Trần Thị Thanh Hiền * , Nguyen Huu Bon , Lam Mỹ Lan Trần Lê Cẩm Tú

* Tác giả liên hệ (ttthien@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was conducted to determine optimal protein requirements at three lipid levels for clown knifefish fingerling (Chitala chitala) 2,42 g innitial weight. The experiment was set up with 12 dietary treament, including four dietary protein levels (35%, 40%, 45%, and 50%) and three dietary lipid levels (6%, 9%, and 12%) in 8 weeks. The results showed that survival of fish was not affected by either dietary protein or lipid levels. Specific growth rate (SGR) of fish increased with increasing protein levels up to 45%, however  SGR of fish decreased in treatments of 50% dietary protein. The best growth and feed conversion ratio (FCR) results of fish fed the 45% protein with 6% lipid were not significantly different from those of fish fed 40% protein with 9% lipid, but significantly different from with remaining treatments. The diets containing 40% ? 45% protein matching 9%-6% lipid would be suitable for optimum growth and effective protein utilization  of clown knifefish fingerling. 
Keywords: Chitala chitala, clown knifefish, lipid and protein requirement

Tóm tắt

Nghiên cứu nhằm xác định nhu cầu protein tối ưu ở các mức lipid khác nhau của cá thát lát còm (Chitala chitala) giai đoạn giống 2,42 g/con. Thí nghiệm được thực hiện trong 8 tuần gồm 12 nghiệm thức thức ăn  với 4 mức protein (35%, 40%, 45% và 50%) và 3 mức lipid (6%, 9% và 12%). Kết quả thí nghiệm cho thấy hàm lượng protein và lipid khác nhau trong thức ăn không ảnh hưởng đến tỉ lệ sống của cá. Tốc độ tăng trưởng của cá gia tăng theo hàm lượng protein trong thức ăn, tuy nhiên khi hàm lượng thức ăn 50% protein thì sinh trưởng của cá giảm. Tốc độ tăng trưởng đạt cao nhất ở nghiệm thức 45% protein và 6% và hệ số thức ăn FCR thấp khác biệt không có ý nghĩa so với nghiệm thức 40% protein và 9% lipid, nhưng khác biệt có ý nghĩa với các nghiệm thức còn lại. Nhu cầu protein và lipid thích hợp cho cá thát lát giai đoạn giống là từ 40% - 45% tương ứng với hàm lượng lipd trong thức ăn 9 và 6 %.
Từ khóa: Chitala chitala, cá thát lát còm, nhu cầu protein và lipid

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Arlington. VA.

Cho, C. Y. and Kaushik, S. J., 1990. Nutritional energetics in fish: energy and protein utilisation in rainbow trout (Salmo gairdneri). World Review of Nutrition and Dietetics, 61, 132-172.

Daniels, W. H. & E. H. Robinson. 1986. Protein and energy requirements of juvenile red drum (Sciaenops ocel/atus). Aquaculture 53: 243-252.

De Silva, S. S., R. M. Gunasekera and K. F. Shim, 1991. Interactions of varying dietary protein and lipid levels in young red tilapia: evidence of protein sparing. Aquaculture, 95: 305 – 318.

Garling, L. J. and R. P. Wilson, 1976. Optimum dietary protein to energy ratio for channel catfish fingerlings, Ictalarus punciatus.J. Nutr. 106: 1368 -1375.

Hillestad M, Johnson F. 1994. .High energy/low protein diets for Atlantic salmon: effects on growth, nutrient retention and slaughter quality. Aquaculture 124, 109 – 116.

Lê Ngọc Diện, Phan Văn Thành, Mai Bá Trường Sơn và Trịnh Thu Phương, 2006. Nghiên cứu ương giống và nuôi thương phẩm cá thát lát (Notopterus notopterus Pallas). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2006: trang 79 – 85.

Lee Oh Kim, Sang-Min Lee, 2005. Effects of the dietary protein and lipid levels on growth and body composition of bagrid catfish, Pseudobagrus fulvidraco. Aquaculture 243: 323-329.

Lovell, R.T., 1989. Nutrition and feeding of fish. Van Nostrand-Reinhold, New York, pp: 260.

NRC, 1983. Underutilized resources as animal feedstuffs. National Academies Press, Washington D. C.

Peres, H. and A. Oliva-Teles, 1999. Effect of dietary lipid level on growth performance and feed utilization by European sea bass juveniles Dicentrarchus labrax. Aquaculture, 179: 325-334.

Samantaray K. and S. S. Mohanty, 1997. Interactions of dietary levels of protein and energy on fingerling snakehead (Chana striata). Aquaculture, 156: 241 – 249.

Trần Lê Cẩm Tú và Trần Thị Thanh Hiền, 2006. Đánh giá khả năng chia sẻ năng lượng của lipid cho protein trong thức ăn của cá rô đồng (Anabas testudineus) ở giai đoạn giống. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2006: trang 169-174.

Trần Quốc Bình, Vũ Anh Tuấn, Lê Hữu Hiệp và Nguyễn Thúy An, 2009. Nghiên cứu tỷ lệ tối ưu về nhu cầu protein – năng lượng (P/E) cho cá chẽm (Lates calcarifer, Bloch 1970) giống cỡ 5 g/con. Viện Nghiên cứu Nuôi trồng Thủy sản II.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. 191 trang.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Hương Thùy, 2008. Khả năng sử dụng thức ăn chế biến của cá còm (Chitala chitala) giai đoạn bột lên giống. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2008, quyển 1: trang 134 – 140.

Trần Thị Thanh Hiền, Dương Thúy Yên và Nguyễn Thanh Phương, 2004. Nghiên cứu nhu cầu chất đạm, chất bột đường và phát triển thức ăn cho ba loài cá trơn phổ biến: cá basa (Pangasius bocourti), cá hú (Pangasius conchophilus) và cá tra (Pangasius hypophthalmus). Đề tài cấp bộ, 60 trang.

Trần Thị Thanh Hiền, Nguyễn Thị Ngọc Lan, Dương Thúy Yên và Nguyễn Anh Tuấn, 2005. Nhu cầu đạm của cá lóc bông (Channa micropeltes Cuvier, 1831) giai đoạn giống. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2005: trang 58 – 65.