Trần Thanh Trúc * , Nguyễn Văn Mười , Vi Nhã Tuấn Võ Thị Anh Minh

* Tác giả liên hệ (tttruc@ctu.edu.vn)

Abstract

A study on enzymatic hydrolysis of protein from head meat of Black Tiger shrimp using intracelllar protease was carried out. Factors affecting the hydrolysis of protein including time and pH were investigated. Thermal pre-treatment conditions to activate the intracellular protease were optimized using response surface method consisting of 24 experiments. The experimental results showed that, the optimal hydrolysis time for the best quality product was 8 hours. The optimal conditions for the best hydrolysis included pH of 9.0 combined with the pre-treatment temperature of 50.73°C and the pre-treatment time of 4.43 minutes.
Keywords: Black tiger shrimp head meat, hydrolysis time, pretreatment, pH, protease

Tóm tắt

Mục tiêu của nghiên cứu là khảo sát khả năng thủy phân protein bằng enzyme protease nội bào có trong thịt đầu tôm sú. Thông qua nội dung nghiên cứu, một số yếu tố ảnh hưởng đến quá trình thủy phân protein như thời gian thủy phân thích hợp, ảnh hưởng của pH môi trường thủy phân đã được quan tâm. Đặc biệt, điều kiện tiền xử lý nhiệt nhằm kích hoạt enzyme protease nội bào đã được tối ưu hóa theo phương pháp bề mặt đáp ứng với 2 thừa số bao gồm 24 đơn vị thí nghiệm. Từ các kết quả thí nghiệm cho thấy, thời gian thủy phân protein tốt nhất, dịch thủy phân không có mùi lạ là 8 giờ. Đồng thời, quá trình thủy phân protein đạt tốt nhất khi điều chỉnh pH môi trường là 9, kết hợp với thông số tối ưu của điều kiện tiền xử lý nhiệt nguyên liệu là 50,73°C và thời gian 4,43 phút.
Từ khóa: thịt đầu tôm sú, thời gian thủy phân, tiền xử lý, pH môi trường, protease

Article Details

Tài liệu tham khảo

Adler – Nissen J., 1986. Enzymic Hydrolysis of Food Proteins. Elsevier Science Ltd, 451 pp.

Córdova-Murueta J.H., M. de los Ángeles Navarrete del Toro, and F. García Carreño, 2007. Concentrates of fish protein from bycatch species produced by various drying processes. Food Chemistry 100: 705-711.

Duarte-De-Holanda H. and F.M.Netto, 2006. Recovery of components from shrimp (Xiphopenaeus kroyeri) processing waste by enzymatic hydrolysis. Journal of Food Science 71: C298-C303.

Ferrer J., G. Paez, Z. Marmol, E. Ramones, H. Garcia & C.F. Forster, 1996. Acid hydrolysis of shrimp-shell wastes and the production of single cell protein from the hydrolysate. Bioresource Technology 57: 55-60.

Gildberg A. and E. Stenberg, 2001. A new process for advanced utilisation of shrimp waste. Process Biochemistry 36: 809-812.

Kjartansson G., S. Zivanovic, K. Kristbergsson, and J. Weiss, 2006. Sonication-assisted extraction of chitin from shells of fresh water prawns (Macrobrachium rosenbergii). Journal of Agricultural and Food Chemistry 54: 3317-3323.

Lý Thị Minh Phương, 2013. Nghiên cứu sản xuất chế phẩm dịch thủy phân từ thịt hàu biển dùng trong thực phẩm. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học trẻ thủy sản toàn quốc lần thứ tư năm 2013, phần 1: 1-11.

Mizani M., M. Aminlari and M. Khodabandeh, 2005. An Effective Method for Producing a Nutritive Protein Extract Powder from Shrimp-head Waste. Food Science and Technology International 11: 49-54.

Nguyễn Lệ Hà, 2011. Nghiên cứu tách chiết và ứng dụng enzyme protease từ tôm sú Penaeus monodon vào chế biến thủy sản. Luận án Tiến sĩ, Đại học Thủy sản Nha Trang.

Nilsang S., S. Lertsiri, M. Suphantharaka, and A. Assavanig, 2005. Optimization of enzymatic hydrolysis of fish soluble concentrate by commercial proteases. Journal of Food Engineering 70: 571-578.

Randriamahatody Z., K.S.B. Syllaa, H.T.M. Nguyen, C. Donnay-Morenoa, L. Razanamparanyc, N. Bourgougnonb & J. P. Bergéa, 2011. Proteolysis of shrimp by-products (Peaneus monodon) from Madagascar. Journal of Food Science 9(3): 220-228.

Shahidi F. and J. Synowiecki, 1991. Isolation and characterization of nutrients and value-added products from snow crab (Chionoecetes opilio) and shrimp (Pandalus borealis) processing discards. Journal of Agricultural and Food Chemistry 39: 1527-1532.

Trần Thị Hồng Nghi, Lê Thanh Hùng và Trương Quang Bình, 2009. Nghiên cứu ứng dụng enzyme protease từ vi khuẩn (Bacillus subtilis) để thủy phân phụ phẩm cá tra. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học Thủy sản toàn quốc lần thứ hai năm 2009, Nhà xuất bản Nông nghiệp, tr. 448-458.