Huỳnh Ngọc Trang *

* Tác giả liên hệ (hntrang@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was carried out to investigate the effect of vitamin E supplement on humoral immune response against Newcastle disease and long - lasting maternal antibody. In the first study, chickens were unvaccinated while in the second study, they were vaccinated Newcastle at 7 day-old and booster at 21 day-old. Chickens in treatment 2 and 3 were supplied with vitamin E at 11mg/bird/day on feeds and drinking water from the day 7. Blood samples were collected at 3, 7, 21 and 30 day-old (Study 1) and 21, 35 and 52 days of age (Study 2) to estimate the maternal antibody and the immune response by HI test. The results showed that maternal antibody was high (12.5) at day 3 of age and decreased rapidly at 7 days of age (5.06) and almost disappeared at day 30 of age. At postvaccination (21 days of age), most chickens had low antibody titer and GMT of 3 treatments were 6.25, 8.16 and 11.39, respectively. At 35 day-old, antibody titer grew up to the protective level with GMT >8. The titer antibody was highest at 52 day-old, with 28, 58 and 88 for treatments 1, 2 and 3, respectively.
Keywords: Newcastledisease, humoral immune response, vitamin E

Tóm tắt

Nghiên cứu gồm 2 thí nghiệm. Thí nghiệm 1 không tiêm vaccine Newcastle nhằm khảo sát kháng thể thụ động. Thí nghiệm 2 gồm ba nghiệm thức, gà được tiêm vaccine Newcastle lần 1 lúc 7 ngày tuổi và lần 2 lúc 21 ngày tuổi. Riêng nghiệm thức 2 và 3 được bổ sung vitamin E lần lượt vào thức ăn và nước uống với liều 11mg/con/ngày từ lúc 7 ngày tuổi. Gà ở thí nghiệm 1 được lấy mẫu vào 3, 7, 21 và 30 ngày tuổi. Gà thí nghiệm 2 được lấy mẫu vào lúc 21, 35 và 52 ngày tuổi. Các mẫu huyết thanh được xét nghiệm bằng phản ứng ức chế ngưng kết hồng cầu (HI). Kết quả kháng thể mẹ truyền, ở 3 ngày tuổi với hiệu giá kháng thể trung bình (GMT)=12,5 và giảm nhanh ở 7 ngày tuổi (5,06), đến 30 ngày tuổi với GMT=2. Thí nghiệm 2, ở 21 ngày tuổi, GMT ở 3 nghiệm thức lần lượt là 6,25, 8,16 và 11,39. Ở 35 ngày tuổi, GMT ở 3 nghiệm thức đều tăng cao đủ bảo hộ gà (GMT>8). Tại thời điểm 52 ngày tuổi, GMT đạt cao nhất với nghiệm thức 1 là 28, nghiệm thức 2 là 58 và nghiệm thức 3 là 88.  
Từ khóa: Bệnh Newcastle, đáp ứng kháng thể, vitamin E

Article Details

Tài liệu tham khảo

Abbas T, Muneer M.A, Ahmed M.D, Khan M.A, Younus M, Khan I (2006), Comparative efficacy of five different brands of commercial Newcastle disease Lasota virus vaccines in broilers. Parkistan Veterinary Journal 26(2): 55-58.

Alexander D. J. (1997), “Newcastle disease and other paramyxovirus infections”, In: Calnek B. W., Barnes H. J., Beard C. W., McDougal L. R., Saif Y. M. (Eds) (1997), Diseases of poultry,10th ed, Iowa State University Press, Ames, Iowa: 541-569.

Ali E.J (2014), Comparative study between some additives on immune response of infectious bursal disease vaccine in broiler fed diet with aflatoxin – contaminated poisons, International Journal of Science and Nature, 5(1): 113-120

Allan W. H., Gough R. E. (1974), “A standard haemagglutination inhibition test for Newcastle disease, a comparison of macro and micro methods”. Veterinary Record, 95: 120-123.

Ashgan F, Sissi, E.L., Mohamed H (2011), Impact of symbiotic on the immnun response of broiler chickens against NDV and IBV vaccine. Global Journal of Biotechnology and Biochemistry 6(4): 186-191.

Hồ Thị Việt Thu (2012), So sánh hiệu quả các loại vaccine và đường cấp vaccine phòng bệnh Newcastle trên gà, Tạp chí khoa học Trường đại học Cần Thơ 22c: 57-63.

Michiel V.B, Annemarie B, Teun H. F. F, Elly K., Leo H., Guus K., (2008), Herd immunity to Newcastle disease virus in poultry by vaccination”, Avian pathology 37 (1): 1-5.

Moriguchi S, Muraga M., (2000), Vitamin E and immunity, Vitamins and Hormones, 59: 305-336.

Nguyễn Hồng Minh, Trần Thị Liên, Trương Quang (2001), Đánh giá chất lượng của vacxin đa giá phòng ba bệnh Niucatxơ, Gumboro, viêm phế quản truyền nhiễm ở gà được sản xuất tại xí nghiệp thuốc thú y Trung Ương. Tạp chí Khoa học Kỹ Thuật Thú Y 14 (2): 13-19.

Niu ZY, Liu V, Yan QL and Li WC (2009). Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune responses of broilers under heat stress. Poultry Science, 88: 2101-2107.

Saad Gharaibeh, Kamel Mahmoud (2013), Decay of maternal antibodies in broiler chickens, Poultry Science 92: 2333–2336.

Shuaib M, Khan H, Rehman S, Ashfaque M (2006), Humoral immune response to Newcastle disease vaccine (Lasota strain) in broiler, International Journal of poultry Science 5(5), pp. 411-414.

Tengerdy RP, Brown JC, Effect of vitamin E and A on humoral immunity and phagocytosis in E.coli infected chicken, Poultry science 1977, 56 (3),: 957:963.

Trần Ngọc Bích, Nguyễn Tấn Rõ, Nguyễn Phúc Khánh, Trần Thị Hồng Liễu (2014), “Khảo sát khả năng đáp ứng miễn dịch đối với vaccine Newcastle trên một số giống gà thả vườn”, Tạp Chí Khoa Học Trường đại học Cần Thơ, số chuyên đề Nông Nghiệp (2014) (2), tr. 128-132.

Weber M, Fodor J, Baloghi K, Wágner L, Erdélyi M, Mézes M. (2008), Effect of Vitamin E Supplementation on Immunity against Newcastle Disease Virus in T-2 Toxin Challenged Chickens, Acta Vet. Brno, 77: 45-49.