Nghiên cứu sử dụng cà rốt (Daucus carota) thay thế thức ăn viên trong nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) theo công nghệ biofloc
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
AOAC, 2000., Official Methods of Analysis. Assocciation of Official Analytical Chemists Arlington. 159p.
Avnimelech, Y., 1999. Carbon/nitrogen ratio as a control element in aquaculture systems. Aquaculture 176, 227 – 235.
Avnimelech, Y., 2006. Bio filters: The need for an new comprehensive approach. Aquaculture Engineering 34, 172 - 178.
Boonyaratpalin, M., S. Thongrod, K., Supamattaya, G., Britton, G and Schlipalius. 2001. Effects of β-carotene source, Dunaliella slina, and astaxanthin on pigmentation, growth, survival and health of Penaeus monodon. Aquaculture Research 32 (s1), 182-190.
Boyd, C.E., 1990. Water Quality in pond for Aquaculture, Birmingham Publishing Co., Birmingham, USA, p.482.
Charantchakool, P., 2003. Problem in Penaeus monodon culture in low salinity ar eas. Aquaculture Asia, January – March 2003 (Vol. III No.1): 54 – 55.
Chien, Y.H and Shiau W.C. 2005. The effects of dietary supplementation of algae and synthetic astaxanthin on body astaxanthin, survival, growth, and low dissolved oxygen stress resistance of kuruma prawn, Marsupenaeus japonicus Bate. Journal of Experimental Marin Biology Aand Ecology, 318:201-211.
Chien, Y.H., Jeng S.C. 1992. Pigmentation of kuruma prawn, Penaeus japonicas Beta, by various pigment sources and levels and feeding regimes. Aquaculture 102 (4), 333-346.
Cruz-Suárez, L.E., Tapia., Salazar, M., Nieto, L.M.G and Marie Ricque, D., 2008. A review of the effect of macro – algae in shrimp feeds and in co – culture. IX Symposiumon Nutrion of shrimp in Mexico, 304 – 333.
Darachai, J., Piyatiratitivorakul, S., Kittakoop, P., Nitithamyong, C, and Menasveta , P. 1998. Effects of astaxanthin on larval growth and survival of the giant tiger prawn, Penaeus monodon. In: Flegel TW (ed.) Advances in shrimp biotechnology. 5th Asian Fisheries Forum, 11-14 Nov 1998. National Center for Genetic Engineering and Biotechnology, Bangkok, Thailand. 117-121.
Ebeling, J.M., Timmons, M.B and Bisogni, J.J., 2006. Engineering analysis of the stoichiometry of photoautotrophic, autotrophic and heterotrophic removal of ammonia-nitrogen in aquaculture systems. Aquaculture vol 257:346-358.
Goodwin T.W., 1984. The Biochemistry of the Carotenoids, Vol. II. Animals, 2nd ed. Chapman and Hall, London, pp 1-224.
Gopalan, C., Ramasastry Ramasastry, B.V., Balasubramanian, S.C., 1991. Nutritive value of Indian foods. National Institute of Nutrition, Hyderabad, p 47.
Guo, B., Wang, F., Dong, S., and Zhong, D., 2012. Effect of fluctuating light intensity on molting frequency and growth of Litopenaeus vannamei. Aquaculture 330-333, 106-110.
Holland, B., Unwin, I.D, and Buss, D.H. 1991. Vegetables, Herbs and Spices. Fifth Supplement to McCance & Widdowson’s The Composition of Foods, 4th ed. Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. London: HMSO.
Lakshmi, G.J., Venkataramiah, A and Gunter, G. 1976. Effects of salinity and photoperiod on the burying behavior of brown shrimp Penaeus aztecus Ives. Aquaculture 8-4, 327-336.
Lan Phương, 1999. Bách khoa toàn thư về vitamin, muối khoáng và các yếu tố vi luợng, NXB Y học, Hà Nội. 98 trang.
Lavens, P., and P. Sorgeloos, 1996. Manual on the production and use of live food for aquaculture. FAO Technical Paper No. 361. Food and Agriculture Organisation of the United Nations, Rome.
Lê Doãn Diên, 2004. Công nghệ sau thu hoạch thuộc ngành nông nghiệp Việt Nam trong xu thế hội nhập và toàn cầu hoá, NXB Nông nghiệp, Hà Nội. 70 trang.
Lê Quốc Việt, Trần Minh Nhứt, Lý Văn Khánh, Tạ Văn Phương, Trần Ngọc Hải, 2015. Ứng dụng biofloc nuôi tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) với mật độ khác nhau kết hợp với cá rô phi (Oreochromis niloticus). Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ. Số 38 trang 44 – 52.
