Ảnh hưởng của fructooligosaccharide trong thức ăn lên tăng trưởng và các enzyme tiêu hóa cá tra giống (Pangasianodon hypophthalmus)
Abstract
This study was conducted to evaluate the effects of fructooligosaccharides (FOS) on the growth and digestive enzymes activity of tra catfish (Pangasianodon hypophthalmus). Experiment was randomly designed with 5 treatments and triplications for each treatment. FOS was added to diet at different levels of 0% (control), 0.5%, 1.0%, 1.5%, and 2.0%. The growth of fish increased significantly at the levels of 0.5% and 1.0% of FOS in the diets compared to the others (p<0.05). Final weights were 57.9 and 59.2 g in the treatments of 0.5% and 1.0% FOS, respectively. The survival rates were the highest (100%) in the 0.5% and 1.0% FOS groups and the lowest one (82.1%) was in 1.5% FOS. The feed conversion ratio was lowest (1.35) in level of 1.0% FOS. Similarly, digestive enzymes activity, such as amylase, pepsine, trypsine, chymotrypsine were significantly improved at the level of 0.5% and 1.0% FOS treament. These results suggested that dietary supplementation of FOS at a dose of 0.5% and 1.0% improved the growth performance and digestive enzymes activity in tra catfish fingerlings.
Tóm tắt
Nghiên cứu được thực hiện để tìm ra những ảnh hưởng của fructooligosaccharides (FOS) lên tăng trưởng và hoạt tính enzyme tiêu hóa của cá tra (Pangasianodon hypophthalmus). Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 5 nghiệm thức và được lặp lại 3 lần. FOS được trộn vào thức ăn với các mức như sau: đối chứng (không bổ sung), 0,5%, 1,0%, 1,5% và 2,0%. Tăng trưởng của cá gia tăng đáng kể khi bổ sung 0,5% và 1,0% FOS (p<0,05). Trọng lượng cuối đạt tương ứng ở hai nghiệm thức 0,5% và 1,0% FOS là 57,9 và 59,2 g. Tỉ lệ sống đạt cao nhất (100%) ở mức bổ sung 0,5% và 1,0%, thấp nhất (82,1%) ở mức bổ sung 1,5% FOS (p<0,05). Hệ số FCR ở nghiệm thức 1,0% là thấp nhất đạt 1,35. Tương tự như kết quả tăng trưởng, hoạt tính các men tiêu hóa như amylase, pepsine, trypsine, chymotrypsine khi bổ sung 0,5% và 1,0% FOS đều cao hơn các nghiệm thức còn lại. Kết quả thí nghiệm cho thấy bổ sung FOS vào thức ăn ở mức 0,5% và 1,0% giúp cá tra cải thiện tăng trưởng và tăng hoạt tính men tiêu hóa.
Article Details
Tài liệu tham khảo
Bernfeld, P., 1951. Enzymes of starch degradation and synthesis. In Advances in Enzymology, vol. 12. ed. Nord, FF. pp. 385–386. New York: Inter Science Publishers Inc.
Boyd, C.E., 1990. Water quality for pond aquaculture. Alabama Agricultural Experiment Station, Auburn University. 60 pages (Trương Phú Quốc (lược dịch)).
Bradford, M., 1976. A rapid and sensitive method for quantification of microgram quantities of protein utilizing the principle dye binding. Analytical Biochemistry 72, 248–254.
Eilertson, C.D. and M.A. Sheridan, 1995. Pancreatic somatostatin-14 and somatostatin-25 release in rainbow trout is stimulated by glucose and arginine. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 269: R1017–R1023.
Gibson, G.R. and M.B. Roberfroid, 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. Journal Nutrition. 125: 1401–1412.
Giovanni, P., G. Centoducati, S. Marono, F. Bovera, R. Tudisco and A. Nizza, 2011. Effect of the partial substitution of fish meal by soy bean meal with or without mannanologosaccharide and fructooligosaccharide on the growth and feed utilization of sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo): preliminary results. Italian Journal of Animal Science 2011; volume 10:37.
