Trần Thị Tuyết Hoa * , Đinh Thị Ngọc Mai , Nguyễn Thị Ngọc Anh Hồng Mộng Huyền

* Tác giả liên hệ (ttthoa@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was carried out to determine possible effects on the susceptibility of black tiger shrimp (Penaeus monodon) to Vibrio parahaemolyticus when the shrimp were co-cultured with red seaweed (Gracilaria sp.) and fed withdifferent feeding rates. After a 60-day experiment, experimental shrimp was examined the total haemocyte count (THC), the differential haemocytecount (DHC), phenoloxidase (PO)activity and disease resistance toV. parahaemolyticus. The results showed that (i) THC, DHC and PO significantly increased in the co-culture treatments; and (ii) the cumulative mortality percentage at 14 days post-infection (dpi) was much lower in the co-culturing treatments (23.3%) than that in the control treatment (63.3%). The results demonstrated that co-culturing black tiger shrimp with red seaweed andvariation of feeding rate can induced the immune responses andthe survival of P. monodon that was challenged with V. parahaemolyticus.
Keywords: Black tiger shrimp, immune response, red seaweed, Vibrio parahaemolyticus

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá khả năng tác động tích cực của mô hình nuôi kết hợp tôm sú (Penaeus monodon) - rong câu (Gracilaria sp.) và chế độ cho ăn khác nhau lên khả năng đề kháng vi khuẩn gây bệnh hoại tử gan tụy cấp tính (Vibrio parahaemolyticus) của tôm sú. Sau 60 ngày thí nghiệm, tôm thí nghiệm được xác định các chỉ tiêu tổng tế bào máu (THC), định loại bạch cầu (DHC), hoạt tính enzyme phenoloxidase (PO) và khả năng kháng lại vi khuẩn V. parahaemolyticus. Kết quả ghi nhận (i) tổng tế bào máu, bạch cầu không hạt và hoạt tính PO đều tăng đáng kể ở những nghiệm thức nuôi kết hợp; (ii) tỉ lệ chết tích lũy sau 14 ngày cảm nhiễm ở những nghiệm thức nuôi kết hợp có tỉ lệ thấp hơn (23,3%) so với nghiệm thức đối chứng (63,3%). Kết quả trên cho thấy tôm sú được nuôi kết hợp rong câu và chế độ cho ăn khác nhau giúp tăng cường đáp ứng miễn dịch và tăng tỉ lệ sống cho tôm sú khi cảm nhiễm với V. parahaemolyticus.
Từ khóa: Đáp ứng miễn dịch, rong câu cước, tôm sú, Vibrio parahaemolyticus

Article Details

Tài liệu tham khảo

Chen, Y.Y., Sim, S.S., Chiew, S.L., Yeh, S.T., Liou, C.H., and Chen, J.C., 2012. Dietary administration of aGracilaria tenuistipitataextract produces protective immunity of white shrimpLitopenaeus vannameiin response to ammonia stress. Aquaculture. 370-371: 26-31.

Cruz-Suarez, L.E., Tapia Salazar, M. ,Nieto López, M.G., and Ricque Marie, D., 2008. A review of the effects of macroalgae in shrimp feeds and in co-culture. IX Simposio Internacional deNutricion Acuicola. Noviembre. Mexico. pp. 304-333.

Cruz-Suarez, L. E., Leons, A., Pensa-Rodrisguez, A., Rodrisguez-Penax, G.,Moll, B., andRicque-Marie, D., 2010. Shrimp/Ulva co-culture: A sustainable alternative to diminish the need for artificial feed and improve shrimp quality. Aquaculture. 301(1-4):64-68.

Chang, J., Zhang,W., Mai, K., Ma, H., Liufu, Z., Wang, X., Ai, Q., and Xu, W., 2011. Effects of β-glucan and glycyrrhizin on non-specific immunity and disease resistance of white shrimp, Litopenaeusvannamei(Boone) challenged withVibrio alginolyticus. Aquaculture Reseach.42(8):1101-1109.

Cornick, J.W., and Stewart, J.E., 1978. Lobster (Homarus ameri-canus) hemocytes: classification, diffentical counts, and associated agglutinin activity. Journal ofInvertebrate Pathology.31(2): 194-203.

Dung, T.T., Haesebrouck, F., Tuan, N.A., Sorgeloos, P., Baele, M., andDecostere, A., 2008. Antimicrobial susceptibility pattern of Edwardsiella ictaluriisolates from natural outbreaks ofBacillary Necrosis of Pangasianodon hypophthalmusinVietnam. Microbial Drug Resistance. 14(4): 311-316.

Elle, B.J., Corre, V.Jr., Felarca, K.G., and Pedroso, F., 2017. Potential of Gracilariopsis bailiniaeandOreochromis mossambicusin improving water quality in intensiveLitopenaeus vannameitank culture. AACL Bioflux. 10(5):1309-1318.

McHugh, D., 2003. A guide to the seaweed industry. FAO Fisheries, Technical Paper N°441. FAO, Rome, Italy.

Giang, H.T, Yeh, S.T, Lin, Y.C, Shyu, J.F, Chen, L.L, Chen, J.C, 2011.White shrimpLitopenaeus vannameiimmersed in seawater containing Sargassum hemiphylumvar. chinensepowder and its extract showed increased immunity and resistance againstVibrio alginolyticusand white spot syndrome virus. Fish &Shellfish Immunology. 31(2):286-293.

