NguyễN Đông HảI * Nguyễn Thị Kim Đông

* Tác giả liên hệ (hai.nd@kgcc.edu.vn)

Abstract

A comparative study was conducted to evaluate the apparent digestibility methods of amino acids and nutrients on growing Guinea fowls at 10 weeks of age. The experiment was a completely randomized design with three treatments and five replications. The treatments were total tract, caecetomised, and ileal digestibilities. The results showed that the apparent EE digestibility and nitrogen retention of intact birds were resemble with those of caecetomised birds (p>0.05). However, the apparent digestibility coefficients of CF, NDF and ADF were higher for the intact birds as compaired to those of the caecetomised birds (p<0.05). There were no statistically differences of the amino acid digestibilities between the intact and caecetomised birds (p>0.05). The amino acid digestibility values obtained of the intact birds were significantly higher (p<0.05) than ileal digestibilty values. The digestibility values of nine amino acids (isoleucine, lysine, methionine, histidine, threonine, valine, acid glutamic, tyrosine and proline) of intact birds were higher than those of caecetomised birds (p<0.05), while the digestibility values of other amino acids were equal (p>0.05).
Keywords: Amino acid digestibility, guinea fowl, ileal digestibility, nitrogen retention

Tóm tắt

Thí nghiệm được tiến hành nhằm đánh giá các phương pháp nghiên cứu tỷ lệ tiêu hóa biểu kiến về acid amin và các dưỡng chất ở gà Sao tăng trưởng. Thí nghiệm được bố trí trên 60 con gà Sao 10 tuần tuổi theo thể thức hoàn toàn ngẫu nhiên trên 3 nghiệm thức tương ứng với 3 phương pháp xác định tỷ lệ tiêu hóa phương pháp tiêu hóa toàn phần (THTP), phương pháp tiêu hóa cắt bỏ manh tràng (THCMT) và phương pháp tiêu hóa hồi tràng (THHT), mỗi nghiệm thức được lặp lại 5 lần. Kết quả nghiên cứu cho thấy tỷ lệ tiêu hóa biểu kiến EE và nitơ tích lũy của THTP tương đương với THCMT (P>0,05). Tuy nhiên, tỷ lệ tiêu hóa CF, NDF và ADF của THTP cao hơn so với THCMT (P<0,05). Tỷ lệ tiêu hóa hầu hết các acid amin được xác định theo phương pháp THTP cao hơn phương pháp THHT (P<0,05). Tỷ lệ tiêu hóa 9 acid amin (isoleucine, lysine, methionine, histidine, threonine, valine, acid glutamic, tyrosine và proline) ở THTP cao hơn THCMT (p<0,05), trong khi đó các acid amin còn lại cho tỷ lệ tiêu hóa tương đương nhau (p>0,05).
Từ khóa: Gà Sao, Tiêu hóa biểu kiến, Tiêu hóa toàn phần, Tiêu hóa cắt bỏ manh tràng, Tiêu hóa hồi tràng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Adedokun, S.A., Utterback, P. Parsons, C.M, Adeola, O., Lilburn, M.S. and Applegate, T. J., 2009. Comparison of amino acid digestibility of feed ingredients in broilers, laying hens and cecectomized roosters. British Poultry Science. 50:350-358.

AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th edition. AOAC. Washington DC. Vol 1: 69-90.

AOAC, 2000. Official methods of Analysis of AOAC International. 17th edition. AOAC International. Gaithersburg, Maryland, USA.

Babinszky, L., Tossenberger, J., Kovács, K.R., 2003. Effect of Amino acid intake on faecal digestibility of amino acid and on urinary amino acid excretion of adult roosters. Journal of Animal Science. 81(1):208pp.

Babinszky, L., Tossenberger, J., Németh, K. and Halas, V., 2006. Determination of amino acid digestibility with different methods in birds. A Comperative Study. Slovak Journal of Animal Science. 39(1-2):74-79.

