Đỗ Võ Anh Khoa *

* Tác giả liên hệ (dvakhoa@ctu.edu.vn)

Abstract

The objective of the current research was to analyze association of C1032T polymophism of the IGFBP2 with carcass yield traits. Therefore, a total of 152 Tau Vang chickens from two different strains (CTU-LA01 and CTU-BT01) were employed for testing. During the experiment, the diet for chickens was based on commercial feed of the GreenFeed Vietnam Joint Stock Company. Actually, the C1032T genotypes were significantly associated with body length, neck length and leg weight (p<0,05). This polymorphism was not significantly associated with other carcass traits. Besides that, significant difference was found for abdomial fat weight (p=0,019) and percentage (p=0,014), which were highest in the CTU-LA01 strain, in the interaction between polymorphism and male strains. In general, broilers with the genotype CC showed carcass yield traits higher than ones with the other genotypes. These results suggested that genotype CC of the IGFBP2 candidate gene could be considered as a SNP-assisted maker for carcass traits in Tàu Vàng chicken.
Keywords: IGFBP2 gene, meat yield traits, association

Tóm tắt

Mục tiêu của nghiên cứu là để phân tích mối liên kết đa hình C1023T gen IGFBP2 với các tính trạng về năng suất thịt gà. Vì vậy, 152 con gà Tàu Vàng từ hai dòng khác nhau (CTU-LA01 và CTU-BT01) được đưa vào thử nghiệm, sử dụng thức ăn của Công ty Cổ phần GreenFeed Việt Nam. Kết quả nghiên cứu cho thấy có sự liên kết có ý nghĩa thống kê giữa các kiểu gen C1032T với các tính trạng về dài thân, dài cổ và khối lượng đùi (p<0,05). Đa hình này không ảnh hưởng đến các tính trạng năng suất thịt khác. Bên cạnh đó, sự khác nhau có ý nghĩa được tìm thấy đối với tính trạng về khối  lượng mỡ bụng (p=0,019) và tỷ lệ mỡ bụng (p=0,014) trong mối tương tác gữa kiểu gen và dòng trống. Sự tích lũy mỡ cao nhất được tìm thấy ở dòng trống CTU-LA01. Nhìn chung, những gà mang kiểu gen CC có năng suất thịt cao hơn gà mang hai kiểu gen còn lại CG và GG. Kiểu gen CC có thể được xem như một marker di truyền cho tính trạng về năng suất thịt ở gà giống Tàu Vàng.
Từ khóa: gà Tàu Vàng, gen IGFBP2, năng suất thịt, liên kết

Article Details

Tài liệu tham khảo

Đỗ Võ Anh Khoa, 2012. Đặc điểm sinh trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn của gà Tàu Vàng. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn 199: 30-37

Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Thị Kim Khang, Võ An Khương, Kha Thanh Sơn, 2012a. Đa dạng di truyền gen Insulin-Like Growth Factor Binding Protein 2 trên gà. Kỷ yếu hội thảo “Phát triển nông nghiệp bền vững”. Khoa Nông nghiệp và Sinh học Ứng dụng, Đại học Cần Thơ, 23/11/2012.

Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Thị Kim Khang, Võ An Khương, Kha Thanh Sơn, 2012b. Năng suất thịt gà Tàu Vàng. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (Submitted)

Ehrenborg, E., S. Vilhelmsdotter, S. Bajalica, C. Larsson, I. Stern, J. Koch, K. Brondum-Nielsen, H. Luthman, 1991. Structure and localization of the human insulin-like growth factorbinding protein 2 gene. Biochem. Biophys. Res. Commun. 176:1250–1255.

Jones, J. I., D. R. Clemmons, 1995. Insulin-like growth factors and their binding proteins: Biological actions. Endocrinol. Rev. 16:3–34.

Kim, J. G., J. Y. Lee, 1996. Serum insulin-like growth factor binding protein profiles in postmenopausal women: Their correlation with bone mineral density. Am. J. Obstet. Gynecol. 174:1511–1517.

King, D. B., and C. G. Scanes, 1986. Effect of mammalian growth hormone and prolactin on the growth of hypophysectomized chickens. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 182:201–207.

Kita, K., K. Nagao, N. Taneda, Y. Inagaki, K. Hirano, T. Shibata, M. A. Yaman, M. A. Conlon, J. Okumura, 2002. Insulin-Like Growth Factor Binding Protein-2 gene expression can be regulated by diet manipulation in several tissues of young chickens. J. Nutr. 132:145–151.

Lee, H. G., Y. J. Choi, S. R. Lee, H. Kuwayama, H. Hidari, S. K You. 2005. Effects of dietary protein and growth hormone-releasing peptide (GHRP-2) on plasma IGF-1 and IGFBPs in Holstein steers. Domest. Anim. Endocrinol. 28:134–146.

Lei, M,M,, Q.H. Nie, X. Peng, D.X. Zhang, X.Q. Zhang, 2005. Single nucleotide polymorphisms of the chicken insulin-like factor binding protein 2 gene associated with chicken growth and carcass traits. Poult Sci 84, 1191–1198

Li, Z.H., H. Li, H. Zhang, S.Z. Wang, Q.G. Wang, Y.X. Wang, 2006. Identification of a single nucleotide polymorphism of the insulin-like growth factor binding protein 2 gene and its association with growth and body composition traits in the chicken. J Anim Sci 84, 2902-2906.

Nie, Q., M. Lei, J. Ouyang, H. Zeng, G. Yang, X. Zhang, 2005. Identification and characterization of single nucleotide polymorphisms in 12 chicken growth-correlated genes by denaturing high performance liquid chromatography. Genet. Sel. Evol. 37:339–360.

Nagao, K., A. M. Yaman, A. Murai, T. Sasaki, N. Saito, J. Okumura, K. Kita, 2001. Insulin administration suppresses an increase in insulin-like growth factor binding protein-2 gene expression stimulated by fasting in the chicken. Br. Poult. Sci. 42:501–504.

Scanes, C. G., J. A. Proudman, and S. V. Radecki, 1999. Influence of continuous growth hormone insulin-like growth factor I administration in adult female chickens. Gen. Comp. Endocrinol. 114:315–323.

Schoen, T. J., K. Mazuruk, R. J. Waldbillig, J. Potts, D. C. Beebe, G. J. Chader, I. R. Rodriguez, 1995. Cloning and characterization of a chick embryo cDNA and gene for IGF-binding protein-2. J. Mol. Endocrinol. 15:49–59.