Mai Thanh Thanh * Bùi Thị Bích Hằng

* Tác giả liên hệ (mthanhthanh@nomail.com)

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of supplemented garlic on the immune system and disease resistance of Red tilapia (Oreochromis sp.). Experiment was randomly designed with 5 treatments and triplications for each treatment. The treatments were 0.5 and 1% garlic; 0.25 and 0.5% garlic powder and control treatment. After 14 days of feeding garlic, fish were challenged with bacteria (Streptococcus agalactiae). Sampling was conducted after the fish were fed feed containing garlic for 7 days, 14 days and after 3 days of infection with Streptococcus agalactiae. Several immune parameters including the total erythrocyte cells, leukocyte cells, each type of leukocyte and lysozyme activity were observed.. The results showed that hematology parameters and lysozyme activity in garlic supplemented treatments were significantly higher than those of control treatment (p<0.05). Treatment of 0.25% garlic powder reported the highest value in total of erythrocyte, leukocyte, monocyte, neutrophil, lymphocyte, thrombocyte and lysozyme activity showed significant difference with others (p<0.05). After challenge with S. agalactiae, the mortality of supplemented treatments was lower than control treatment. The treatment of 0.25% garlic powder showed the lowest mortality and significant difference with others.
Keywords: Allium sativum, immunostimulants, Oreochromis sp.

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá sự ảnh hưởng của việc bổ sung tỏi vào thức ăn lên hệ thống miễn dịch và khả năng kháng bệnh của cá điêu hồng (Oreochromis sp.). Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 5 nghiệm thức, 3 lần lặp lại. Các nghiệm thức bao gồm bổ sung 0,5; 1% tỏi tươi; 0,25; 0,5% bột tỏi và đối chứng (không bổ sung tỏi). Sau 14 ngày sử dụng thức ăn có bổ sung tỏi, cá được cảm nhiễm với vi khuẩn gây bệnh (Streptoccocus agalactiae). Mẫu được tiến hành thu sau 7 ngày, 14 ngày cá được bổ sung tỏi và 3 ngày sau khi cảm nhiễm với vi khuẩn S. agalactiae. Các chỉ tiêu miễn dịch được theo dõi bao gồm mật độ tổng hồng cầu, tổng bạch cầu, các loại bạch cầu như tế bào lympho, bạch cầu đơn nhân, bạch cầu trung tính, tiểu cầu và hoạt tính lysozyme. Kết quả cho thấy, các chỉ tiêu huyết học và hoạt tính lysozyme của cá ở các nghiệm thức có bổ sung tỏi đều tăng cao và khác biệt có ý nghĩa so với nghiệm thức đối chứng (p<0,05). Nghiệm thức bổ sung 0,25% bột tỏi cho kết quả mật độ tổng hồng cầu, bạch cầu, bạch cầu đơn nhân, bạch cầu trung tính, tiểu cầu, hoạt tính lysozyme tăng cao nhất và có ý nghĩa thống kê so với các nghiệm thức khác (p<0,05). Sau khi gây cảm nhiễm với vi khuẩn S. agalactiae, tỉ lệ chết ở các nghiệm thức bổ sung tỏi thấp hơn so với nghiệm thức đối chứng. Trong đó, nghiệm thức bổ sung 0,25% bột tỏi có tỉ lệ chết thấp nhất (36,7%) và khác biệt so với các nghiệm thức còn lại.
Từ khóa: Cá điêu hồng, đáp ứng miễn dịch, tỏi

Article Details

Tài liệu tham khảo

Aly, S.M. and Mahamed, M.F., 2010. Echinacea purpurea and Allium sativum as immunostimulants in fish culture using Nile tilapia (Oreochromis niloticus). J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 94(5): 31-39.

