PHÂN TÍCH THỰC TRẠNG SẢN XUẤT CHÔM CHÔM THEO TIÊU CHUẨN GLOBAL GAP TẠI TỈNH BẾN TRE
* Tác giả liên hệ (nhan105222@student.ctu.edu.vn)
Abstract
The study was carried out to assess the current state of rambutan production employed Global GAP standard through a survey of 69 households in Cho Lach district, Ben Tre province. The results indicate that the Gobal GAP production brought farmers about 23 million thousand VND per 1,000 m2 of cultivated land, which means there was 2.36 million thousand VND higher compared with normal production. The Global GAP production could be considered an essential solution for protecting health and belief of consumers. Simultaneously, the Global GAP production also helps improving techniques as well as establishing scientific cultivation habits for the farmers, such as writing diaries about their process of producing products and using environmentally friendly inputs.
Keywords:
Ben Tre, Cho Lach, Global GAP standard, rambutan production
Tóm tắt
Nghiên cứu được thực hiện để đánh giá thực trạng sản xuất chôm chôm theo tiêu chuẩn Global GAP qua khảo sát 69 nông hộ tại huyện Chợ Lách, tỉnh Bến Tre. Kết quả điều tra cho thấy, trên 1.000 m2 đất canh tác, sản xuất theo tiêu chuẩn Global GAP cho thu nhập khoảng 23 triệu đồng, cao hơn 2,36 triệu đồng so với hộ sản xuất thông thường. Sản xuất theo tiêu chuẩn Global GAP là giải pháp cần thiết để bảo vệ sức khỏe và niềm tin người tiêu dùng, đồng thời nâng cao kỹ thuật và hình thành thói quen canh tác khoa học cho nông dân như ghi nhận hoạt động sản xuất và sử dụng các yếu tố đầu vào thân thiện với môi trường.
Từ khóa:
Bến Tre, Chợ Lách, tiêu chuẩn Global GAP, sản xuất chôm chôm
Article Details
Tài liệu tham khảo
Deininger, K. and Okidi, J., 1999. Capital market access, factor demand, and agricultural development in rural areas of developing countries: The case of Uganda. World Bank and Economic Policy Research Center.
FAO, 2007. A practical manual for producers and exporters from Asia. Regulations, standards and certification for agricultural exports.
Mergenthaler, M., Weinberger, K. and Qaim, M., 2009. Consumer valuation of food quality and food safety attributes in Vietnam. Oxford journals.
WB, 2005. Atlas nhỏ về môi trường. Nhà xuất bản Văn hóa Thông tin.
WB, 2008. World development report 2008 – Agriculture for development. Page 216.