Tất Anh Thư * Nguyễn Văn Thích

* Tác giả liên hệ (tathu@ctu.edu.vn)

Abstract

Pineapple has been cultivated in Tân Phước, Tiền Giang for more than 6 years and fertilizers application depends highly on local farmers' experiences. In addition, organic fertilizers has not been often used. These reasons could probably lead to the soil degradation resulting in the low yield and inhomogeneous products. Therefore, soil properties assessment is important to understand possible factors leading to the low yield of pineapple in the area. Different soil samples were taken according to different land preparation methods: (1) raised beds were renewed and new crops were introduced; (2) raised beds were not renewed over the last 6 years (each crop per year); and (3) raised beds which are recently not cultivated pineapple due to the infection of many diseases in previous years resulting in very low yield. Results showed that soil samples collected from the first group of land preparation methods have got better chemical properties, e.g., organic matter and CEC are significantly higher than those in second (unimproved soils) and third groups (uncultivated soils). Hence, soil in these beds need to be newly prepared and replanted to improve soil nutrients content. In addition, results of this study showed that the P in the complex compounds with Fe- was dominant compared to Al- and Ca-P compounds, in all three groups of soils. It is necessary to apply organic fertilizer and lime, and phosphate- fertilizers to increase concentration of available phosphorus and to reduce iron and aluminum toxicity.
Keywords: Pineapple, CEC, fraction phosphorus

Tóm tắt

Qua khảo sát thực tế sản xuất cho thấy hầu hết khóm ở  Tân Phước, Tiền Giang được nông dân trồng và khai thác có thời gian từ 6 năm trở lên, sử dụng phân bón cho cây khóm chủ yếu dựa vào kinh nghiệm, trong suốt quá trình canh tác không sử dụng phân bón hữu cơ. Đây có thể là những nguyên nhân làm chất lượng đất bắt đầu suy giảm, ảnh hưởng đến năng suất khóm, chất lượng trái không đồng đều. Đánh giá chất lượng đất nhằm tìm hiểu nguyên nhân gây thất thu năng suất khóm là cần thiết. Tiến hành thu thập mẫu đất của 3 kiểu liếp canh tác khóm khác nhau gồm (1) liếp khóm đã được cải tạo và trồng mới; (2) liếp khóm chưa được cải tạo (trồng 1 vụ lưu vụ trên 6 năm) và  (3) liếp khóm không canh tác (trước khi bỏ trống các liếp này đã xuất hiện nhiều sâu bệnh, năng suất rất thấp). Kết quả phân tích cho thấy liếp khóm đã cải tạo và trồng lại khóm mới có hàm lượng chất hữu cơ, khả năng trao đổi cation trong đất cao hơn, khác biệt có ý nghĩa thống kê ở mức 5% (p<0,001) so với các liếp canh tác chưa được cải tạo và liếp khóm không canh tác. Các liếp khóm trồng lưu vụ cần cải tạo lại đất và trồng mới để tăng cường hàm lượng chất dinh dưỡng trong đất. Kết quả phân tích thành phần lân trong đất canh tác khóm nhận thấy hàm lượng P-Fe là chủ yếu, kế đến là P-Al và P-Ca thấp nhất. Trong canh tác khóm cần thiết sử dụng  phân hữu cơ và vôi, sử dụng một số các loại phân lân có chứa Ca nhằm gia tăng lượng lân hữu dụng cho đất, hạn chế các độc chất Al, Fe.
Từ khóa: Cây khóm, lân hữu dụng, đạm hữu dụng, lân thành phần

Article Details

Tài liệu tham khảo

Abolfazli F.;A. Forghani and M. Norouzi (2012). Effects of phosphorus and organic fertilizers on phosphorus fractions in submerged soil. Journal of Soil Science and Plant Nutrition 12 (2), 349-362.

Adrian Johnston and Rigas Karamanos (2005). Base Saturation and Basic Cation Saturation Ratios-How Do They Fit in Northern Great Plains Soil Analysis? A regional newsletter published by the Potash and Phosphate Institute (PPI) and the Potash and Phosphate Institute of Canada (PPIC).

Alley, W.G. Wysor, David Holshouser and Wade Thomason (2009). Precision Farming Tools: Soil Electrical Conductivity. Produced by Communications and Marketing, College of Agriculture and Life Sciences, Virginia Polytechnic Institute and State University. publication 442-508.

