Lê Văn Vàng * , Lê Chí Hùng , Huỳnh Phước Mẫn Lê Thị Ngọc Xuân

* Tác giả liên hệ (lvvang@ctu.edu.vn)

Abstract

Chemical composition and configuration of asarone in the rhizome extract of ?Thuy xuong bo? (Acorus sp.) were determined by GC-MS and MNR analyses. Results showed that the rhizome extract of ?Thuy xuong bo? contained at least 9 compounds. In that, ?-asarone was main component with the highest content ratio (66.8%). The content ratios of other components, excepting for 1H-Cyclopropa[?]naphthalene (13.4%) and (-)-Aristolene (5.8%), were lower than 3%. Otherwise, an open column chromatography on 15% silver nitrate in silica gel using a mixture of successive increase of 2% benzene in n-hexane as mobile phase was able to purify ?-asarone in the extract.
Keywords: ?-asarone, ?-asarone, GC-MS, NMR, open column chromatography

Tóm tắt

Thành phần hóa học và cấu hình của asarone trong dịch trích thân rễ cây thủy xương bồ (Acorus sp.) đã được xác định bằng các kỹ thuật phân tích GC-MS và NMR. Kết quả phân tích cho thấy dịch trích thân rễ cây TXB chứa ít nhất 9 hợp chất. Trong đó,  ?-asarone là thành phần hóa học chính với tỷ lệ hiện diện chiếm 66,8%. Các hợp chất còn lại, trừ 1H-Cyclopropa[?]naphthalene (13,4%) và (-)-Aristolene (5,8%), đều có tỷ lệ hiện diện không vượt quá 3%. Mặt khác, cột sắc ký mở sử dụng hỗn hợp 20% nitrat bạc trong silica gel làm pha tĩnh và pha động là hỗn hợp tăng lũy tiến của 2% benzen trong n-hexane là có khả năng tinh lọc ?-asarone trong mẫu ly trích.
Từ khóa: ?-asarone, ?-asarone, GC-MS, NMR, cột sắc ký mở

Article Details

Tài liệu tham khảo

EFSA. 2012. Compendium of botanicals reported to contain naturally occuring substances of possible concern for human health when used in food and food supplements. EFSA Journal 10(5):2663.

Ghosh, S., Sharma A. K., Kumar S., Tiwari S. S., Rastogi S., Srivastava S., Singh M., Kumar R., Paul S., Ray D. D. and Rawat A. K. S. 2011. In vitro and in vivo efficacy of Acorus calamus extract against Rhipicephalus (Boophilus) microplus. Parasitology Research 108 (2): 361-370.

Koul, O., Smirle M. J., Isman M. B. 1990. Asarone from Acorus calamus L. oil. Their effect on feeding behavior and dietary utilization in Peridroma saucia. Journal of Chemical Ecology 16 (6): 1911-1920.

Lee, K. H., Park C. and Ahn Y. J.. 2002. Insecticidal activities of asarones identified in Acorus gramineus rhizome against Nilaparvata lugens (Homoptera: Delphacidae) and Plutella xylostella (Lepidoptera: Yponomeutoidae). Applied Entomology and Zoology 37 (3): 459–464.

Liddle, P. A. P. and Bossard A. 1985. Volatile naturally-occuring restricted derived from flavourings, and their determination in foods and beverages. In: Progress in Flavour Research. Proceedings of the 4th Weurman Flavour Research Symposium, Dourdan, France, 9-11 May 1984. Adda, J. (Ed), Elsevier Science Publishers B. V., Amsterdam, p: 467-476.

Liu, J., Li C., Xing G., Zhou L., Dong M., Geng Y., Li X., Li J., Wang G., Zou D. and Niu Y. 2010. Beta-asarone attenuates neuronal apoptosis induced by beta amyloid in rat hippocampus. Yakugaku Zasshi 130(5): 737-746.

McGraw, L. J., Jāger A. K. and Staden J. V. 2002. Isolation of β-asrone, an antibacterial and anthelmintic compound, from Acorus calamus in South Africa. South Africa Journal of Botany 68: 31-35.

Phan Thị Hồng Thúy. 2009. Khảo sát khả năng hạn chế bệnh cháy lá và đốm nâu trên lúa khi xử lý với ba loại dịch trích thực vật. Luận văn tốt nghiệp Thạc sỹ ngành Bảo vệ thực vật, Trường Đại học Cần Thơ, 60 trang.

Pollio, A., Pinto G., Ligrone R. and Aliotta G. 1991. Effects of the potential allelochemical a-asarone on growth, physiology and ultrastructure of two unicellular green algae. Journal of Applied Phycology 5: 395-403.

Rahman, M. M. and Schmidt G. H. 1999. Effect of Acorus calamus (L.) (Araceae) essential oil vapours from various origins on Callosobruchus phaseoli (Gyllenhal) (Coleoptera: Bruchidae). Journal of Stored Products Research 35: 285-295.

European Commission – Health & Consumer Protection Directorate-General. 2002. Opinion of the Scientific Committee on Food on the presence of β-asarone in flavourings and other food ingredients with flavouring properties. SCF/CS/FLAV/FLAVOUR/9 ADD1 Final, 15 pages.

Shuklar, R., Kumar A., Prasad C. S., Srivastava B. and Dubey N. K. 2009. Efficacy of Acorus calamus L. leaves and rhizome on mortality and reproduction of Callosobruchus chinensis L. (Coleoptera: Bruchidae). Applied Entomology and Zoology 44 (2): 241–247.

Silverstein, R. M and Webster F. X. 1998. Spectrometric identification of organic compounds. Sixth Edition. John Wiley & Sons, Inc. p: 114-249.

Unger, P., Meizig M. F. 2012. Comparative Study of the cytotoxicity and genotoxicity of alpha- and beta-asarone. Scientia Pharmaceutica 80: 663–668.

Zou, X., Liu S. L., Zhou J. Y., Wu J., Ling B. F., Wang R. P. 2012. Beta-asarone induces LoVo colon cancer cell apoptosis by up-regulation of caspases through a mitochondrial pathway in vitro and in vivo. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 13 (10): 5291-5298.