Đoàn Văn Hồng Thiện * , Nguyễn Quang Long , Hứa Hoàng Thái , Lý Cẩm Nhung , Huỳnh Thu Hạnh Nguyễn Việt Bách

* Tác giả liên hệ (dvhthien@ctu.edu.vn)

Abstract

Gold nanoparticles were synthesised by a redox method using gold chloride, extract of lemon, and polyvinylpyrrolidone as a stabilizer. The optimal conditions for synthesis of gold nanoparticle was obtained, including the ratio of lemon juice to Au+ of 1:1,  reaction time of 45 minutes, and reaction temperature of 65oC. UV-Vis spectrophotometer was used to detect the concentration of Au ions. The maximum of adsorption peaks were obtained in a range of 538 to 570 nm. At the optimal conditions, gold nanoparticles were analyzed using Transmission Electron Microscopy (TEM) to observe the surface characteristics. The average diameter of gold nanoparticles was 13,6 ± 5,48 nm that was determined by the TEM image and an imageJ software.
Keywords: Green chemistry, gold, lemon, nanostructure

Tóm tắt

Tổng hợp nano vàng bằng phương pháp oxi hóa khử, chất khử được sử dụng là dịch chiết chanh, chất oxi hóa là muối vàng chlorua (HAuCl4), chất ổn định là polyvinylpyrrolidone (PVP). Tỉ lệ Au+ và dịch chiết chanh 1:1, nhiệt độ phản ứng ở 65oC, và thời gian phản ứng là 45 phút là điều kiện tối ưu. Quang phổ hấp thụ UV-Vis được sử dụng để xác định sự hiện diện của nano vàng trong dung dịch sau phản ứng. Đỉnh hấp thụ cực đại nằm trong khoảng từ 538 - 570 nm. Mẫu nano vàng được tổng hợp dựa theo những điều kiện tối ưu. Sau đó, mẫu được tiến hành phân tích một số tính chất đặc trưng như: hình dáng nano vàng được xác định thông qua kính hiển vi điện tử truyền qua (TEM), kích thước trung bình hạt là 13,6 ± 5,48 nm được xác định bởi ảnh TEM và phần mềm Image J.
Từ khóa: Chanh, cấu trúc nano, hoá học xanh, vàng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Agnihotri, M., S. Joshi, A. R. Kumar, S. Zinjarde, et al., 2009. Biosynthesis of gold nanoparticles by the tropical marine yeast Yarrowia lipolytica NCIM 3589. Materials Letters: 1231-1234.

Baishya, B. and M. C. Kalita, 2013. Green synthesis of gold nanoparticles using musa balbisiana bract extract. International Journal of Pharma & Bio Sciences:

Banoee, M., N. Mokhtari, A. A. Sepahi, P. J. Fesharaki, et al., 2010. The green synthesis of gold nanoparticles using the ethanol extract of black tea and its tannin free fraction. Iran J Mater Sci Eng: 48-53.

Bhumkar, D. R., H. M. Joshi, M. Sastry and V. B. Pokharkar, 2007. Chitosan reduced gold nanoparticles as novel carriers for transmucosal delivery of insulin. Pharmaceutical research: 1415-1426.

Boruah, S. K., P. K. Boruah, P. Sarma, C. Medhi, et al., 2012. Green Synthesis of gold nanoparticles using camellia sinensis and Kinetics of the reaction. Advanced Materials Letters:

Hussain, I., M. Brust, A. J. Papworth and A. I. Cooper, 2003. Preparation of acrylate-stabilized gold and silver hydrosols and gold-polymer composite films. Langmuir: 4831-4835.

Marı́n, F. R., M. Martinez, T. Uribesalgo, S. Castillo, et al., 2002. Changes in nutraceutical composition of lemon juices according to different industrial extraction systems. Food Chemistry: 319-324.

Masmoudi, M., S. Besbes, M. Chaabouni, C. Robert, et al., 2008. Optimization of pectin extraction from lemon by-product with acidified date juice using response surface methodology. Carbohydrate Polymers: 185-192.

Nghiêm Thị Hà Liên, Nguyễn Thanh Hải, Vũ Xuân Hòa, Đỗ Quang Hòa và ctv., 2012. Tổng hợp và khảo sát tính chất quang của các hạt nano vàng dạng cầu định hướng ứng dụng trong y sinh. Vietnam Journal of Chemistry:

Nguyễn Công Tráng, Trần Thị Minh Nguyệt and Nguyễn Quang Huấn, 2012. Nghiên cứu công nghệ chế tạo và hoạt tính xúc tác của nano vàng trên chất mang Fe2O3. Tạp chí Hóa Học: 671-675.

Nguyễn Duy Thiện, 2011. Tổng hợp vật liệu nano vàng từ vàng kim loại bằng phương pháp điện hóa siêu âm và khảo sát một số tính chất. Đại học KHTN Hà Nội:

Nguyễn Quốc Hiến, Đặng Văn Phú, Nguyễn Thị Kim Lan, Nguyễn Tuệ Anh, et al., 2012. Chế tạo vàng nano bằng phương pháp chiếu xạ. Tạp chí Hóa học: 174.

Rajeshkumar, S., C. Malarkodi, G. Gnanajobitha, K. Paulkumar, et al., 2013. Seaweed-mediated synthesis of gold nanoparticles using Turbinaria conoides and its characterization. Journal of Nanostructure in Chemistry: 1-7.

Selim, M. E. and A. A. Hendi, 2012. Gold nanoparticles induce apoptosis in MCF-7 human breast cancer cells. Asian Pac J Cancer Prev: 1617-1620.

Sharma, J., Y. Tai and T. Imae, 2010. Biomodulation Approach for Gold Nanoparticles: Synthesis of Anisotropic to Luminescent Particles. Chemistry – An Asian Journal: 70-73.

Vandercook, C. E. and R. G. Stephenson, 1966. Lemon Juice Composition. Identification of Major Phenolic Compounds and Estimation by Paper Chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry: 450-454.