Bùi Thị Lê Minh * , Võ Ngọc Duy Hồ Thị Bảo Trân

* Tác giả liên hệ (btlminh@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was carried out to determine the anti-bacterial activity of garlic (Allium sativum L.) on Escherichia coli and growth performance of chickens supplemented with 1%, 2%, 3% and 4% fresh garlic in chicken feed. The results showed that all E. coli isolates  were highly sensitive to garlic with MIC 12,5 - 25 µg/ml. Average daily weight gain and feed conversion ratio had no difference between treatments supplemented with fresh garlic and control treatment. However, average daily feed intake in the treatments supplemented with fresh garlic was lower than the control treatment. The results indicated that garlic can be used to prevent the disease caused by E. coli in chickens.
Keywords: Garlic, anti-bacterial activity

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm xác định hoạt tính kháng khuẩn của tỏi (Allium sativum L.) trên vi khuẩn Escherichia coli và sự tăng trưởng của gà được bổ sung tỏi tươi vào khẩu phần thức ăn ở các mức độ 1%, 2%, 3%, 4% trong thức ăn của gà. Kết quả cho thấy các chủng vi khuẩn E. coli nhạy cảm với dịch chiết tỏi tươi với giá trị MIC 12,5 - 25 µg/ml. Tăng trọng và hệ số chuyển hóa thức ăn ởcác nghiệm thức có bổ sung tỏi và không bổ sung tỏi không có sự khác biệt. Tuy nhiên, lượng thức ăn bình quân ởcác nghiệm thức bổ sung tỏi thì thấp hơn ở nghiệm thức đối chứng. Kết quả thí nghiệm cho thấy việc sử dụng tỏi tươi vào khẩu phần ăn của gà phòng được bệnh tiêu chảy do E. coli gây ra.  
Từ khóa: tỏi, hoạt tính kháng khuẩn

Article Details

Tài liệu tham khảo

Durrani F.R., Sultan A., Sajjad Ahmed, Chand N., Khattak F.M. & Durrani Z., 2007 “Efficiency of Aniseed Extract as Immune Stimulant and Growth Promoter in Broiler Chicks”. Pakistan Journal. of Biological Sciences 10(20):3718-3721.

Iram Gull, Mariam Saeed, Halima Shaukat, Shahbaz M Aslam, Zahoor Qadir Samra and Amin M Athar., 2012. Inhibitory effect of Allium sativum and Zingiber officinale extracts on clinically important drug resistant pathogenic bacteria. Institute of Biochemistry and Biotechnology, University of the Punjab (Pakistan). Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials, 11:8.

Jamel M. Saeid, Arkan B., Mohamed and Maad A. AL-Baddy, 2013. Effect of adding Garlic Powder (Allium sativum) and Black Seed (Nigella sativa) in Feed on Broiler Growth Performance and Intestinal Wall Structure. Journal of Natural Sciences Research. http://www.iiste.org. 2224-3186 (Paper) ISSN 2225-0921 (Online) .

Peter Josling, 2005. Allicin – The heart of garlic. HRC Publishing, 168p.

Sanjay K Banerjee and Subir K Maulik., 2002. Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Departments of Pharmacology, All India Institute of Medical sciences. Nutrition Journal, New Delhi - 110029, India. Page 1 - 14.

Sivam GP, Lampe JW, Ulness B, Swanzy SR, Potter JD (1997). Helicobacter pylori-in vitrosusceptibility to garlic (Allium sativum) extract. Nutr. Cancer 27: 118-121.

Tollba A.H.H and Hassan M.S.H., 2003. Using some natural additive to improve physiological and productive performance of broiler chicks under high temperature conditions. Black cumin (Nigella sativa) or garlic (Allium sativum). Poultry Science 23: 327 – 340.

Trần Hồng Thủy, Nguyễn Trung Tính, Trần Ngọc Thiên Kim, Nguyễn Thành Nhân, 2013. Bước đầu nghiên cứu tác dụng diệt khuẩn của tỏi (Allium sativum L.) trong điều trị bệnh do Aeromonas hydrophila trên ếch Thái Lan (Rana tigerina). Trường Đại học Nông Lâm Tp.HCM, Báo cáo khoa học, trang 482 - 486.

Võ An Khương, 2013. Sự liên kết đa hình di truyền gen IGFBP2 với các tính trạng sinh trưởng và năng suất thịt của 2 nhóm gà CTU-BT01 và CTU-LA01 giống gà Tàu vàng. Luận văn thạc sĩ, Đại học Cần Thơ. Trang 49 – 65.