Chatchawanchonteera, A., Wangboonskul, J., Trongwanishnam, K., Buttasri, A., Borisutpeth, P., Sriyamat, M., Nampakdee, N. and Laohawat, W., 2011. Antimicrobial activity of guava leaf and garlic extracts against Aeromonas hydrophila and Streptococcus spp. isolated from infected fish. KKU Veterinary Journal, 18(1): 46-53.

Asadi, M.S., Mirvaghefei, A.R., Nematollahi, M.A., Banaee, M. and Ahmadi, K., 2012. Effects of watercress extract on selected immunological parameters of rainbow trout. Journal of Opan Veterinary, 2: 32-39.

Channarong, R., K. Pattanapon, P. Nopadon and W. Janenuj, 2012. Duplex PCR for simultaneous and unambiguous detection of Streptococcus iniae and Streptococcus agalactiae associated wih Streptococcosis of culture Tilapia in Thailand. Thai Journal Vet Medicine, 42 (2): 153-158.

Chinabut, S., Kisawat, P. and Limsuwan, C., 1991. Histology of the walking catfish, Clarias batrachus, International development research center, Canada, 96 pages.

Dadvaran, S. P., Mansureh, G., Abolfazl, A. S., 2014. Effect of garlic (Allium sativum L.) extract on some heamatological parameters and immune response of rainbow trout fingerlings. Journal of Herbal Drugs, 4:162-169.

Đặng Thị Hoàng Oanh và Nguyễn Thanh Phương, 2012. Phân lập và xác định đặc điểm của vi khuẩn Streptococus agalactiae từ cá điêu hồng (Oreochromis sp.). Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 22c: 203-212 .

Đặng Thụy Mai Thy, Trần Thị Thủy Cúc, Nguyễn Châu Phương Lam, Nguyễn Đức Hiền và Đặng Thị Hoàng Oanh, 2012. Đặc điểm mô bệnh học cá rô (Anabas testudineus) nhiễm vi khuẩn Aeromonas hyydrophila và Streptococcus sp. trong điều kiện thực nghiệm. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 22c: 203-212 .

Dung, T.T., F. Haesebrouck, P. Sorgeloos, N.A. Tuan, M. Baelem, A. Smet, A. Descostere, 2009. Inck plasmidmediated tetracycline resistance in Edwardsiella ictaluri isolates from diseased freshwater catfish in Vietnam. Aquaculture 295:157-159.

Ellis, A.E., 1990. Lysozyme Assays. Techniques in Fish Immunology, 101-103.

Farahi, A., Kasiri, M., Sudagar, M., Iraei, M.S. and Shahkolaei, M.D. 2010. Effect of garlic (Allium sativum) on growth factors, some hematological parameters and body compositions in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). International Journal of the Bioflux Society, 3(4):317-323.

Fazlolahzadeh, F., Keramati, K., Nazifi, S., Shirian, S. and Seifi, S., 2011. Effect of garlic (Allium sativum) on hematological parameters and plasma activities of ALT and AST of rainbow trout in temperature stress. Aust J Basic Appl Sci, 5(9), 84-90

Gabor, E.F., Aurel, S., Bentea, M., Calina, C., Anca, B., 2012. The effect of phytoadditive combinations on growth and consumption indices and resistance to Aeromonas hydrophila in common carp (Cyprinus carpio) juveniles. Iranian Journal of Aquatic Animal Health 2(1): 24-36

Ghehdarijani, M.S., Hajimoradloo, A., Ghorbani, R., Roohi, Z., 2016. The effects of garlic-supplemented diets on skin mucosal immune responses, stress resistance and growth performance of the Caspian roach (Rutilus rutilus) fry. Fish Shellfish Immunol. 49:79-83.

Glomski, C.A. and Pica, A., 2006. Erythrocyte of the poikilothrems: A phylogensis odyssey. ISSN: 1-905868. Scientific pubsher.

