Nguyễn Văn Đạt * , Toshihiro Hirotsu Shinichi Goto

* Tác giả liên hệ (nvdat@ctu.edu.vn)

Abstract

The effects of two types of synthetic antioxidant (EcotiveTM and BHT) on the chemical compositions of Catfish fat based biodiesel (FAME) have been evaluated. Gas Chromatography Mass Spectrometry (GC-MS) analytical results showed that the compositions of fatty acid methyl esters were not significantly changed by the used antioxidants during storage for one month at room temperature.
Keywords: Biodiesel, fatty acid  profile

Tóm tắt

ảnh hưởng của hai chất kháng oxi hóa tổng hợp (EcotiveTM và BHT) đến thành phần fatty acid methyl esters của biodiesel tổng hợp từ mỡ cá tra, cá basa (FAME) đã được đánh giá trong nghiên cứu này. Kết quả phân tích GC-MS cho thấy thành phần fatty acid methyl esters ít thay đổi khi có mặt hai chất kháng oxi hóa nghiên cứu sau một tháng tồn trữ FAME tại nhiệt độ phòng.
Từ khóa: Diesel sinh học, thành phần acid béo

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ayhan Demirbas, 2009. Biofuels: Securing the Planet's Future Energy Needs. Springer

Monyem A, Van Gerpen JH, 2001. The effect of biodiesel oxidation on engine performance and emissions. Biomass Bioenergy 2001; 20:317–25.

Nguyen Van Dat, 2009. A Study towards the Effect of Antioxidants on Vietnamese Catfish Fat Biodiesel, Collected Papers of Invited Research, Asia Biomass Energy Researchers Program 2009, New Energy Foundation, Japan.

Pospisil, J.;Klemchuk, P.P. (editors), 1990. Oxidation Inhibition in Organic Materials, Volume I, CRC Press.

Ramos, L.P., A.K. Domingos, E.B. Saad, W.W. D. Vechiatto and H. M. Wilhelmc, 2007. The Influence of BHA, BHT and TBHQ on the Oxidation Stability of Soybean Oil Ethyl Esters (Biodiesel). J. Braz. Chem. Soc. 18: 416-423.

Sarin, R., M. Sharma, S. Sinharay and R.K. Malhotra, 2007. Jatropha–Palm biodiesel blends: An optimum mix for Asia. Fuel 86: 1365-1371.