Nguyễn Thị Thủy *

* Tác giả liên hệ (nthithuycn@ctu.edu.vn)

Abstract

An on-farm feeding experiment was conducted to determine the effects of catfish by-product meal (BCT) replacement at 0, 50 and 100% of sea fish meal (BCB) with probiotic (M) supplementation in the diets for Luong Phuong chicken. 240 chickens at 3 weeks of age were allocated into four householders with 3 treatments/householder. Sixty chickens/householder were designated in 3 treatments (BCT0, BCT50, BCT100) used for 10 weeks then slaughter to evaluate the meat quality. Weight gain, feed intake and feed conversion ratio were non significant differences for bird fed diets with various levels of BCT, except cost/kg gain was reduced when increasing BCT in the diets. There were no significant differences among carcass weight, thigh and breast percentages. However, there were higher (P<0.05) EE content and some higher polyunsaturated fatty acids such as linoleic acid (C18:2), eicosapentanoic acid (EPA), docosa-hexanoic acid (DHA) and docosa-pentaenoic acid (DPA) of breast meat when increasing BCT in the diets.
Keywords: Luong Phuong chicken, householder

Tóm tắt

Thí nghiệm được tiến hành đểđánh giá ảnh hưởng của bột cá tra (BCT) thay thếở mức 0, 50 và 100% bột cá biển (BCB), với sự bổ sung của men vi sinh (M) trong khẩu phần nuôi gà Lương Phượng. Bốn hộ dân đã được chọn để bố trí thí nghiệm với 3 nghiệm thức mỗi hộ. 60 con gà Lương Phượng đã được bố trí vào 3 nghiệm thức (BCT0, BCT50, BCT100) tại mỗi nông hộ, và được nuôi dưỡng thí nghiệm từ 4-14 tuần tuổi, cuối thời gian nuôi thí nghiệm 50% số gà được mổ khảo sát đểđánh giá phẩm chất thịt. Kết quảcho thấy tăng trọng, tiêu tốn thức ăn, hệ số chuyển hóa thức ăn của gà trong 10 tuần thí nghiệm sai khác nhau không có ý nghĩa thống kê giữa gà ở các nghiệm thức, ngoại trừchi phí trên kg tăng trọng thì giảm khi càng tăng tỷ lệ thay thế bột cá biển bằng bột cá tra trong khẩu phần. Tương tự về các chỉ tiêu mổ khảo sát như tỷ lệ thân thịt, đùi, ức đều không có sự khác nhau có ý nghĩa thống kê giữa gà ở các nghiệm thức. ...

Từ khóa: Bột cá tra, gà Lương Phượng, nông hộ

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. Washington DC, 1: 69-90.

Bou, R., Guardiola, F., Barroeta, A. C and Codony, R. 2005. Effect of Dietary Fat Sources and Zinc and Selenium Supplements on the composition and consumer acceptability of chicken meat. Poultry Science 84:1129–1140.

Baiao, N.C and Lara, L.J. C. 2005. Oil and Fat in Broiler Nutrition. Brazillian Journal of Poultry Science. 7 (7) :129-141, ISSN:1516-635X.

Desvaux, S., Ton, V. T.,Thang, P. D and Hoa, P. T. T. 2008. A general review and a description of the poultry production in Vietnam. Agricultural Publishing House.

GSO. 2010 http://www.gso.gov.vn

Ignatova, M., Sredkova, V., Marasheva, V. 2009. Effect of dietary inclusion of probiotic on chickens performance and some blood indices. Biotechnology in Animal Husbandry 25 (5-6):1079-1085.

Sathivel, S and Prinyawiwatkul, W. 2003. Production and quality characterization of catfish visceral oil. Aquatic Food Products, Session 102.

Patterson, J.A and Burkholder, K. M. 2003. Application of Prebiotics and Probiotics in Poultry Production. Poultry Science. 82: 627–631.

Thuy, N. T and Loc, N. T. 2007. Survey of the production, processing and nutritive value of catfish by-product meals in the Mekong Delta of Vietnam. Livestock Reseach for Rural Development 19(9). www.cipav.org.co/lrrd/lrrd19/9/thuy19124.htm

Thuy, N. T and Brian Ogle. 2004. The effect of supplementing different green feeds (water spinach, sweet potato leaves and duckweed) to broken rice based diets on performance, meat and egg yolk colour of Luong Phuong chickens.MEKARN Research Reports. http://www.mekarn.org/Research/thuyctu.htm

Trần Quốc Việt; Ninh Thị Len., Lê Văn Huyên, Bùi Thị Thu Huyền và Nguyễn Thị Hồng 2009. ảnh hưởng của bổ sung các chế phẩm probiotic và enzym tiêu hóa vào khẩu phần đến năng suất sinh trưởng, khả năng tiêu hóa và hiệu quả sử dụng thức ăn ở gà Lương Phượng nuôi thịt.Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn Nuôi. 21/2009.