Nghiên cứu điều kiện hoạt hóa enzyme protease nội tại từ thịt đầu tôm thẻ (Litopenaeus vannamei)
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Asgeirsson, B., Hartemink, R. and Chlebowski, J.F., 1995. Alkaline phosphatase from Atlantic cod (Gadus morhua)-Kinetic and structural properties which indicate adaptation to low temperatures. Comparative Biochemistry and Physiology, Biochem Moi Biol 110: 315-329.
Baek, H.H. and Cadwallader, K.R., 1995. Enzymatic Hydrolysis of Crayfish Processing By-products. Journal of Food Science, 60(5): 929-935.
Cao, W., Zhang, C., Hong, P. and Ji, H., 2008. Response surface methodology for autolysis parameters optimization of shrimp head and amino acids released during autolysis. Food Chemistry, 109(1): 176-183.
Cao, W., Zhang, C., Hong, P., Ji, H., Hao, J. and Zhang, J., 2009. Autolysis of shrimp head by gradual temperature and nutritional quality of the resulting hydrolysate. LWT - Food Science and Technology, 42(1): 244-249.
Cavalheiro, J.M.O., de Oliveira, E.O. and Bora, P.S., 2007. Utilization of shrimp industry waste in the formulation of tilapia (Oreochromis niloticus Linnaeus) feed. Bioresource Technology, 98(3): 602-606.
Gildberg, A. and Stenberg, E., 2001. A new process for advanced utilisation of shrimp waste. Process Biochemistry, 36: 809-812.
Hà Thị Thụy Vy, Trần Thanh Trúc và Nguyễn Văn Mười, 2016. Ảnh hưởng của dung môi và thời gian kết tủa đến hiệu quả tinh sạch sơ bộ enzyme protease trích ly từ thịt đầu tôm. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (1): 9-17.
He, H., Chen, X., Sun, C., Zhang, Y. and Gao, P., 2006. Preparation and functional evaluation of oligopeptide-enriched hydrolysate from shrimp (Acetes chinensis) treated with crude protease from Bacillus sp. SM98011. Bioresource Technology, 97: 385-390.
Heu, M. S., Kim, J and Shahidi, F., 2003. Components and nutritional quality of shrimp processing by-products. Food Chemistry. 82: 235-242.
Kelly, C.G., Agbogbo, F.K. and Holtzapple, M.T., 2006. Lime treatment of shrimp head waste for the generation of highly digestible animal feed. Bioresource Technology, 97: 1515-1520.
Lian, P.Z., Lee, C.M. and Park, E., 2005. Characterization of squid-processing by-product hydrolysate and its potential as aquaculture feed ingredient. J. Agric. Food Chem. 53(14): 5587-5592.
Ngô Thị Hoài Dương, Trang Sĩ Trung và Phạm Thị Đan Phượng, 2008. Kết hợp xử lý sơ bộ bằng acid formic trong qui trình chế biến phế liệu tôm để nâng cao chất lượng chitin-chitosan. Tạp chí Khoa học Công nghệ Thủy sản số 04: 25-29.
Nguyễn Lệ Hà, 2011. Nghiên cứu tách chiết và ứng dụng enzyme protease từ tôm sú Penaeus monodon vào chế biến thủy sản. Luận án Tiến sĩ. Đại học Thủy Sản Nha Trang.
Nilsang, S., Lertsiri, S., Suphantharika, M. and Assavanig, A., 2005. Optimization of enzymatic hydrolysis of fish soluble concentrate by commercial proteases. Journal of Food Engineering, 70: 571-578.
Phạm Văn Sổ và Bùi Thị Như Thuận (1991), Kiểm nghiệm lương thực và thựcphẩm, Trường Đại học Bách khoa Hà Nội.
Phan Thị Thanh Quế và Bùi Thị Quỳnh Hoa, 2017. Giáo trình Công nghệ chế biến Thủy sản. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.
Picot, L., Bordenave, S., Didelot, S., Fruitier-Arnaudin, I., Sannier, F., Thorkelsson, G., Bergé, P., Guérard, F., Chabeaud, A. and Piot, J.M., 2006. Antiproliferative activity of fish protein hydrolysates on human breast cancer cell lines. Process Biochem. 41(5): 1217-1222.
Randriamahatody, Z., Syllaa, K.S.B., Nguyen, H.T.M., Donnay-Morenoa, C., Razanamparanyc, L., Bourgougnonb, N. and Bergéa, J.P., 2011. Proteolysis of shrimp by-products (Peaneus monodon) from Madagascar. CyTA - Journal of Food, 9(3): 220-228.
Senthil, A., Mamatha, B.S., Vishwanath, P., Bhat, K.K. and Ravishankar, G.A., 2010. Studies on development and storage stability of instant spice adjunct mix from seaweed (Eucheuma). J Food Sci Technol. 48(6): 712-717.
Sista, R.V., Erickson, M.C. and Shewfelt, R.L., 1997. Quality deterioration in frozen food associated with hydrolytic enzyme activities. In: Erickson, M.C., Hung, Y. (Eds.) Quality in frozen Food, New York: Chapman & Hall, 101-110.
Soufi-Kechaou, E., Jaouen, P., Amar, R.B. and Jean-Pascal, B., 2012. Influence of hydrolysis time on protein recovery and amino acid composition of hydrolysates. Science Research Reporter, 2(2): 115-129.
Sowmya, R., Ravikumar, T.M., Vivek, R., Rathinaraj, K. and Sachindra, N.M., 2014. Optimization of enzymatic hydrolysis of shrimp waste for recovery of antioxidant activity rich protein isolate. J Food Sci Technol., 51(11): 3199-3207.
Trần Thanh Trúc, Vi Nhã Tuấn, Võ Thị Anh Minh và Nguyễn Văn Mười, 2015. Nghiên cứu khả năng thủy phân dịch protein của thịt đầu tôm sú bằng enzyme protease nội tại. Tạp chí khoa học Đại học Cần Thơ. Phần B: Nông nghiệp, thủy sản và công nghệ sinh học: 37; 39-46.