Bandegan, A., Golian, A., Kiarie, E., Payne, R.L., Crow, G. H., Guenter, W. and Nyachoti, C. M., 2011. Standardized ileal amino acid digestibility in wheat, barley, pea and flaxseed for broiler chickens. Canadian Journal of Animal. 91:103-111.

Bryden, W.L. and Li, X., 2004. Utilisation ofdigestibleamino acids bybroilers. A report for the Rural Industries Research and Development Corporation. CanPrint. Australia, 42 pages.

Bryden, W.L. and Li, X., 2010. Prediction of amino acid digestibility of complete broiler diets. Revista Brasileira de Zootecnia. 39:279-287.

Bùi Xuân Mến và Đỗ Võ Anh Khoa (2014). Giáo trình chăn nuôi gia cầm. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ. Cần Thơ, 406 trang.

Đặng Hùng Cường, 2010. Ảnh hưởng của các mức độ protein thô trong khẩu phần lên khả năng tăng trọng và tỷ lệ tiêu hóa dưỡng chất của gà Sao. Luận văn tốt nghiệp thạc sĩ Khoa học nông nghiệp, chuyên ngành Chăn nuôi. Trường Đại học Cần Thơ. Cần Thơ.

Engberg, R.M., Hendermann, M.S., Steenfeldt, S., and Jensen, B.B., 2004. Influence of whole wheat and xylanase on broiler performance and microbial composition and activity in the digestive tract. Poultry Science. 83:925-938.

Jamroz, D., Jakobsen, K. Orda, J., Skorupinska, J., and Wiliczkiewicz, A., 2001. Development of the gastroinstestinal tract and digestibility of dietary fibre and amino acids in young chickens, ducks and geese fed diets with high amounts of barley. Comparative Biochemistry and Physiology. 130 (A):643-652.

Kadim, I.T. and Moughan, P.J., 2008. Ileal Amino Acid Digestibility Assay for the Growing Meat Chicken - Assessment of a New Ileal Amino Acid Digestibility Assay for Broiler Chickens. International Journal of Poultry Science. 7(6): 594-600.

Kaplan, H. and Hutkins, R.W., 2000. Fermentation of Fructooligosaccharides by Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria. Applied and Environmental Microbiology. 66(6):2682-2684.

Karn, J.F., 1991. Chemical composition of forage and feces as affected by microwave oven drying. Journal of Range Management. 44:512-515.

Kim, E.J., 2010. Amino acid digestibility of various feedstuffs using different methods. Doctoral thesis. University of Illinois at Urbana-Champaign. Illinoise, USA.

Kim, E.J., Utterback, P.L. and Parson, C.M., 2012. Comparison of amino acid digestibility coefficients for soybean meal, canola meal, fish meal, and meat and bone meal among 3 different bioassays. Poultry Science. 91 :1350–1355

Lã Văn Kính, Phan Văn Sỹ, Vương Nam Trung và Trần Quốc Việt, 2013. Xác định tỷ lệ tiêu hoá các chất dinh dưỡng và giá trị năng lượng trao đổi của thóc và gạo lật. Báo cáo khoa học Viện Chăn nuôi năm 2013 – 2015, ngày truy cập 02/02/2016. Địa chỉ: www.iasvn.vn/Images_upload/files/BC%2012.PDF.

Lê Đức Ngoan và Dư Thanh Hằng, 2014. Giáo trình dinh dưỡng vật nuôi. Nhà xuất bản Đại học Huế. Huế, 286 trang.

Lê Văn Thọ, 2007. Xác định tỷ lệ tiêu hóa protein của bột cá lạt, bột xương thịt, khô dầu đậu nành, khô hạt cải dầu trên gà Lương Phượng cắt bỏ manh tràng và không cắt bỏ manh tràng. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Nông Lâm nghiệp. 3:48-52.

McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalp, J.F.D., Morgan, C.A., Sinclair, L.A. and Wilkinson, R.G., 2010. Animal Nutrition. Seventh Edition. Pearson. Harlow, England, 692 pages.

