Phạm Công Uẩn * Hồ Thị Việt Thu

* Tác giả liên hệ (uan.pc@kgcc.edu.vn)

Abstract

To observe the virulence and the pathogenicity of duck hepatitis virus type I genotype 3 which was isolated in some provinces in the Mekongdelta region, 3-day-old ducklings were employed. The virus strain showed a high virulence on ducklings with 103,3LD50/0,5ml. After 1 day inoculation, the virus was able to cause the experimented ducklings dead. The ducklings were ill and dead during 5 days after virus challenge. The mortality rate in challenged ducklings was the highest by the third day and the fourth day of injection. Furthermore, the experimented ducklings typically appeared signs of duck viral hepatitis, such as lethargic depression, watery diarrhea with urates, spasmodic paddling of legs, and followed by opisthotonus and death. In dead ducklings, gross lesions were recorded to be enlarged livers with ecchymotic hemorrhages or reddish discoloration (100.00%), swollen bile ducts (73.30%), enlargement of spleens (63.30%). Additionally, hemorrhages in lungs, gizzards, proventriculus, wollen kidneys and discolored heart muscles were other signs which also found in the dead ducklings. During the experiment, the mortality rate was determined to be 56.0%.
Keywords: Duck hepatitis type I, duckling, genotype 3, virus

Tóm tắt

Nghiên cứu cho thấy chủng virus này thể hiện độc lực cao trên vịt con, với độc lực được xác định trên vịt con 3 ngày tuổi là 103,3LD50/0,5ml. Sau khi gây nhiễm 1 ngày, virus có khả năng gây chết vịt thí nghiệm. Thời gian gây chết từ 1-5 ngày sau khi gây nhiễm, tập trung cao nhất vào ngày thứ 3, thứ 4 với những triệu chứng điển hình như vịt ít đi lại, tiêu chảy phân trắng, đi ngã về một phía, tư thế chết rất điển hình là vịt nằm nghiêng sườn, đầu ngửa lên lưng. Biến đổi bệnh lý điển hình nhất là ở gan như gan sưng, gan sưng xuất huyết hay có biểu hiện gan nhạt màu chiếm tỷ lệ rất cao 100%, túi mật căng phồng (73,3%), lách sưng (63,3%). Ngoài ra, còn có một số biểu hiện như phổi xuất huyết, thận sưng, cơ tim nhão hay cơ tim nhạt màu và hiện tượng dạ dày cơ, dạ dày tuyến xuất huyết. Tổng số vịt chết trong thời gian thí nghiệm với tỷ lệ 56,0%.
Từ khóa: genotype 3, viêm gan A vịt, virus, vịt con

Article Details

Tài liệu tham khảo

Farmer, H., Chalmers, W.S.K.and Woolcock, P. R., 1987. The duck fatty kidney syndrome- An aspect of duck viral hepatitis. Avian Pathology 16 (2):227-236.

Haider, S.A and Calnek B.W., 1979. In vitro isolation, propagation and characterisation of duck hepatitis virus type 3. Avian Diseases, 23: 715-729.

Kim, M.C., Kwon, Y.K., Joh, S.J., Kim, S.J., Tolf, C., Kim, J.H., Sung, H.W., Lindberg, A.M and Kwon, J.H., 2007. Recent Korean isolates of duck hepatitis virus reveal the presence of a new geno- and serotype when compared to duck hepatitis virus type 1 type strains. Archives of virology, 152(11) 2059–72.

Nguyễn Văn Cảm, Nguyễn Thị Thu Hà, Nguyễn Khánh Ly, 2001. Nghiên cứu biến đổi bệnh lý bệnh viêm gan virus vịt. Khoa học và Kỹ thuật thú y, 8 (4). Hội thú y Việt Nam, tr.48-51.

Phạm Công Uẩn và Hồ Thị Việt Thu, 2014. Phân lập và định danh virus viêm gan vịt type 1 ở tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp, 2: 116-121.

Shane, S.M., 2005. Adenoviral infection. Handbook on Poultry Diseases, 2th Ed. American Soybean Association, Singapore 2005:126-128.

Reed, J.I and Muench, H., 1938. A simple method of estimating fifty per centendpoints. American Journal of Epidemiology,27 (3): 493-497.

Tseng. C.H., and Tsai, H.J., 2007. Molecular characterization of a new serotype of duck hepatitis virus. Virus Research, 126 (1) 19-31.

Woolcock. P. R., 1986. An assay for duck hepatitis virus type I in duck embryo liver cell and a comparison with other assay. Avian Pathology, 15(1): 75-82.

Woolcock P.R, 2003. Duck hepatitis. In: Saif, Y.M., Barnes, H.J., Glisson, J.R., Fadly, A.M., McDougald, L.R., and Swayne, DE., (eds). Diseases of Poultry, 11th ed. Iowa State Press, Ames, IA:343-354.

Woolcock. P.R., 2008. Duck hepatitis. In:, Saif Y.M., Fadly A.M., Glisson J.R.,Mcdougald L.R., Nolan L.K. and Swayne D.E., (eds). Diseases of Poultry, 12th ed. Blackwell Publishing:373–384.