Tống Thị Ánh Ngọc * , Frank Devlieghere , Lý Nguyễn Bình , Lê Nguyễn Đoan Duy , Lê Duy Nghĩa , Bùi Thị Hồng Duyên Lê Nguyễn Thị Thanh Loan

* Tác giả liên hệ (ttangoc@ctu.edu.vn)

Abstract

Vietnamese Tra fish (Pangasius hypophthalmus), as a ?white flesh fish? on the western market, has become an economical valuable freshwater fishery product in recent years. The availability of data in microbiological quality of Tra fish product is, however, limited. Therefore, the microbiological evolution of Tra fish processed at large and small scale factories was evaluated. The total aerobic bacteria counts on fish, hands and food contact surfaces of small scale factory were revealed to be significantly higher than that of large scale factory (p < 0.05). Particularly, the total microbiological counts on the frozen fillets from the large and small scale plants were 2.9 ± 0.4 log CFU/g and 5.3 ± 0.4 log CFU/g, respectively. Some preventive measures should be improved to avoid a potential food safety problem at the small scale plant sampled.
Keywords: Tra fish, Pangasius hypophthalmus, processing, microbiology, food safety

Tóm tắt

Cá tra (Pangasius hypophthalmus), được xem là loại cá thịt trắng ở thị trường phương Tây. Sản phẩm cá tra cũng đã trở thành một sản phẩm thủy sản cá nước ngọt có giá trị kinh tế cao trong những năm gần đây. Tuy nhiên, các thông tin khoa học về chất lượng vi sinh vật của sản phẩm này thì rất hạn chế. Do đó, sự biến đổi chất lượng vi sinh vật trong quá trình chế biến cá tra tại hai nhà máy có qui mô lớn và nhỏ được khảo sát. Mật số vi sinh vật tổng số trên cá, tay và bề mặt tiếp xúc trên dây chuyền chế biến tại nhà máy có qui mô nhỏ thì cao hơn và khác biệt có ý nghĩa (p < 0,05) so với qui mô lớn. Đối với thành phẩm cá tra lạnh đông, mật số vi sinh vật tổng số tương ứng là 2,9 ± 0,4 log CFU/g (qui mô lớn) và 5,3 ± 0,4 log CFU/g (qui mô nhỏ). Vì vậy, trong phạm vi của nghiên cứu này, nhà máy sản xuất cá tra có qui mô nhỏ nên cải thiện các biện pháp phòng ngừa để tránh khả năng mất an toàn thực phẩm.
Từ khóa: Cá tra, Pangasius hypophthalmus, chế biến, vi sinh vật, an toàn thực phẩm

Article Details

Tài liệu tham khảo

Anh Ngoc, T.T., Noseda, B., Samapundo, S., Nguyen, B.L., Broekaert, K., Rasschaert, G., Heyndrickx, M., and Devlieghere, F., 2013. Microbial ecology of Vietnamese Tra fish (Pangasius hypophthalmus) fillets during processing. International Journal of Food Microbiology 167:144-152.

Bagge-Ravn, D., Ng, Y., Hjelm, M., Christiansen, J.N., Johansen, C., and Gram, L., 2003. The microbial ecology of processing equipment in different fish industries—analysis of the microflora during processing and following cleaning and disinfection. International Journal of Food Microbiology 87:239-250.

Boari, C.A., Pereira, G.I., Valeriano, C., Silva, B.C., de Morais, V.M., Pereira Figueiredo, H.C., and Piccoli, R.H., 2008. Bacterial ecology of tilapia fresh fillets and some factors that can influence their microbial quality. Ciencia E Tecnologia De Alimentos 28:863-867.

Globefish-databank, 2010. Pangasius market reports of FAO Globefish reported by Helga Josupeit on March 2010. Available at: http://www.globefish.org/pangasius-march-2010.html (Accessed on 20th April, 2013).

Horst, K., Lehmann, I., Rehbein, H., and Schubring, R., 2010. Composition and quality attributes of conventionally and organically farmed Pangasius fillets (Pangasius hypophthalmus) on the German market. International Journal of Food Science Technology 45:56-66.

ISO., 2003. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs - Preparation of Test Samples, Initial Suspension and Decimal Dilutions for Microbiological Examination (ISO 6887-2:2003).

ISO., 2004. Microbiology of Food and Animal Feeding Stuffs -Horizontal Methods for Sampling Techniques from Surfaces Using Contact Plates and Swabs (ISO 18593:2004).

Jacxsens, L., Kussaga, J., Luning, P.A., Van der Spiegel, M., Devlieghere, F., and Uyttendaele, M., 2009. A Microbial Assessment Scheme to measure microbial performance of Food Safety Management Systems. International Journal of Food Microbiology 134:113-125.

Karl, H., Lehmann, I., Rehbein, H., and Schubring, R., 2010. Composition and quality attributes of conventionally and organically farmed Pangasius fillets (Pangasius hypophthalmus) on the German market. International Journal of Food Science & Technology 45:56-66.

Noseda, B., Tong Thi, A., Rosseel, L., Devlieghere, F., and Jacxsens, L., 2013. Dynamics of microbiological quality and safety of Vietnamese Pangasianodon hypophthalmusduring processing. Aquaculture International 21:709-727.

Papadopoulou, C., Economou, E., Zakas, G., Salamoura, C., Dontorou, C., and Apostolou, J., 2007. Microbiological and pathogenic contaminants of seafood in Greece. Journal of Food Quality 30:28-42.

Phuong, N. and Oanh, D., 2010. Striped Catfish Aquaculture in Vietnam: A Decade of Unprecedented Development, p. 131-147. In: Silva, S. and Davy, F.B. (Eds.), Success Stories in Asian Aquaculture. Springer Netherlands.

Reynisson, E., Guðbjörnsdóttir, B., Marteinsson, V., and Hreggviðsson, G.Ó., 2009. DecontaminationEfficiency of Fish Bacterial Flora from Processing Surfaces. Food Technological Biotechnology 47:75–82.

Shikongo-Nambabi, M., Chimwamurombe, P.M., and Venter, S.N., 2010. Factors impacting on the microbiological quality and safety of processed hake.African Journal of Biotechnology 9:497-503.

TCVN, 2010. Officially Legal Criteria for Frozen Tra Fish (Pangasius hypophthalmus) Fillet. Established by Vietnamese Science & Technology Ministry (Reference number: TCVN 8338: 2010).

VASEP, 2013. Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers. http://www.pangasius-vietnam.com/378/Daily-News-p/About-Pangasius.htm(Accessed on 16th May, 2013).