Nguyen Thi Ty Ni * , Trần Ngọc Hải , Nguyễn Thị Ngọc Anh Trần Thị Thanh Hiền

* Tác giả liên hệNguyen Thi Ty Ni

Abstract

This study was conducted to evaluate the potential replacement of fishmeal protein by gut weed (Enteromorpha intestinalis) protein in practical diets for spotted scat (Scatophagus argus) fingerlings. A control diet containing fishmeal as main protein source was compared with five experimental diets in which fishmeal protein was replaced by increasing dietary levels of gut weed protein that is 10%, 20%, 30%, 40% and 50%. All diets were formulated to be equivalent in crude protein (30%) and lipid (7%). 30 experimental fishes with average initial weight of 0.49 g were stocked at salinity of 5 ppt. After 2 months of feeding trial, survival of fishes were similar, ranging from 81.1 to 84.4%. No significant differences (p>0.05) were observed in the growth rate of spotted scat from 10% to 40% substitution of gut weed protein and the control diet. The proximate composition (water, protein, Ca and P content) of fish carcass was not affected by the feeding treatments. However, the lipid contents of fish carcass reduced with increasing levels of gut weed protein in the diets. These results suggest that gut weed protein could replace up to level of 40% of fishmeal protein in practical diets for spotted scat fingerlings.
Keywords: Fishmeal, Enteromorpha intestinalis, Scatophagus argus, survival, growth

Tóm tắt

Nghiên cứu đánh giá khả năng thay thế đạm bột cá bằng đạm bột rong bún (Enteromorpha intestinalis) làm thức ăn cho cá nâu (Scatophagus argus) giống. Nghiệm thức thức ăn đối chứng với nguồn cung cấp là đạm bột cá, 5 nghiệm thức còn lại có mức đạm bột cá được thay thế bằng đạm bột rong bún lần lượt là 10%, 20%, 30%, 40% và 50%. Tất cả các loại thức ăn thí nghiệm có cùng hàm lượng đạm (30%) và lipid (7%). 30 cá thí nghiệm có khối lượng trung bình là 0,49 g được nuôi ở độ mặn 5?. Sau 2 tháng thí nghiệm, tỉ lệ sống của cá nâu giữa các nghiệm thức thức ăn tương tự nhau, dao động từ 81,1 đến 84,4%. Không có sự khác biệt thống kê (p>0,05) về tốc độ tăng trưởng của cá nâu ở mức thay thế protein rong bún từ 10% đến 40% và thức ăn đối chứng. Thành phần sinh hóa (hàm lượng nước, protein, Ca và P) của thịt cá nâu không bị ảnh hưởng bởi nghiệm thức thức ăn. Tuy nhiên, hàm lượng lipid của cá nâu có xu hướng giảm theo sự tăng hàm lượng đạm rong bún có trong thức ăn. Kết quả nghiên cứu này cho thấy đạm bột rong bún có thể thay thế đến 40% đạm bột cá  trong thức ăn cho cá nâu giống.
Từ khóa: Bột cá, rong bún, cá nâu, tỉ lệ sống, tăng trưởng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Aguilera-Morales, M., M. Casas-Valdez, Carrillo-Dominguez, S., Gonzalez-Acosta, B. and Perez-Gil, F. 2005. Chemical composition and microbiological assays of marine algae Enteromorpha spp. As a Potential food source. Journal of food composition and Analysis 18, 79-88.

Asino, H., Q. Ai and K. Mai. 2010. Evaluation of Enteromorpha prolifera as a feed component in large yellow croaker (Pseudosciaena crocea, Richardson, 1846) diets. Aquaculture Research 25, 1-9.

Ayoola, A.A. 2010. Replacement of Fishmeal with Alternative Protein Sources in Aquaculture Diets. A thesis submitted to the Graduate Faculty of North Carolina State University in partial fulfillment of the requirements for the Degree of Master of Science. 129 pages.

Barry, T.P, Fast A.W. 1992. Biology of the spotted scat (Scatophagus argus) in the Philippines. Asian Fisheries Science 5, 163-179.

Boyd, C.E. 1998. Water quanlity in ponds aquaculture. Auburn University, Alabana.

Diler, I., A.A. Tekinay, D. Güroy, B. K. Güroy and M. Soyutürk. 2007. Effect of Ulva rigida on the growth, feed intake and body composition of common carp Cyprinus carpio L. Journal of biological of sciences 7, 305-308.

El-Tawil, N. E. 2010. Effects of green seaweeds (Ulva sp.) as feed supplements in red Tilapia (Oreochromis sp.) diet on growth performance, feed utilization and body composition. Journal of the Arabian Aquaculture Society 5, 179-194.