Hernandez-Lospez, J., Gollas-Gal ván, T, and Vargas- Albores, F., 1996. Activation of the prophenoloxidase system of the brownShrimp (Penaeus californiensisHolmes). Comparative Biochemitry and Physiology Part C: Pharmacology, Toxicology and rhinologyology. 113(1): 61- 66.

Huỳnh Quang Năng, 2005. Báo cáo tổng kết đề tài: Xây dựng mô hình trồng rong sụn(Kappaphycus alvarezii) luân canh trong ao đìanuôi tôm ven biển.Việnkhoa học và công nghệ Việt Nam, phânviện khoa học vật liệu Nha Trang.

Huxley, V.A.J., and Lipton, A.P., 2009. Immunomodulatory effect of Sargassum wightii onPenaeus monodon(Fab.). The Asian Journal of Animal Science. 4(2): 192-196.

Le Moullac, G., M., Le Groumellec, M., Ansquer, D., Froissard, S., Levy, P., and Aquacop, 1997. Haematological and phenoloxidase activity changes inthe shrimpPenaeus stylirostrisin relation with the moult cycle: protection againstVibriosis. Fish & Shellfish Immunnology. 7(4): 227- 234.

Lê Hồng Phước, Lê Hữu Tài và Nguyễn Văn Hảo, 2011. Diễn biến của hội chứng hoại tử gan tụy trong ao nuôi tôm thâm canh ở huyện Trần Đề, tỉnh Sóc Trăng. Ngày truy cập 20 tháng 10 năm 2015. Địa chỉ http://fof.hcmuaf.edu.vn/data/file/31.pdf

Lê Như Hậu và Nguyễn Hữu Đại, 2007. Hiện trạng tài nguyên, sử dụng agarophytestại Việt Nam và tiềm năng phát triển văn hóa. Tuyển tập báo cáo hội nghị quốc gia, trang109-120.

Lightner, D.V., 1996. A Handbook of Shrimp Pathology and Diagnostic Procedures forDiseases of Cultured Penaeid Shrimp (Special Publication of theWorld Aquaculture Society). Baton Rouge, LA: World Aquaculture Society.

Lin, Y.C., Yeh, S.T., Li, C.C., Chen, L.L., Cheng, A.C., and Chen, J.C., 2011. An immersion ofGracilaria tenuistipitataextract improves the immunity and survival of white shrimpLitopenaeus vannamei challenged with white spot syndrome virus. Fish & Shellfish Immunology.31(6): 1239-1246.

Marinho-Soriano, E., Camara, M.R., Cabral, T.D.M., and Carneiro, D.A., 2007. Preliminary evaluation of the seaweedGracilaria cervicornis(Rhodophyta) as a partial substitute for the industrial feeds used in shrimp(Litopenaeus vannamei) farming. Aquaculture Research.38(2): 182-187.

Nguyễn Thị Ngọc Anh, Đinh Thị Kim Nhung và Trần Ngọc Hải, 2014. Hiệu quả sử dụng thức ăn của tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) trong nuôi kết hợp với rong bún(Enteromorphasp.) và rong mền(Cladophoraceae). Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 31: 98-105.

Ihsan, Y.N.,2012. Nutrient fluxes in multitrophic aquaculture systems. Master of science. Kiel University, Germany.

Izzati, M., 2011. The role of seaweedsSargassum polycistumandGracilaria verrucosaon growth performance and biomass production of tiger shrimp(Penaeus monodonFabr). Journal of Coastal Development. 14(3): 235-241.

Sivagnanavelmurugan, M., Thaddaeus, B.J., Palavesam, A., and Immanuel, G., 2014. Dietaryeffect of Sargassum wightiifucoidan to enhance growth, prophenoloxidase gene expression ofPenaeus monodonand immune resistance toVibrio parahaemolyticus. Fish & Shellfish Immunology. 39(2): 439-449.

Rejeki, S., Ariyati, R.W., and Widowati, L.L., 2016. Application of integrated multi tropic aquaculture concept in an abraded brackish water pond. Jurnal teknologi. 78(4-2):227-232.

Sirirustananun, N., Chen, J.C., Lin,Y.C., et al., 2011. Dietary administration of a Gracilariatenuistipitata extract enhances the immune response and resistance againstVibrio alginolyticusand white spot syndrome virus in the white shrimp Litopenaeus vannamei. Fish &Shellfish Immunology. 31(6): 848-855.

Sritunyalucksana, K., Sirikharin, R., Taengchaiyaphum, S., et al.,2014. A new and improvedPCR method for detection ofAHPND bacteria. The Network of Aquaculture Centres inAsia and the Pacific. Accessed on 20 August 2015. Available fromhttp://www.enaca.org/modules/news/article.php?article_id=2030.

Tawil, N.E., 2010. Effects of green seaweeds(Ulvasp.) as feed supplements in redTilapia (Oreochromissp.) diet on growth performance, feed utilization and body composition. Journal of the Arabian Aquaculture Society. 5(2): 179-194.

Tran, L.H., Nunan, L., Redman, R.M., et al., 2013. Determination of the infectious nature of the agent of acute hepatopancreatic necrosis syndrome affecting penaeid shrimp. Diseases of Aquatic organisms. 105(1): 45-55.