Nguyễn Nhựt Xuân Dung * , Lê Thanh Phương Lưu Hữu Mãnh

* Tác giả liên hệ (nnxdung@ctu.edu.vn)

Abstract

Four broiler houses located on the same farm belonged to Emivest Vietnam Co., Ltd in Binh Phuoc province were selected to evaluate the effect of indoor environmental factors including temperature (oC), relative humidity (%), air velocity (m/s), concentration of O2 (%), NH3, H2S, CO and CH4 (ppm) and the presence of  Escherichia coli and Eimeria spp. in houses on growth rate, feed intake and feed conversion ratio of one to 42 day old chicks. All birds were kept in tunnel-ventilated  houses and raised on deep litter floor, which was divided into 4 equal positions of  360 m2. The measurement showed that there was no harmful gas detected, O2 concentration was maintained at normal level (20.9 vol%). Number of fecal E.coli was 14*106 CFU/g with no presence of Eimeria spp. The final weight of birds reared near vent fans was higher to that of birds in the exhaust fans (3,026 g vs 2871 g, p<0.01). There was no significant effect on feed intake among birds, whereas feed conversion ratio was more effective for broilers kept near vent fans. The study implied that the air quality in environmentally controlled housed was good and birds reared on floor near the vent fan area exhibited better growth performance.
Keywords: Air quality, broilers, environment, growth performance

Tóm tắt

Đề tài được thực hiện trên bốn chuồng của một trang trại chăn nuôi gà thịt giống Cobb500 thuộc công ty TNHH Emivest Việt Nam ở Bình Phước để đánh giá ảnh hưởng của yếu tố môi trường như nhiệt độ (oC), ẩm độ tương đối (%), tốc độ gió (m/s), khí O2 (vol %), NH3, H2S, CO và CH4 (ppm), sự có mặt của Escherichia coli và Eimeria spp. trong chuồng nuôi lên khối lượng, tiêu tốn và chuyển hóa thức ăn từ 1 - 42 ngày tuổi. Tất cả gà được nuôi trên nền nhà, trong hệ thống chuồng kín thông gió, chuồng được chia ra làm 4 ô có kích thước bằng nhau là 360 m2. Kết quả chỉ rằng, không phát hiện được khí độc như NH3, H2S, CO và khí cháy trong chuồng nuôi. Hàm lượng khí O2 luôn được duy trì ở mức 20,9 vol%. Trong phân, mật độ vi khuẩn E. coli ở mức bình thường 14×106 CFU/g, không có sự hiện diện của Eimeria spp. Khối lượng gà 42 ngày tuổi cao nhất ở vị trí gần quạt thổi gió (3.026 g/con) và thấp nhất ở cuối dãy gần quạt hút (2.871 g/con), trong khi tăng trọng và tiêu tốn thức ăn tương đương nhau. Hệ số chuyển hóa thức (p<0,01) tốt nhất ở gà nuôi gần quạt thổi. Chất lượng không khí trong chuồng nuôi tốt, mật độ vi sinh trong phân gà ở mức không gây bệnh, gà nuôi đầu dãy chuồng có khối lượng cao hơn cuối dãy chuồng.
Từ khóa: Chất lượng không khí, môi trường, gà thịt, sinh trưởng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Barnes J.H., L.K. Nolan, and J.P. Vaillancourt. 2008. Colibacillosis. In: Diseases of Poultry, 12th edition. Saif Y.M. (ed.). Ames, I.A.: Blackwell Publishing, pp. 691–732.

Carlie F.S., 1984. Ammonia in Poultry Houses: A Literature Review. World's Poultry Sc. 40:99-111.

Cobb-vantress.com. 2015. Broiler performance and Nutrition supplement. http://www.cobb-vantress.com/docs/default-source/cobb-500.

Dozier W. A. III, J.L. Purswell, and S.L. Branton. 2006. Growth Responses of Male Broilers Subjected to High Air Velocity for either Twelve or Twenty-Four Hours from Thirty-Seven to Fifty-One Days of Age. J. Appl. Poult. Res. 15:362–366.

Hulzebosch J. 2010. What afect the climate afect in. World poultry. Vol 20. No 7.

Leinonen I. and I. Kyriazakis. 2013. Quantifying the environmental impacts of UK broiler and egg production systems, Lohmann InformationVol. 48 (2), Oct. 2013, Page 45.

Lott B.D., J.D. Simmons, and J.D. May. 1998. Air velocity and high temperature effects on broiler performance. Poult. Sci.77:391–393.

Simmons J. D., B.D. Lott, and D.M. Miles. 2003. The Effects of High-Air Velocity on Broiler Performance. Poult. Sci. 82:232–234.

Simmons J. D., B. D. Lott, and J. D. May, 1997. Heat loss from broiler chickens subjected to various wind speeds and ambient temperatures. Appl. Eng. Agric. 13(5):665–669.

Timmons M. B., and P. E. Hillman. 1993. Partitional heat losses in heat stressed poultry as affected by wind speed. 4th International Livestock Environment Symposium, London. ASAE, St. Joseph, MI.

Yahav S., A. Straschnow, D. Luger, D. Shinder, J. Tanny, and S. Cohen. 2004. Ventilation, Sensible Heat Loss, Broiler Energy, and Water Balance Under Harsh Environmental Conditions. Poult. Sci.83:253–258.

Yahav S., A. Straschnow, E. Vax, V. Razpakovski, and D. Shinder. 2001. Air Velocity Alters Broiler Performance Under HarshEnvironmental Conditions. Poultry Science 80:724–726.

Yahav, S., 2000. Domestic fowl-strategies to confront environmental conditions. Poult. Avian Biol. Rev. 11(2):81–95.