Ergün, S., Soyuturk, M., Guroy, D., Guroy, B., and Merrifield, D. 2008. Influence of Ulva meal on growth, feed utilization, and body composition juvenile Nile tilapia , Oreochromis niloticus at two levels of dietary lipid. Aquaculture 17, 355- 361.

FAO. 2011. Demand and supply of feed ingredients for farmed fish and crustaceans: trends and prospects. (Eds. Tacon, A.G.J.; Hasan, M.R.; Metian, M.) FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper No. 564, 87 pp.

Gibson, R., B. Hextall and A. Rogers. 2001. Photographic guide to the sea and shore life of Britain and north – west Europe. Oxford University Press, Oxford.

Güroy, B. K., S. Cirik, D. Güroy, F. Sanver, A. A. Tekinay. 2007. Effects of Ulva rigida and Cystoseira barbata meals as a feed additive on growth performance, feed utilization, and body composition of Nile Tilapia, Oreochromis niloticus. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 31, 91-97.

Hoàng Nghĩa Mạnh, Nguyễn Văn Huy và Nguyễn Đình Mão. 2011. Ảnh hưởng của hàm lượng protein khác nhau trong khẩu phần ăn lên sinh trưởng và tỷ lệ sống của cá Nâu Scatophagus argus (Linneaus, 1766) nuôi tại Thừa Thiên Huế. Tạp chí Khoa học Công nghệ Thủy sản. Số 1/2011, 12-17.

Lý Văn Khánh, Trần Thị Thanh Hiền, Trần Ngọc Hải và Nguyễn Thanh Phương. 2010. Ảnh hưởng của độ mặn lên sự tăng trưởng của cá nâu giống (Scatophagus argus) giai đoạn 2 đến 5 tháng tuổi. Tạp chí Khoa học 2010- Đại học Cần Thơ. Số 14, 177-185.

Mustafa, M.G., S. Wakamatsu, T.A. Takeda, T. Umino and H. Nakagawa. 1995. Effects of algal meal as feed additive on growth, feed efficiency, and body composition in red sea bream. Fisheries Sciences 61, 25- 28.

Nguyễn Thanh Phương, Võ Thành Tiếm, Trần Thị Thanh Hiền, Phạm Trần Nguyên Thảo, Lý Văn Khánh. 2004. Nghiên cứu đặc điểm sinh học dinh dưỡng và sinh sản cá nâu (Scatophagus argus). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ. Số 2, 49-57.

SUDA. 2009. Identify potential for use of recirculation technology for employment generation in aquaculture. Selecting Aquatic Biofilters with commercial value in the Mekong Delta. Final Consultancy Report. Sustainable Development of Aquaculture (SUDA) Programme, June 2009.

Swain, P.K. and S.B. Padhi. 2011. Utilization of seaweeds as fish feed in aquaculture. A Scientific Journal of Biological Sciences. Biohelica 2, 35-46.

Tidwell, J. H., S. D. Coyle, L. A. Bright, D. Yasharian. 2005. Evaluation of Plant and Animal Source Proteins for Replacement of Fish Meal in Practical Diets for the Largemouth Bass Micropterus salmoides. Journal of the world Aquaculture society 36, 454 - 463.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn. 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất Bản Nông nghiệp, 191 trang.

Valente, L. M. P., A. Gouveia , P. Rema, J. Matos, E.F. Gomes and I.S. Pinto. 2006. Evaluation of three seaweeds Gracilaria bursa-pastoris, Ulva rigida and Gracilaria cornea as dietary ingredients in European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles. Aquaculture 252, 85–91.

Wassef, E. A., A. F. El-sayed, K. M. Kandeel and E. M. Sakr. 2005. Evaluation of Pterocla dia (Rhodophyta) and Ulva (Chlorophyta) meals as additives to Gilthead seabream Sparus aurata diets. Egyptian journal of aquatic research 1687-4285. Vol 31, 321-332.

Wassef, E. A., El Masry M. H., and Mikhail F. R., 2001. Growth enhancement and muscle structure of striped mullet, Mugil cephalus L., fingerlings by feeding algal meal-based diets. Aquaculture Research 32, 315-322.

Yildirim, O. E., Ergun, S., Yaman, S., Turker, A. 2009. Effects of two seaweeds (Ulva lactuca and Enteromorpha linza) as a feed additive in diets on growth performance, feed utilization, and body composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Kafkas Univ Vet Fak 15, 455-460.

Yousif, O. M., M. F. Osman, A. R. Anwahi, M. A. Zarouni and T. Cherian. 2004. Growth response and carcass composition of rabbitfish, Siganus canaliculatus (Park) fed diets supplemented with dehydrated seaweed, Enteromorpha sp. Emir. J. Agric. Sci. 16, 18-26.