Bảo quản lạnh cá lóc phi lê (Channa striata) kết hợp xử lý acid acetic
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Azam, K., Pervin, S., Naher, S.S., Ali, Y., Alam, M.I., Haque, K.M.B., Ahmed, B., 2005. Quality changes in Pangus (Pangasius hypophthamus) in relation to size and season during storage in ice. Pakistan Journal of Biological Sciences. 8(4): 636-640.
Bahuaud, D., Mørkøre, T., Langsrud, Ø., Sinnes, K., Veiseth, E., Ofstad, R. and Thomassen, M.S. 2009. Effects of -1.5oC Super-chilling on quality of Atlantic salmon (Salmo salar) pre rigorfillets: Cathepsin activity, muscle histology, texture and liquid leakage. Food Chemistry.111: 329–339.
Benjakul, S., Visessanguan, W., Phongkanpai, V., Tanaka, M., 2005. Antioxidative activity of caramelization products and their preventive effect on lipid oxidation in fish mince. Food Chemistry. 90(1-2): 231-239.
Bộ Y Tế, 2012. Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia đối với ô nhiễm vi sinh vật trong thực phẩm QCVN 8-3:2012/BYT. Truy cập tại: http://www.fsi.org.vn/pic/files/qcvn-8-3_2011-byt-ve-o-nhiem-vi-sinh-vat-trong-tp_bia_merged.pdf. Ngày truy cập: 15/12/2017
Breidt, F., Hayes, J.S., McFeeters, R.F., 2004. Independent effects of acetic acid and pH on survival of Escherichia coli in simulated acidified pickle products. Journal of Food protection. 67: 12-18.
Duun, A.S., Rustad, T., 2007. Quality changes during superchilled storage of cod (Gadus morhua) fillets. Food Chemistry. 105: 1067–1075.
Hornero-Méndez., D, Pérez-Gálvez, A., Mínguez-Mosquera, M.I., 2001. A Rapid Spectrophotometric Method for the Determination of Peroxide Value in Food Lipids with High Carotenoid Content. Journal of the American Oil Chemists' Society. 78(11): 1151-1155.
Hultmann, L., Phu, T.M., Tobiassen, T., Aas-Hansen, Ø., Rustad, T., 2012. Effects of pre-slaughter stress on proteolytic enzyme activities and muscle quality of farmed Atlantic cod (Gadus morhua). Food chemistry. 134(3): 1399-1408.
Huỳnh Văn Hiền, Nguyễn Hoàng Huy, Nguyễn Thị Minh Thúy, 2011. So sánh hiệu quả kinh tế-kỹ thuật giữa sử dụng thức ăn cá tạp và thức ăn viên cho nuôi cá lóc (Channa striata) thương phẩm trong ao tại An Giang và Đồng Tháp. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học thủy sản toàn quốc, Đại học Nông Lâm TP HCM, 480-487.
Kalchayanand, N., Arthur, T.M., Bosilevac, J.M., Brichta-Harhay, D.M., Guerini, M.N., Wheeler, T.L., Koohmaraire, M., 2008. Evaluation of various antimicrobial interventions for the reduction of Escherichia coli O157:H7 on bovine heads during processing. Journal of Food protection. 71(3): 621-624.
Ke, P.J., Woyewoda, A.D., 1979. Micro determination of thiobarbibutic acid value in marine lipids by a direct spectrophotometric method with mono-phasic reaction systems. Analytical Chemistry Acta. 10: 279-284.
Lê Nguyễn Đoan Duy và Nguyễn Công Hà, 2014. Ảnh hưởng của biện pháp xử lý bằng acid acetic và nước nóng đến Escherichia coli và vi khuẩn tổng số trên filet cá tra (Pangasius hypophthalmus). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ Số chuyên đề: Thủy sản (1): 1-7
Liu, S., Fan, W., Zhong, S., Ma, C., Li, P., Zhou, K., Peng, Z., Zhu, M., 2010. Quality evaluation of tray-packed tilapia fillets stored at 0°C based on sensory, microbiological, biochemical and physical attributes. African Journal of Biotechnology. 9(5): 692−701.
Malle, P., Poumeyrol, M., 1989. A new chemical criterion for the quality control of fish: trimethylamine/total volatile basic nitrogen (%). Journal of food protection. 52(6): 419-423.
Nguyễn Xuân Duy và Nguyễn Anh Tuấn, 2013. Sàng lọc thực vật có hoạt tính chống oxy hóa và áp dụng trong chế biến thủy sản. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Phần B: Nông nghiệp, Thủy sản và Công nghệ Sinh học. 28: 59-68
Nirmal, N. P., Benjakul, S., 2009. Melanosis and quality changes of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) treated with catechin during iced storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 57: 3578-3586.
Ofstad, R., Kidman, S., Myklebust, R., Hermansson, A.M., 1993. Liquid loss capacity and structural changes during heating of fish muscle: Cod (Gadus morhua L) and salmon (Salmo salar). Food structure. 12(2): 4.
Olafsdottir, G., Martinsdottir, E., Oehlenschlager, J., Dalgaarg, P., Undeland, I., Mackie, I.M., 1997. Method to evaluate fish freshness in research and industry. Trends in Food Technology. 8: 258–265.
Olsson, G.B., Ofstad, R., Lødemel, J.B., Olsen, R.L., 2003. Changes in waterholding capacity of halibut muscle during cold storage. LWT-Food Science and Technology. 36(8): 771-778.
Pike, I.H., Hardy, R.W., 1997. Standards for assessing quality of feed ingredients. In: D’Abramo, L.R., Conklin, D.M., Akiyama, D.M. (Eds.), Crustacean Nutrition. Advances in World Aquaculture, vol. 6. World Aquaculture Society, Baton Rouge, LA, pp. 473–492.
Rong, C., Chang-hu, X., Qi, L., Bang-zhong, Y., 2009. Microbiological, chemical and sensory assessment of (I) wholeungutted, (II) whole gutted and (III) filleted tilapia (Oreochromisniloticus) during refrigerated storage. International Journal of Food Science and Technology. 44: 2243–2248.
Sohn, J-H., Taki, I., Kiushio, H., Kohata, T., Shioya, I., Kioshima, I., 2005. Lipid Oxidations in ordinary and dark muscles of fish:influenceson rancid off-odor development and color darkening of yellowtail flesh during ice storage. Journal of Food Science. 70(7): 490−496.
TCVN 7597:2013, 2013. Tiêu chuẩn quốc gia cho dầu thực vật. CODEX STAN 210-1999, Amd. 2013.
Thiansilakul, Y., Benjakul, S., Richards, M.P., 2010. Changes in heme proteins and lipids associated with off-odour of seabass (Lates calcarifer) and red tilapia (Oreochromis mossambicus× O. niloticus) during iced storage. Food Chemistry. 121(4): 1109-1119.
Tổng cục Thủy sản, 2017. Ngành Thủy sản tổng kết công tác năm 2016 và triển khai kế hoạch năm 2017. Truy cập tạihttps://tongcucthuysan.gov.vn/tin-t%E1%BB%A9c/-tin-v%E1%BA%AFn/doc-tin/006752/2016-12-30/nganh-thuy-san-tong-ket-cong-tac-nam-2016-va-trien-khai-ke-hoach-nam-2017. Ngày truy cập: 24/07/2017
Velho, N.P.S., 2001. Preparation for obtaining accreditation of analytical methods regarding quality issues as stated in ISO standard ISO/IEC 17025:1999. Final project report.