Nguyễn Thị Như Hạ * Đỗ Thị Thanh Hương

* Tác giả liên hệ (nhuha@ctu.edu.vn)

Abstract

A study on the mass changes of physical features, proximate composition and fillet yield of four red tilapia groups including 300-400 g, 400-600 g, 600-800 g and larger than 800 g was carried out with the aim to determine the reasonable weight for fillet products. The results of the study showed that, a remarkable difference in physico-chemical parameters among the studied groups was found (p<0.05). The correlation in term of height, length and thickness of four surveyed groups was found. The length was just over twice the height. The same pattern was recorded for the height in comparison with the thickness in order. The weight proportions of flesh of the four groups increased as rising fish weight and were the highest ones as compared to the others. The significantly highest fillet yields were found in two groups of 600-800 g and >800 g if compared to that of the remained groups. For the fillets of Red Tilapia among the four groups, moisture, protein, lipid and ash content were 76.52-77.83%; 16.81-18.73%; 1.2-1.56%; 1.13-1.21% respectively. In conclusion, the group of 600-800g was the reasonable fish weight for fillet products.
Keywords: Red Tilapia, physical features, chemical composition, filleting yields

Tóm tắt

Nghiên cứu sự thay đổi đặc điểm hình thái, hiệu suất thu hồi (phi lê, lạng da, chỉnh hình) và thành phần hóa học theo sự gia tăng khối lượng của bốn nhóm cá điêu hồng từ 300-400 g, 400-600 g, 600-800 g đến lớn hơn 800 g/con được thực hiện nhằm tìm được cỡ cá thích hợp cho sản phẩm cá phi lê. Kết quả thu nhận cho thấy, kích cỡ, tỷ lệ thành phần (theo khối lượng), hiệu suất thu hồi (phi lê, lạng da, chỉnh hình) và thành phần hóa học cá theo từng nhóm khối lượng có sự khác biệt. Khi tăng trưởng, có sự phát triển đồng đều các kích thước của cá, trong đó chiều dài (chuẩn) gấp 2-2,2 lần chiều rộng, chiều cao thân gấp 2-2,1 chiều dày. Tỷ lệ thịt cá tăng theo sự gia tăng khối lượng và được xem là thành phần chiếm cao nhất. Hiệu suất phi lê của nhóm cá 600-800 g và nhóm lớn hơn 800 g là cao nhất và khác biệt về mặt thống kê với hai nhóm còn lại. Thịt cá điêu hồng có độ ẩm là 76,52-77,83 %, hàm lượng protein là 16,81-18,73 %, lipid là 1,2-1,56 % và tro là 1,13-1,21 %. Tóm lại, nhóm cá có khối lượng 600-800 g là cỡ cá thích hợp cho các sản phẩm cá phi lê.
Từ khóa: Cá điêu hồng, đặc điểm hình thái, hiệu suất thu hồi, thành phần hóa học

Article Details

Tài liệu tham khảo

Al-Noor, S.M., Hossain, M.D. and Islam, M.A., 2012. The study of fillet proximate composition, growth performance and survival rate of striped catfish (Pangasius hypophthalmus) fed with diets containing different amounts of alpha-tocopherol (Vitamin-E). Bio-Science, 1023-8654: 67-74.

Anderson, R.O. and Gutreuter, S.J., 1983. Length, weight and associated structural indices. Fisheries techniques: 283- 300.

Einen, O., Waagan, B. and Thomassen, M.S., 1998. Starvation prior to slaughter in Atlantic salmon (Salmo salar): I. Effects on weight loss, body shape, slaughter- and fillet yield, proximate and fatty acid composition. Aquaculture 166(1-2): 85-104.

Elena, O., Teresina, N.evigato, Gabriella, D.L., Maurizio, M., Irene, C., Loretta, G., Roberto C., 2008. New trends in the seafood market. Sutchi catfish (Pangasius hypophthalmus) fillets from Vietnam: Nutritional quality and safety aspects, 110: 383–389.

Huss, H.H., 1988. Fresh fish: quality and quality changes. FAO, 132 pp.

Huss, H.H., 1995. Quality and quality changes in fresh fish. FAO, 348 pp.

Islami, S.N., Reza, M.S., Mansur, M.A., Hossain, M.I., Shikha, F.H., and Kamal, M., 2014. Rigor index, fillet yield and proximate composition of cultured striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) for its suitability in processing industries in Bangladesh. Journal of Fisheries Volume 2: 157-162.

Jone, R.E., Petrtrell, R.J. and Pauly, D., 1999. Using modified length –weight relationship to assess the condition of fish. Aquacultural engineering 20: 261-276.

Love, R.M., 1970. The chemical biology of fishes. Academic Press, 547pp.

Paaver, T., Gross, R. and Ilves, P., 2004. Growth rate, maturation level and flesh quality of three strains of large rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) reared in Estonia. Aquaculture International, 12: 33-45.

Rasmussen, R.S., 2001. Quality of farmed salmonids with emphasis on proximate composition, yield, and sensory characteristics. Aquaculture Research 32(10): 767-786.

Robinson, E.H. and Li, M.H., 2007. Effect of fish size and feeding frequency on Channel Catfish Production. Research Report 24.

Rohani, A.C., Normah, O., Zahrah, T., Utama, C.C.M. and Saadiah, I., 2009. Quality of fish fillet from pond-raised red tilapia and its utilization in the development of value-added product. J. Trop. Agric. and Fd. Sc. 37, 2: 153-161.

Trần Thanh Trúc, Đỗ Thị Đoan Khánh và Nguyễn Văn Mười, 2009. Ảnh hưởng của sự thay đổi khối lượng đến tính chất vật lý đặc trưng của cá sặc rằn. Tạp chí khoa học, Đại học Cần Thơ. Số 11b: 293-300.

Thảo Vy, 2013. Liên kết sản xuất và tiêu thụ cá điêu hồng: Tránh tình trạng “được mùa mất giá”. http://thuysanvietnam.com.vn/lien-ket-san-xuat-va-tieu-thu-ca-dieu-hong-tranh-tinh-trang-duoc-mua-mat-gia-article-6372.tsvn, truy cập ngày 22/04/2014.

Trung tâm nghiên cứu khoa học nông vận. Đặc điểm sinh học cá tra, cá ba sa. http://www.khoahocchonhanong.com.vn/csdlkhcn/modules.php?name=News&op=viewst&sid=761, truy cập ngày 22/04/2014.

Thư viện thực hành sản xuất nông nghiệp tốt. Thông tin về cá ba sa. http://www.gap.org.vn/Th%C6%B0vi%C3%AAnd%E1%BB%B1%C3%A1n/GlobalGAPv%E1%BB%81C%C3%A1Basa/tabid/721/Default.aspx, truy cập ngày 22/04/2014

Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn thành phố Hồ Chí Minh, 2007. Nuôi cá điêu hồng (rô phi đỏ). http://www.sonongnghiep.hochiminhcity.gov.vn/tonghop/lists/posts/post.aspx?Source=/tonghop&Category=Thu%E1%BB%B7+s%E1%BA%A3n&ItemID=77&Mode=1, truy cập ngày 22/04/2014.