Harikrishnan R, Nisha Rani M, Balasundaram C., 2003. Hematological and biochemical parameters in common carp, Cyprinus carpio, following herbal treatment for Aeromonas hydrophila infection. Aquaculture 221: 41-50

Hrubec, T.C., J. L. Cardinale, S. A.Smith, 2000. Hematology and plasma chemistry reference intervals for cultured Tilapia (Oreochromis hybrid). Veterinary Clinical Pathology 29:7-12.

Kanani, H.G., Nobahar, Z., Kakoolaki, S., Jafarian, H., 2014. Effect of ginger- and garlic-supplemented diet on growth performance, some hematological parameters and immune responses in juvenile Huso huso. Fish Physiol Biochem 40(2):481-90.

Lê Thị Hoàng Mỹ, 2007. Tạo máu và sinh lí hồng cầu. Giáo trình huyết học và miễn dịch. Trường Đại học Y dược Cần Thơ. 255 trang.

Lee, J. Y., 2012. Review of the application of garlic (Allium sativum L.) in aquaculture. Journal of the World Aquaculture Society., Vol43, No4., August 2012.

Natt, M.P., Herrick, C.A., 1952. A new blood diluent for counting erythrocytes and leucocytes of the chicken. Poultry Science, 31, 735–738.

Ndong, D. and Fall, J., 2011.The effect of garlic (Allium sativum) on growth and immune responses of hybrid tilapia (Oreochromis niloticus x Oreochromis aureus). Journal of Clinical Immnunology and Immunopathology Research 3(1): 1-9.

Nobahar, Z., Gholipour-Kanani, H., Kakoolaki, S. and Jafaryan, H., 2014. Effect of garlic (Allium sativum) and nettle (Urtica dioica) on growth performance and hematological parameters of beluga (Huso huso).

Nya and Austin, 2009. Use of garlic, Allium sativum, to control Aeromonas hydrophila infection in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Journal of Fish Diseases 32:963–970.

Nya, EJ., Dawood, Z., Austin, B., 2010.The garlic component, allicin, prevents disease caused by Aeromonas hydrophila in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). J Fish Dis. 33(4):293-300.

Sahu, S., Das, B.K., Mishra, B.K., Pradhan, J. and Sarangi, N., 2006. Effect of Allium sativum on the immunity and survival of Labeo rohita infected with Aeromonas hydrophila. Journal of Applied Ichthyology, 20: 263-273.

Saleh N.E., Michael F.R., Mohamed M.T., 2015. Evaluation of garlic and onion powder as phyto-additives in the diet of sea bass (Dicentrarcus labrax). The Egyptian Journal of Aquatic Research41 (2):211-217.

Sarter, S., N.H.N. Kha, L.T. Hung, J. Lazard and Didier M., 2007. Antibiotic resistance in Gramnegative bacteria isolated from farmed catfish. Food Control 18:1391-1396.

Shalaby, A.M., Khattab, Y.A. and Abdel Rahman, A.M., 2005. Effects of garlic (Allium sativum) and chloramphenicol on growth performance, physiological parameters and survival of nile tilapia (Oreochromis niloticus).

ThanikachalamK., Kasi M., Rathinam X., 2010. Effect of garlic peel on growth, hematological parameters and disease resistance against Aeromonas hydrophila in African catfish Clarias gariepinus(Bloch) fingerlings. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 3 (8): 614-618.

Trần Hồng Thủy, Nguyễn Trung Tính, Trần Ngọc Thiên Kim, Nguyễn Thành Nhân, 2013. Bước đầu nghiên cứu tác dụng diệt khuẩn của tỏi (Allium sativum L.) trong điều trị bệnh do Aeromonas hydrophila trên ếch Thái Lan (Rana tigerina). Tuyển tập Hội nghị Khoa học trẻ Ngành Thủy sản toàn quốc lần thứ IV. Thành phố Hồ Chí Minh, ngày 6-7/6/2013, 482–488.

Trần Thị Tuyết Hoa, 2014. Phát hiện vi khuẩn Vibrio harveyi và Streptococcus agalactiae bằng phương pháp PCR khuẩn lạc. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2:1-6