Nguyen Thi Kim Dong, 2005. Evaluation of Agro-Industial By-Products as Protein Sources for Duck Production in the Mekong Delta of Vietnam. Doctoral Thesis. Swedish University of Agricultural Sciences. Uppsala, Sweden.

Nguyen Thi Kim Dong, 2008. Apparent digestibility of nutrients and amino acids in intact and cecectomised ducks fed brewery waste. In: Proceedings of 13th Asian-Australasian Association of Animal Production Science (AAAP) Congress. Agricultral Publishing house.Pernit No. 229-2007/CXB/225-21/NN. Vietnam.

Nguyễn Thị Mai (chủ biên), Bùi Hữu Đoàn, Hoàng Thanh, 2009. Giáo trình Chăn nuôi gia cầm. Nhà xuất bản Nông nghiệp. Hà Nội, 351 trang.

Nguyễn Thị Thùy Linh, 2012. Nghiên cứu nâng cao lượng rau muống (Ipomoea aquatica) trong khẩu phần của gà Sao dòng trung nuôi thịt. Luận văn Thạc sĩ Khoa học Nông nghiệp, chuyên ngành Chăn nuôi. Trường Đại học Cần Thơ. Cần Thơ.

NRC, 1994. Nutrient requirement of poultry - Ninth revised edition. National Academy Press. Washington DC, 176 pages.

Onimisi, P.A., Dafwang, I.I., Omage, J.J. and Onyibe, J.E., 2008. Apparent Digestibility of Feed Nutrients, Total Tract and Ileal Amino Acids ofBroiler Chicken Fed Quality Protein Maize (Obatampa) and Normal Maize. International Journal of Poultry Science. 7(10):959-963.

Parson, C.M., Potter, L.M., and Brown, J.R.D., 1983. Effects of Dietary Carbohydrate and of Intestinal Microflora on Excretion of Endogenous Amino Acids by Poultry. Poultry Science. 62(3):483-489.

Perttila, S., Valaja, J., Partanen, K., Jalava, T. and Venalainen, E., 2002. Apparent ileal digestibility of amino acid in protein feedstuffs and diet foremula based on total vs digestible lysine for poultry. Bristish Poultry Science. 98:203-218.

Phạm Tấn Nhã, 2014. Nghiên cứu giá trị dinh dưỡng của một số loại thức ăn trong chăn nuôi gà Sao giai đoạn sinh trưởng ở Đồng bằng Sông Cửu Long. Luận án tiến sĩ nông nghiệp. Trường Đại học Nông Lâm Huế, Đại học Huế. Huế.

Rezvani, M., Kluth, H., Woitow, G., and Rodehutscord, M., 2007. Studies on the effect of age and caecectomy on amino acid excretion and digestibility in laying hens. Archiv fürGeflügelkunde. 71(6):241-246.

Szczurek, W., 2009. Standardized ileal digestibility of amino acids fromseveral cereal grains and protein-rich feedstuffs inbroiler chickens at the age of 30 days. Journal of Animal and Feed Sciences. 18:662–676.

Wang, Z.Y., Shi, S.R., Zhou, Q.Y., Fan, L., Shi, Y.J. and Xu, M.J., 2008. The influence of caecetomy on amino availability of three feedstuffs for ganders. Bristish Poultry Science. 49:181-185.

Yaghobfar, A., 2013. Effects of Bioassay and Age on Amino Acid Digestibility and Metabolizable Energy of Soybean, Sunflower and Canola Meals. Iranian Journal of Applied Anima Science. 3(2), 249-261

Yang, H.M., Wang, Z.Y., Wang, J., Shi, S.R. and Zhu, X.H., 2009. Effects of caecectomy on digestibility of crude protein, calcium, phosphorus, neutral detergent fibre and acid detergent fibre in geese. European Poultry Science. 73(3):189–192.