-xac-111inh-tong-so-ham-luong-nito-bazo-bay-hoi.Ngày: 12-08-2015.
Velho, N.P.S., 2001. Preparation for obtaining accreditation of analytical methods regarding quality issues as stated in ISO standard ISO/IEC 17025:1999. Final project report.