Đánh giá khả năng chịu mặn của 12 giống lúa địa phương tỉnh Trà Vinh bằng dấu phân tử DNA và chỉ tiêu K+/Na+ ở lúa
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Doyle, J.J., and Doyle, J.L, 1990. Isolation of plant DNA from fresh tissue. Focus,12(1):13-15.
Food and Agriculture of Organization of The United Nations(2016). “EL NIÑO” Event in Viet Nam Agriculture, Food security and livelihood needs assessment in response to drought and salt water instrusion, 75 p.
Gregorio, G.B., Senadhira, D., and Mendoza, R.D., 1997. Screening rice for salinity tolerance. IRRI Discussion Paper Series No. 22. International Rice Research Institute, Manila, Philippines.
Istvan, L. (2010). GelAnalyzer version 2010 accessed on 1 March 2018.Available fromhttp://www.gelanalyzer.com.
Matsushita, N., and Matoh, T., 1991. Characterization of Na+ exclusion mechanisms of salt-tolerant reed plants in comparison with salt-sensitive rice plants. Physiologia Plantarium. 83(1): 170-176.
Mohammadi, R., Mendioro, M.S., Diaz, G.Q., Gregorio, G.B., and Singh, R.K., 2013. Mapping quantitative trait loci associated with yield and yield components under reproductive stage salinity stress in rice (Oryza sativa L.). Journal of Genetics, 92(3): 1-12.
Nguyễn Thị Hồng Điệp, Võ Quang Minh, Phan Kiều Diễm và Nguyễn Văn Tao, 2015. Đánh giá tác động của biến đổi khí hậu lên hiện trạng canh tác lúa vùng ven biển Đồng bằng sông Cửu Long theo kịchbản biến đổi khí hậu. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ,Môi trường và Biến đổi khí hậu: 167-173.
OECD/FAO, 2017. OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026accessed on 1 March 2018. Available fromhttp://dx.doi.org/10.1787/agr_outlook-2017-en.
R Development Core Team, 2008. R: A language and environment for statistical computingaccessed on 1 March 2018. Available fromhttp://www.R-project.org.
Thompson, M.J., Ocampo,M., Egdane, J., Rahman, M.A., Saiise, A.G., Adorada, D.L., and Raiz, E.T., 2010. Characterizing the Saltol quantitative trait locus for salinity tolerance in rice. Rice 3(2), 148.
Yoshida, S. Douglas, A. F., James, H. C., and Kwanchai A. G., 1976. Laboratory Manual for Physiological Studies of Rice. Third Edition. The International Rice Research Institute, 82 p.