Nguyễn Thị Hà *

* Tác giả liên hệ (ntha@ctu.edu.vn)

Abstract

Penicillium citrinum exposing chitinolytic activity was isolated from Can Gio mangrove forest. Conditions affecting the production of chitinases by Penicillium citrinum were optimised under solid substrate fermentation (SSF). The most suitable conditions for chitinase production by P. citrinum  were 106 spore/g culture medium containing 10% chitin, 2% NaCl with pH 4.5 and moisture of 60-80%; the incubation  time was 36 hours at 40oC. Penicillium citrinum yielded maximum chitinase 0.144 U/ml. Chitinase was partially purified with (NH4)2SO4 showed optimum activity at temperature 60oC and pH 6.0.
Keywords: mangrove forest, Chitinase, Penicillium citrinum, solid substrate conditions

Tóm tắt

Chủng Penicillium citrinum có hoạt tính chitinase được phân lập từ rừng ngập mặn Cần Giờ. Các điều kiện nuôi cấy thích hợp cho sự sinh tổng hợp enzyme chitinase đã được tối ưu trong môi trường lên men bán rắn. Mật độ bào tử 106 bào tử/g môi trường nuôi cấy có chứa 10% chitin, 2% NaCl, với pH 4,5 và ẩm độ ban đầu 60-80%, thời gian nuôi cấy 36 giờ ở  nhiệt độ 40oC, là thích hợp nhất cho sự sinh tổng hợp chitinase của chủng nấm này. Hoạt tính chitinase cao nhất của chủng này là 0,144 U/ml. Dịch enzyme được tinh sạch sơ bộ bằng (NH4)2SO4 có hoạt tính chitinase cao nhất ở nhiệt độ 60oC và pH 6,0.
Từ khóa: Rừng ngập mặn Cần Gio, enzyme chitinase, Penicillium citrinum, lên men bán rắn

Article Details

Tài liệu tham khảo

Lê Thị Huệ. 2010. Khảo sát khả năng sinh tổng hợp enzyme chitinase của một số chủng NS thuộc giống Aspergillus, Trichoderma và ứng dụng. Luận văn Thạc sĩ. Trường ĐHSP Tp. HCM.

Nguyễn Đức Lượng, Phan Thị Huyền, Nguyễn Ánh Tuyết. 2006. Thí nghiệm công nghệ sinh học tập 2. NXB Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh.

De-hui Dai, Wei-lian Hu, Guang-rong Huang and Wei Li, 2011. Purification and characterization of a novel extracellular chitinase from thermophilic Bacillus sp. Hu1. African Journal of Biotechnology Vol.10(13), 2476 - 2485.

Ghanem, K. M., Al-Garni, S. M., & Al-Makishah, N. H, 2010. Statistical optimization of cultural conditions for chitinase production from fish scales waste by Aspergillus terreus. African Journal of Biotechnology, 9(32), 5135-5146.

Lee, YG, Ki Chul Chung, KC, Wi, SG, Lee, JC, Bae, HJ, 2009. Purification and properties of a chitinase from Penicillium sp. LYG 0704. Protein Expresion and Purification 65, 244 - 250.

Pankaj Patidar, Deepti Agrawal, Tushar Banerjee, Shridhar Patil, 2005. Optimisation of process parameters for chitinase production by soil isolates of Penicillium chrysogenum under solid substrate fermentation. Process Biochemistry, 40, 2962 - 2967.

Nishio N, Tai K, Nagai S, 1979. Hydrolase production by Aspergillus niger in solid state cultivation. Eur J Appl Microbiol Biotechnol, 8, 263 - 270

Parameswaran Binod, Tunde Pusztahelyi, Viviana Nagy, Chandran Sandhya. George Szakacs, Istvan Pocsi, Ashok Pandey, 2005. Production and purification of extracellular chitinases from Penicilium aculeatum NRRL 21 under solid-state fermentation. Enzyme and Microbial Technology, 36, 880 - 887.

Purwani EY, Maggy TS, Yaya R, Jae KH, Yu RP, 2004. Characteristics of thermostable chitinase enzymes from the indonesian Bacillus sp.13.26. Enzyme Microbial. Technol, 35, 147 – 153.

Ramesh MV, Lonsane BK, 1990. Critical importance of moisture content of the medium in alpha amylase production by Bacillus licheniformis M 27 in a solid state fermentation system. Appl Microbiol Biotechnol, 33, 501 - 505.

Ramesh MV, Lonsane BK, 1987. Solid State fermentation for production of alpha amylase by Bacillus megaterium 16 M. Biotechnol Lett, 9, 323 - 328.

Sherief AA, El-Sawah MMA, Abd El-Naby MA, 1991. Some properties of chitinase produced by a potent Aspergillus carneus strain. Appl Microbiol Biotechnol, 35, 228 - 230.

Suresh PV, Chandrasekaran M, 1999. Impact of process parameters on chitinase production by an alkalophilic marine Beauveria bassiana in solid state fermentation. Process Biochem, 34, 257 - 267.

Yoon Gyo Lee, Ki-Chul Chung, Seung Gon Wic, Jae Chang Lee, Hyeun-Jong Bae, 2009. Purification and properties of a chitinase from Penicillium sp. LYG 0704. Protein Expression and Purification, 65, 244 - 250.