NGHIÊN CỨU SẤY CÀ RỐT BẰNG MÁY SẤY BƠM NHIỆT KIỂU THÙNG QUAY
Abstract
This paper presents the results on designing, manufacturing and testing a model of combining heat pump and rotary drum dryer. The experimental results showed that carrots were dried at drying temperature of 400C, drying air velocity of 2.5 m/s, drum rotation speed of 15 rpm, raw product mass of 4.5 kg, the dryer gets the high performance, more effective and stable working; the nature colour of dried products were kept better than some common drying methods.
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Phan Thị Hồng Thanh – Phạm Văn Tùy, 2010, Nghiên cứu hợp lý hóa chế độ sấy lạnh hành tây bằng bơm nhiệt máy nén, Tạp chí Công nghệ nhiệt, (3/2010), trang 13-16.
Lê Như Chính, Trần Đại Tiến, Phạm Văn Tùy, 2011, Nghiên cứu tối ưu hóa chế độ sấy tôm thẻ chân trắng bằng bơm nhiệt máy nén kết hợp với bức xạ hồng ngoại, Tạp chí Năng lượng nhiệt, trang 17 – 20.
Phạm Văn Tùy, Vũ Huy Khuê, Nguyễn Khắc Tuyên, 2003, Nghiên cứu hút ẩm và sấy lạnh rau củ thực phẩm bằng bơm nhiệt máy nén, Tạp chí KH & CN Nhiệt, trang 10 – 12.
Ana L. Gabas, Application of heat pump in drying of apple cylinders, Drying 2004 – Proceedings of the 14th International Drying Symposium (IDS 2004) São Paulo, Brazil, 22-25 August 2004, vol. C, pp. 1922-1929.