Nguyễn Thị Thủy * T.R. Preston

* Tác giả liên hệ (nthithuycn@ctu.edu.vn)

Abstract

A study was conducted to evaluate the effect of dietary supplementation of catfish by-product oil (MCT) on sow milk quality and performance of piglets. Twenty-four (Landrace x Yorkshire) sows were allocated to 4 dietary treatments (levels of MCT of 0, 3, 6 and 9%) in a randomized block design. The experiment started when the sows were within one week of farrowing, and lasted until one week after weaning which was at 28 days. Performance of sows and piglets was recorded; milk production was measured by weighing piglets before and after suckling. Increasing the level of MCT up to 9 % in the sow diets: decreased sow feed intake but increased lipid and ME intake; reduced the lactation weight loss and the interval from weaning to first estrus; increased fat content of the sow's milk and tended to increase yield and increased piglet weight gain to weaning and piglet survival. It was concluded that addition of 9% Catfish by-product oil to the sow diet improved the performance of sows and progeny by increasing the output of fat, especially unsaturated fatty acids, into the sow?s  milk.  
Keywords: lactating sow, farrowing, fatty acids

Tóm tắt

Thí nghiệm được tiến hành đểđánh giá các mức độ bổ sung mỡ cá tra (MCT) trong khẩu phần heo nái nuôi con. 24 con heo nái nuôi con được bố trí vào 4 nghiệm thức với các mức độ bổ sung MCT khác nhau (0, 3, 6, 9 %) trong khẩu phần. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức khối hoàn toàn ngẫu nhiên với 6 lần lặp lại, kéo dài 6 tuần, bắt đầu khi heo nái đang mang thai ở tuần cuối, kéo dài 4 tuần nuôi con và 1 tuần sau cai sữa heo con theo mẹ. Năng suất heo nái, sữa và heo con được theo dõi, năng suất sữa được thu thập bằng phương pháp cân heo con trước và sau khi bú. Kết quả cho thấy, về năng suất heo nái khi tăng MCT lên đến 9 % trong khẩu phần thì làm giảm lượng thức ăn ăn vào của heo nái, tuy nhiên tăng lượng năng lượng (ME) ăn vào, do vậy sự hao hụt về thể trọng của heo nái ít hơn và thời gian lên giống lại của heo nái cũng nhanh hơn. Về năng suất sữa của heo nái cũng có khuynh hướng tăng nhẹ và đặc biệt là hàm lượng chất béo trong sữa cao hơn khi tăng hàm lượng MCT trong khẩu phần, về tăng trọng bình quân và trọng lượng heo con cai sữa cũng tăng lên. ...

Từ khóa: Phụ phẩm cá tra, mỡ cá tra, heo nái nuôi con

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. Washington DC, 1, pp.69-90, Association of Official Analytical Chemists.

Da, C. T và Thanh B. X. 2010. "Current situation analysis and environmental impacts of Striped Catfish (Pangasianodom hypophthalmus) farming practices in the vicinity of the Mekong Delta, Vietnam: a review." AUN/SEED-Net, Asean Foundation, 2nd Regional Conference on Global Environment.

Hardy, B. 2003. "Factors affecting lactation feed intake of the sow." NutriVision Inc (Australia), Nottingham Nutrition International.

Klaver, J và Van Kempen, G. 1981. "Milk composition and daily yield of different milk components as affected by sow condition and lactation/feeding regimen." Journal of Animal Science 52(5): 1091-1097.

Lauridsen, C và Danielsen, V. 2004. "Lactational dietary fat levels and sources influence milk composition and performance of sows and their progeny." Livestock Production Science 91(1-2): 95-105.

Sathivel, S và Prinyawiwatkul, W. 2003. "Production and quality characterization of catfish visceral oil." Aquatic Food Products, Session 102,.

Theil, P và Nielsen, T. 2002. "Estimation of milk production in lactating sows by determination of deuterated water turnover in three piglets per litter." Acta Agriculturae Scandinavica, Section A-Animal Science 52(4): 221-232.

Thuy, N. T và Loc, N. T. 2007. "Survey of the production, processing and nutritive value of catfish by-product meals in the Mekong Delta of Vietnam." Livestock Reseach for Rural Development 19(9).

Tilton, S và Miller, P.1999. "Addition of fat to the diets of lactating sows: I. Effects on milk production and composition and carcass composition of the litter at weaning." Journal of Animal Science 77(9): 2491.

Tilton, S.E.P; Lewis, A; Miller, P.S và Wolverton, C.1995. "Addition of fat to diets of lactating sows. I. Effects on sow and pig performance." Nebraska Swine Reports.

Trottier, N. L và Johnston, L.J. 2001. "Feeding gilts during development and sows during gestation and lactation. In Lewis, A.J Southern, L.L (Eds). Swine Nutrition, 2nd edition, CRC Press, Boca Raton, pp.725-769."