Nguyễn Phước Hiền * , Lê Diệp Thúy , Trần Trà My Nguyễn Hữu Hiệp

* Tác giả liên hệ (nguyenphuochien92@gmail.com)

Abstract

Sixteen bacterial strains were isolated in MRS medium, including 13 isolates from goat's milk and 3 isolates from probiotics. Most colonies of them were round, opalescent white color to milky white, raised or convex elevation, lobulated or intact margin. Results of the survey of biological characteristics showed that 4 strains had rod shape (25.0%) and 12 strains had spherical shape (75.0%) and existed as single or double cells. All isolates were Gram-positive, unable to move and gave oxidase-negative test. Besides, 7 isolates had catalase-negative test. The results experienced that 7 strains belonging to lactic acid bacteria group were selected (43.8%). Surveyed results for the resistance  to low pH environment illustrated that 6 strains had the resistance to pH 3 for 3 hours. Two strains Bio1.2 and G6.1 had the resistance to environmental condition of pH 2 for 2 hours with density of 9.01 log(CFU/ml). Strain Bio2.1 resisted to 4 types of antibiotic as Streptomycin, Cephalexin, Penicillin V (256 mg/l concentration) and Ampicillin (128 mg/l concentration). Three strains G1.1, G5.6 and G6.1 were resistant to 3 types of antibiotic as Streptomycin, Cephalexin (256 mg/l concentration) and Ampicillin (128 mg/l concentration). In addition, Probi strain had the resisitance to 3 types of antibiotic as Streptomycin, Cephalexin and Tetracycline (256 mg/l concentration).

Keywords: Antibiotic resistance, Enterococcus, goat's milk, lactic acid bacteria, low pH, probiotic

Tóm tắt

Mười sáu dòng vi khuẩn được phân lập trên môi trường MRS, trong đó 13 dòng phân lập từ sữa dê và 3 dòng từ chế sinh học. Phần lớn các dòng vi khuẩn có khuẩn lạc tròn, màu sắc trắng đục đến trắng sữa, độ nổi dạng mô hay lài, bìa nguyên hay chia thùy. Kết quả khảo sát các đặc tính sinh học cho thấy 4 dòng có hình que (tỷ lệ 25,0%) và 12 dòng hình cầu (tỷ lệ 75,0%) tồn tại ở trạng thái đơn hay kết đôi. Tất cả các dòng vi khuẩn phân lập đều Gram dương, không di động và thử nghiệm oxidase âm tính; bên cạnh 7 dòng có thử nghiệm catalase âm tính. Kết quả tuyển chọn được 7 dòng thuộc nhóm vi khuẩn lactic (tỷ lệ 43,8%). Kết quả khảo sát trong môi trường pH thấp cho thấy 6 dòng có khả năng chống chịu môi trường pH 3 trong 3 giờ. Đặc biệt, dòng Bio1.2 và G6.1 có khả năng tồn tại trong điều kiện môi trường pH 2 trong 2 giờ với mật số 9,01 log(CFU/ml). Dòng Bio2.1 kháng được 4 loại kháng sinh Streptomycin, Cephalexin và Penicillin V (256 mg/l) và Ampicillin (128 mg/l). Ba dòng G1.1, G5.6 và G6.1 phân lập từ sữa dê kháng được 3 loại kháng sinh Streptomycin, Cephalexin (256 mg/l) và Ampicillin (128 mg/l). Ngoài ra, dòng Probi có khả năng kháng 3 loại kháng sinh Streptomycin, Cephalexin và Tetracycline (256 mg/l).

Từ khóa: Enterococcus, kháng kháng sinh, pH thấp, probiotic, sữa dê, vi khuẩn acid lactic

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ahmed, F.E. 2003. Genetically modified probiotics in foods. Trends Biotechnol, 21: 491–497.

Cakır, I. 2003. Determination of some probiotic properties on Lactobacilli and Bifidobacteria. Ankara University Thesis of Ph.D.

Cao Ngọc Điệp và Nguyễn Hữu Hiệp. 2009. Vi sinh học đại cương. Nxb. Đại học Cần Thơ: trang 1-15.

Culligan, E.P., C. Hill and R.D. Sleator. 2009. Probiotics and gastrointestinal disease: successes, problems, and future prospects. Gut pathogens, 1(19): 1-12.

Dung, T.T., F. Haesebrouck, N.A. Tuan, P. Sorgeloos, M. Baelem and A. Decostere, 2008. Antimicrobial susceptibility pattern of Edwarsiella ictaluriisolate from natural outbreaks of bacillary necrosis of Pangasianodon hypophthalmus in Vietnam. Microbial Drug Resistance, 14(4): 311-316.

EI-Naggar MYM. (2004). Comparative study of probiotic cultures to control the growth of E. coli O157:H7 and Salmonella typhimurium. Biotechnol, 3: 173-180.

Fuller, R. 1989. Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol, 66: 65-78.

Korhonen, J. 2010. Antibiotic Resistance of Lactic Acid Bacteria. Dissertations in Forestry and Natural Sciences. University of Eastern Finland, pp.27-29.

Martin, R., M. Olivares, M.L. Marin, L. Fernandez, J. Xaus and J.M. Rodriguez. 2005. Probiotic potential of 3 Lactobacillistrains isolated from breast milk. J Hum Lact, 21(1): 8-17.

Matijasic, B.B., and I. Rogelj. 2000. Lactobacillus K7 – a New Candidate for a Probiotic Strain. Food Technol. Biotechnol., 38(2): 113-119.

National Committee for Clinical Laboratory Standards. 1997. Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests. Approved standard M2-A6. National Committee for Clinical Laboratory Standards, Wayne, Pa.

Tambekar, D.H.and S.A. Bhutada.2010. An evaluation of probiotic potential of Lactobacillus sp. from milk of domestic animals and commercial available probiotic preparations in prevention of enteric bacterial infections. Recent Research in Science and Technology,2(10): 82-88.

White, D.G., P.F. McDermott and R.D. Walker. 2003. Chapter 5: Antimicrobial Susceptibility Testing Methodologies. Microbial food Safetry in Animal Agriculture Current Topics. ME Torrence and RE Isaacson, eds. Iowa State Press, Iowa, USA.