Lin, Y.C. and Chen, J.C. 2001. Acute toxicity of ammonia on Litopenaeus vannamei Boone juveniles at different salinity levels. Aqualculture Vol 259:109-119.
Lin, Y.C. and Chen, J.C. 2003. Acute toxicity of nitrit on Litopenaeus vannamei (Boone) juveniles at different salinity levels. Aqualculture Vol 224:193-201.
Meilgaard, M., Civille, G.V and Carr, B.T., 1999. Sensory evaluation techniques (3rd ed), CR Pres, Boca Raton, FL.
Meyers, S.P and Latscha, T. 1997. Carotenoids. In: D’Abramo, L.R., Conklin, D.E., Akiyama, D.M. (Eds.), Crustacean Nutrition, Advances in World Aquaculture, vol. 6. World Aquaculture Society, Baton Rouge, LA, pp. 164–193.
Nguyễn Thị Ngọc Anh, Định Thị Kim Nhung và Trần Ngọc Hải. 2014a. Thay thế protein đậu nành bằng protein rong bún (Enteromorpha sp.) và rong mền (Chadophoraceae) trong thức ăn cho tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei). Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, Chuyên đề Thủy sản, (1): 158-165.
Nguyễn Thị Ngọc Anh, Định Thị Kim Nhung và Trần Ngọc Hải. 2014b. Hiệu quả sử dụng thức ăn của tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) trong nuôi kết hợp với rong bún (Enteromorpha sp.) và rong mền (Chadophoraceae). Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Phần B: Nông nghiệp, Thủy sản và Công nghệ sinh học, (31): 98-105.
Phạm Thành Nhân, Châu Tài Tảo và Trần Ngọc Hải, 2016. Nghiên cứu ương giống tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) trong hệ thống biofloc với các chế độ che sáng khác nhau. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, số (45): Trang 119-227.
Phạm Thị Tuyết Ngân , Trần Thị Kiều Trang và Trương Quốc Phú, 2008. Biến động mật độ vi khuẩn trong ao nuôi tôm sú (Penaeus monodon) ghép với cá rô phi đỏ ở Sóc Trăngvà Nguyễn Hữu Hiệp, 2010. Biến động mật độ vi khuẩn hữu ích trong ao nuôi tôm sú (Penaeus monodon) thâm canh. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Trang 187 -– 194Số 14: 166-176..
Rodrigo, S., Rafael, A., Patrícia, F. S. C., Carlos, M.E.S., Luis, V.A., Walter, Q.S and Edemar, R.A. 2013. Effect of different biofloc levels on microbial activity, water quality and performance of Litopenaeus vannamei in a tank system operated with no water exchange. Aquacultural Engineering 56: 59– 70.
Tạ Văn Phương, Nguyễn Văn Bá, Nguyễn Văn Hòa, 2014. Nghiên cứu nuôi tôm thẻ chân trắng theo quy trình biofloc với mật độ và độ mặn khác nhau. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, chuyên đề thủy sản, (2): 44 – 53.
Trần Minh Bằng, Ðặng Vũ Hải, Nguyễn Thành Học, Bùi Thị Chúc Mai, Trần Ngọc Hải và Lê Quốc Việt, 2016. Ảnh hưởng bổ sung bí đỏ (Cucurbita pepo) lên tăng truởng, tỷ lệ sống và chất lượng tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) nuôi theo công nghệ biofloc. Tạp chí khoa học Trường Ðại học Cần Thơ. 44b: 66-75.
Trần Viết Mỹ, 2009. Cẩm nang nuôi tôm thẻ chân trắng (Penaeus vannamei). Sở Nông nghiệp và PTNT TP.Hồ Chí Minh. Trung tâm Khuyến nông. 30 trang.
Trương Quốc Phú, Nguyễn Lê Hoàng Yến và Huỳnh Trường Giang, 2006. Giáo trình quản lý chất lượng nước nuôi trồng thủy sản, 199 trang.
Tseng, K.F., Su, H.M and Su, M.S. 1998. Culture of Penaeus monodon in a recirculating system. Aquacultural Engineering 17, 138-147.
Wyban, J.A. and Sweeney, J.N. 1991. Intensive shrimp production technology. High Health Aquaculture Inc., Hawaii. 158 pp.
Wyk, P.V., Samocha, T.M., A.D., David, A.L. Lawrence, C.R. Collins, 2001. Intensive and super – intensive production of the Pacific White leg (Litopenaeus vannamei) in greenhouse – enclose raceway system. In Book of abstracts, Aquaculture 2001, Lake Buena Visa, L, 573P.
You K., Yang H., Liu Y., Liu S., Zhou Y and Zang T. 2005. Effects of different light sources and illumination methods on growth and body color of shrimp Litopenaeus vannamei. Aquaculture 252, 557-565.