Alvarez C.E.; A.E Carracedo, E. Iglesias and M.C. Martinez (1993). Pineapples cultivated by conventional and organic methods in a soil from a Banana plantation. A comparative study of soil fertility, plant nutrition and yields. Biological Agriculture and Horticulture. Vol. 9. Pp. 161-171.

Bartholomew, D.P.; R.E. Paull and K.G. Rohrbach (2003). The pineapple: botany, production and uses. Bartholomew, D.P.; R.E. Paull and K.G. Rohrbach (eds). CABI Publishing, Wallingford, U.K. pp 1-301.

Bhupinder Pal Singh, Annette L. Cowie and K. Yin Chan (2011). Soil health and climate change. Soil biology. Springer Heidelberg Dordrecht London New York. 399 pages.

Chang, S. C. and M. L. Jackson (1957). Fractionation of soil phosphorus. Soil Sci. 84: 133 - 144.Danilo F. Guinto and Miriam M. Inciong (2012). Soil quality, management practices and sustainability of pineapple farms in Cavite, Philippines: Part 1. Soil quality. Journal of South Pacific Agriculture, Volume 16: Nos. 1 and 2: page 30-41.

Eosta–Icco (2010). Sustainability of organic and organic – fairtrade pineapple growing for export. Mission report costa rica november 2010 Ghana december 2010. EOSTA – ICCO 01-04-03-025 / Sustainability of organic pineapple growing for export. 67 pages. Available at Nature and More website: http://www.natureandmore.com.

Fabio Aprile and Reinaldo Lorandi (2012). Evaluation of Cation Exchange Capacity (CEC) in Tropical Soils Using Four Different Analytical Methods. Journal of Agricultural Science. Vol. 4, No. 6: 278-289;. ISSN 1916-9752 E-ISSN 1916-9760. Published by Canadian Center of Science and Education.

FAO (2014). FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://faostat.fao.org/default.aspx.

Guppy C. N.; N. W. Menzies, P. W. Moody, and F. P. C. Blamey (2005). Competitive sorption reactions between phosphorus and organic matter in soil: a review. Australian Journal of Soil Research 43, 189–202.

Hartono A, PLG Vlek, A Moawad and A Rachim (2000). Changes in phosphorus fractions on acidic soil induced by phosphorus fertilizer, organic matter, and lime. J Soil Sci Environ 2: 1-7.

Haynes R.J. and M.S. Mokolobate (2001). Amelioration of Al toxicity and P deficiency in acid soils by additions of organic residues: a critical review of the phenomenon and the mechanisms involved. Nutrient Cycling in Agroecosystems 59: 47–63.

Horneck D.A.; D.M. Sullivan, J.S. Owen, and J.M. Hart (2011). Soil Test Interpretation Guide. EC 1478. 12 pages. OSU Extension Catalog

Kha Thanh Hoàng, Võ Thị Gương và Lê Quang Trí (2010). Hiệu quả của phân hữu cơ trong cải thiện năng suất khóm trên đất phèn tại Hồng Dân, Bạc Liêu. Tạp chí Khoa học 2010:14 128-134. Trường Đại học Cần Thơ.

Khonje D.J.; E.C. Varsa and B. Klubek (1989). The acidulation effects of nitrogenous fertilizers on selected chemical and microbiological properties of soil. Comm. in Soil Sci. Plant Analysis. 1989; 20:1377-1395.

Landon, J.R., (1991). Booker Tropical Soil Manual. A Handbook of Soil Survey and Agricultural Land Evaluation in the Tropics and Sub-Tropics. 1st Edn., Longman, London, ISBN-13: 978-0582005570, pp: 185.

Chang Hoon Leea, Chang Young Parkb, Ki Do Parkb,Weon Tae Jeonb, Pil Joo Kim Lei, H.; C. Zhu and X. Liu (2004). Phosphorus adsorptiondesorption characteristics in acid soils under amendment. Acta Pedologica Sinica. 41, 636-640. Loppert, R.H., Inskeep W.P. 1996. Iron. In: J. M. Bigham (ed). Methods of soil analysis. Part 3. Chemical methods. SSSA, Book series No.5. Madison, WI:SSSA, pp: 639-634.

Liu C. H.; Y. Liu , C. Fan and S. Z. Kuang (2013). The effects of composted pineapple residue return on soil properties and the growth and yield of pineapple. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 2013, 13 (2), 433-444.

