Nguyễn Thị Thủy * Huynh Minh Quan

* Tác giả liên hệ (nthithuycn@ctu.edu.vn)

Abstract

An experiment was conducted to evaluate the effects of Trafish by-product fat on egg production, quality and culling body weight of Hisex Brown laying hens from 62 to 72 weeks of age in commercial raising system. The study was allocated according to a completely randomized design with Trafish by-product fat (MC) added at 0% (MC0), 2% (MC2), 4% (MC4) and 6% (MC6) in the diets. Results showed that the supplementation of MC did not affect egg production (P=0,46), but egg weight of laying hens was significantly improved as compared with the control diet (P=0,01). Feed intake/day was lowest in the MC6 (109,5 g/day) and highest in the MC0 (114,2 g/day). There were no significant differences among egg quality parameters, but egg yolk index and proportion, yolk color were improved in higher MC level diets. The Trafish by-product fat increased culling body weight (1,98-2,02 kg/hen) compared with the control (1,96 kg/hen). It may be concluded that the supplementation of Trafish by-product fat in the laying hen diets at 2 to 4% improved egg weight and quality. Moreover, the culling body weight of laying hens in MC supplemented diets was more suitable to the demand of buyer for slaughter.
Keywords: Egg weight, egg production, laying hens, Trafish by-product fat

Tóm tắt

Thí nghiệm được tiến hành để đánh giá ảnh hưởng của mỡ cá tra lên năng suất, chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown giai đoạn 62-72 tuần tuổi, trước khi loại thải gà mái nuôi công nghiệp. Đề tài được bố trí theo thể thức hoàn toàn ngẫu nhiên với mức độ bổ sung 0% (MC0), 2% (MC2), 4% (MC4) và 6% (MC6%) mỡ cá tra trong khẩu phần. Kết quả cho thấy khi bổ sung mỡ cá tra cho gà mái đẻ giai đoạn từ 62-72 tuần tuổi thì không cải thiện được tỷ lệ đẻ của gà mà làm tăng khối lượng trứng gà so với đối chứng. Tiêu tốn thức ăn hàng ngày thấp nhất ở khẩu phần MC6 (109,5 g/ngày) và cao nhất ở khẩu phần không bổ sung mỡ cá MC0 (114,2 g/ngày). Chất lượng trứng không bị ảnh hưởng bởi việc bổ sung mỡ cá, ngoại trừ chỉ số lòng đỏ, tỷ lệ lòng đỏ và màu sắc lòng đỏ được cải thiện khi bổ sung mỡ cá tra. Khối lượng gà cuối thí nghiệm được cải thiện khi bổ sung mỡ cá tăng từ (1,98-2,02 kg/con) so với khối lượng gà (1,96 kg/con) ở nghiệm thức không bổ sung mỡ cá. Có thể kết luận rằng việc bổ sung mỡ cá tra vào khẩu phần ăn của gà mái ở mức 2 và 4 % vào giai đoạn cuối trước khi xuất bán gà mái loại đã cải thiện được khối lượng và chất lượng trứng. Khối lượng gà mái loại thải tốt hơn ở các khẩu phần bổ sung mỡ cá và phù hợp với yêu cầu của người thu mua để giết mổ.  
Từ khóa: Từ khóa: Khối lượng trứng, tỷ lệ đẻ, gà Hisex Brown, mỡ cá Tra.

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Washington DC. 1: 69-90.

Ahn, D.U., S.M. Kim and H. Shu, 1997. Effect of Egg Size and Strain and Age of Hens on the Solids Content of Chicken Eggs. Poultry Science. 76: 914–919.

Balevi, T. and B. Coskun, 2000. Effects of some dietary oils on performance and fatty acid composition of eggs in layers. Revue Med.Vet. 151, 8-9: 847-854.

Brake, J., 1990. Effect of four levels of added fat on broiler breeder performance. Poultry Science. 69: 1659-1663.

Bùi Xuân Mến, 2008. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Đại học Cần Thơ.

Ceylan, N., I. Ciftci, C. Mizrak, Z. Kahraman and H. Efil, 2011. Influence of different dietary oil sources on performance and fatty acid profile of egg yolk in laying hens. Journal of animal and feed sciences. 20: 71-83.

Dương Thanh Liêm, 2003. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Nông Lâm. TP.HCM. 222 trang.

Ebeid, T., Y. Eid, A. Saleh and H. Abd El-Hamid, 2008. Ovarian follicular development, lipid peroxidation, antioxidative status and immune response in laying hens fed fish oil-supplemented diets to produce n-3-enriched eggs. Animal.2:84 – 91.

Gonzalez-Esquerra, R. and S. Leeson, 2000. Effect of feeding hens regular or deodorized menhaden oil on production parameters, Yolk fatty acid profile, and sensory quality of eggs. Poultry Science. 79: 1597 – 1602.

Hendrix Genetics Company, 2010. Hisex Brown management guide north American edition. Centurion poultry, inc.

Lê Thanh Quang, 2012. Ảnh hưởng của bổ sung bột tỏi, mỡ cá tra hoặc dầu màng gạo vào khẩu phần lên năng suất, chất lượng trứng của gà mái đẻ Hisex Brown giai đoạn 20-38 tuần tuổi. Luận văn cao học. Trường Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Nhựt Xuân Dung, Lưu Hữu Mãnh, Nguyễn Thị Mộng Nhi, Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Thị Kim Khang và Trương Văn Phước, 2011. Ảnh hưởng bổ sung dầu phộng và mỡ cá tra lên năng suất, chất lượng và thành phần acid béo trong trứng gà Isa Brown nuôi trong chuồng hở. Tạp chí Khoa học, Đại học Cần Thơ. Số 17a: 253-262.

Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Minh Quân. 2014. Ảnh hưởng của mỡ cá tra trong khẩu phần lên năng suất và hàm lượng omega 3 trong trứng gà Hisex Brown nuôi trong chuồng kín. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi. Số 49:70-79

Nguyễn Thị Mai, Bùi Hữu Đoàn và Hoàng Thanh, 2009. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Nông nghiệp. Hà Nội. 351 trang.

Saleh, A.A., 2013. Effects of fish oil on the production performances, polyunsaturated fatty acids and cholesterol levels of yolk in hens. Emir. J. Food Agric. 25 (8): 605-612.

Senkoylu, N., H. Akyürek and H.E. Samli, 2004. The posibilities of using high oil sun-flower meal and enzyme mixture in layer diets. Pakistan Journal of Nutrition. 3: 285-289.

Vilchez, C., S.P. Touchburn, E.R. Chavez and C.W. Chan, 1991. Effect of feeding palmitic, oleic, and linoleic acids to Janpanese quail hens (Coturnix coturnix japonica). Reproductive performance and tissue fatty acids. Poutry Science. 70: 2484-2493.

Zou, S.G. and Y.Z. Wu, 2005. Effects protein and supplemental fat on performance of laying hens. International Journal of poultry science. 4(12): 986-989.