Lê Thanh Hùng, 2008. Thức ăn và dinh dưỡng thủy sản. NXB Nông nghiệp TPHCM. 299 trang.
Mai Diệu Quyên, 2010. Ảnh hưởng của nitrite lên một số chỉ tiêu sinh lý cá tra (Pangasianodon hypophthalmus). Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ. Cần Thơ.
Manning, T.S and G.R. Gibson, 2004. Prebiotics. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology. 18: 287–298.
Narges, S., S.H. Hoseinifar, D.L. Merrifield, M. Barati and Z.H. Abadi, 2011. Dietary supplementation of fructooligosaccharide (FOS) improves the innate immune response, stress resistance, digestive enzyme activities and growth performance of Caspian roach (Rutilus rutilus) fry. Fish and Shellfish Immunology 32 (2012) 316-321.
Nguyễn Thị Kim Hà, 2011. Ảnh hưởng của oxy hòa tan lên sinh trưởng của cá tra (Pangasianodon hypophthalmus). Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ. Cần Thơ.
Nguyễn Thị Trúc Linh, 2011. Ảnh hưởng của NH3, H2S lên sinh trưởng, tỉ lệ sống và chất lượng thịt của cá tra (Pangasianodon hypophthalmus). Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ. Cần Thơ.
Renjie, L., S. Shidi and Z. Bangjie, 2010. The effect of fructo-oligosaccharides on blood RBC count and digestive enzyme activities of oxyeleotrislineolatus, Accepted 10 August, African Journal of Microbiology Research. 4: 1909-1913.
Reza, A., Y. Iri, H.K. Rostami and M.R. Mansour, 2013. Effect of dietary supplementation of fructooligosaccharide (FOS) on growth performance, survival, lactobacillus bacterial population and hemato-immunological parameters of stellate sturgeon (Acipenser stellatus) juvenile. Fish and Shellfish Immunology 35, 1235 – 1239.
Ringo, E., R.E. Olsen, T.O. Gifstad, R.A. Dalmo, H. Amlund, G.I. Hemre and A.M. Bakke, 2012. Prebiotic in aquaculture: a review. Aquaculture Nutrition. 16: 117 – 136.
Roberfroid, M., 1993. Dietary fibre, inulin and oligofructose: a review comparing their physiological effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 32:103-148
Sapkota, A., A.R. Kucharski, M.J. Burke, M. Kenzie, S.P. Walker and R. Lawrence, 2008. Aquaculture practices and potential human health risks: current knowledge and future priorities. Environment International. 34: 1215–1226.
Sghir, A., J.M. Chow and R.I. Mackie, 1998. Continuous culture selection of bifidobacteria and lactobacilli from human fecal samples using fructooligosaccharides as selective substrate. Journal Application Microbiol. 85: 769–777.
Smith, V.J., J.H. Brown and C. Hauton, 2003. Immunostimulation in crustaceans: does it really protect against infection? Fish Shellfish Immunology. 15: 71–90.
Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản, NXB Nông nghiệp, TPHCM. 191 trang.
Trương Quốc Phú, 2003. Quản lý chất lượng nước trong ao nuôi cá nước ngọt. NXB Nông nghiệp. Thành phố Hồ Chí Minh. 20 trang.
Tseng, H.C., Grendell, J.H. and Rothman, S.S., 1982. Food, duodenal extracts, and enzyme secretion by the pancreas. Am. J. Physiol., 243: 304–312.
Worthington T.M., 1982. Enzymes and Related Biochemicals. Biochemical Products Division, Worthington Diagnostic System, Freehold, NJ, USA.
Xu, H.S., L. Yao, H.X. Sun and Y.W. Wu, 2009. Chemical composition and antitumor activity of different polysaccharides from the roots of Actinidia eriantha. Carbohydrate Polymer. 78: 316-322.
Zhang, Q., H. Ma, K. Mai, W. Zhang, Z. Liufu and W. Xu, 2010. Interactionofdietary Bacillus subtilis and fructooligosaccharideonthegrowth performance, non-specific immunityof seacucumber, Apostichopus japonicus. Fish and Shellfish Immunology 29, 204-211.