Liu, J., and F. Zhang (2000). Dynamics of soil P pool in a long-term fertilizing experiment of wheat-maize rotation II. Dynamics of soil Olsen-P and inorganic P. China J. Appl. Ecol. 11, 360-364.

Malézieux, E., and D.P. Bartholomew (2003). Plant nutrition. In: D.P. Bartholomew, R.E. Paull, and K.G. Rohrbach (ed.) The pineapple: botany, production and uses. p. 143-165. CABI Publishing, New York.

Mateljan, G.; (2007). Health-Promoting Nutrients from the World’s Healthiest Foods. In The World’s Healthiest Foods. (1st ed.). pp. 733-804. Seattle, Washington: George Mateljan Foundation.

McBeath, T.M.; R.D. Armstrong, E. Lombi, M.J. Mclaughlin and R.E Holloway (2005). Responsiveness of wheat (Triticum aestivum) to liquid and granular phosphorus fertilizers in southern Australian soils. Aust. J. Soil Res. 43, 203-212.

Morton, Julia F.; (1987). Fruits of warm climates. Mortin, J.F. (eds). Miami, Florida.

Murphy, L.; L. Sanders, B. Gordon, and T. Tindall (2003). improving fertilizer photphorus use efficiency with Avail polymer technology. National workshop on improving the efficiency of management and use fertilizer in Vietnam, Cantho 5/3/2013.

Nath, T. N.; (2014). Soil bulk density and its impact on soil texture, organic matter content and available macronutrients of tea cultivated soil in Dibrugarh district of Assam, India. International Journal of Development Research Vol. 4, Issue, 2, pp. 343-346, February, 2014. I SSN: 2230-9926.

Nguyễn Mỹ Hoa, Lê Văn Khoa và Trần Bá Linh (2012). Giáo trình hóa lý đất. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Trịnh Nhất Hằng (2008). Thực trạng và giải pháp nâng cao hiệu quả sản xuất khóm vùng Tân Phước. Tập san Khoa học và Công nghệ Tiền Giang, số 1.

Pam Hazelton and Brian Murphy (2007). Interpreting soil test results: What do all the numbers mean? Published by CSIRO publishing, 2007, 160pp.

Peter J. Gregory and Stephen Nortcliff (2013). Soil conditions and plant growth. ISBN: 978-1-4051-9770-0. 472 pages. February 2013, Wiley-Blackwell.

Ponnamperuma F. N.; (1972). The chemistry of submerged soils. Advances in agronomy, Vol. 24. 29-96. Academic Press, Inc.Sanford W.G. and D.P. Bartholomew. 2000. Pineapple culture: Overview of pineapple cultural practices in Hawaii. In Pineapple New and Information, Edited by Evans D.O., http://agrss.sherman.hawaii.edu/pineapple/pinemgmt.htm

Saik, H., C. Varadachari and K. Gosh (1998). Changes in carbon, nitrogen and phosphorus levels due to deforestation and cultivation: A case study in Simlipial park, India. Plant Soil, 198: 137-145.

Slaton, N. A.; C. E. Wilson Jr, R. J. Norman, S. Ntamatungiro, and D. L Frizzell (2002). Rice Response to Phosphorus Fertilizer Application Rate and Timing on Alkaline Soils in Arkansas, Agronomy Journal. 94, 1393–1399.

Tan, K.H.; (1986). Degradation of soil minerals by organic acids. In Huang, P.M. and M. Schnitzer (Eds): Interactions of Soil Minerals with Natural Organics and Microbes. SSSA Special Publication 17, Soil Sci. Soc. Am. Inc., Madison, WI, pp. 1-27.

Võ Văn Bình, Võ Thị Gương, Hồ Văn Thiệt và Lê Văn Hòa (2014). Ảnh hưởng dài hạn của phân hữu cơ trong cải thiện độ phì nhiêu đất và năng suất trái chôm chôm (Nephelium Lappaceum L.) Tại Chợ Lách - Bến Tre. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (2014)(3): 133-141.

Von Uexküll H.R. and E. Mutert (1995). Global extent, development and economic impact of acid soils. Plant Soil 171: 1-15.

Yan F.; S. Schubert and K. Mengel (1996). Soil pH increase due to biological decarboxilation of organic anions. Soil Biol Biochem. 1996;28:617-24.