Trần Hồng Tâm * Võ Tấn Thành

* Tác giả liên hệTrần Hồng Tâm

Abstract

In this research, a data based mechanistic modeling approach was applied in a frozen storage room for controlling of 3D product temperature distribution during storage of frozen foods. Six frozen storage rooms in the Mekong delta were investigated. 54 wireless temperature sensors (Maxim DS1921G) were used to record the temperature of airspace and similar products (in a matrix 3x3x3) with the interval time of one minute and total recording time of 24 hours. The study aimed at development of a data based mechanistic modeling approach in case of a frozen storage room. A first order transfer function model proved to be sufficiently good in describing the heat transfer from airspace to products with very high coefficient of determine R2 and low YIC value. The measured data and the model providing physically meaningful parameter in relation with a local heat transfer rate could be used to control of the 3D of airspace velocity and product temperature distribution during frozen storage rooms.
Keywords: temperature distribution, modeling

Tóm tắt

ứng dụng kỹ thuật mô hình hóa trong việc kiểm soát đồng nhất nhiệt độ của sản phẩm trong không gian 3 chiều của kho bảo quản sản phẩm thủy sản lạnh đông được thực hiện tại 6 kho bảo quản của các nhà máy lạnh đông thủy sản thuộc khu vực đồng bằng sông Cửu Long. Năm mươi bốn cảm biến không dây (Maxim DS1921G) được sử dụng để ghi nhận nhiệt độ không khí và vật liệu thay thế được bố trí trong kho bảo quản lạnh theo ma trận 3x3x3 với khoảng cách 2 lần ghi là 1 phút với tổng thời gian ghi nhận dữ liệu 24 giờ. Mục tiêu của nghiên cứu nầy là phát triển mô hình hộp đen có chứa tham số vật lý có ý nghĩa trong trường hợp kho bảo quản lạnh. Hàm truyền bậc 1 thu nhận từ cặp dữ liệu nhiệt độ của môi trường và sản phẩm tại một vị trí tương ứng cung cấp tham số có liên quan đến hệ số truyền nhiệt bề mặt với hệ số tương quan R2 cao, sai số chuẩn (SE) thấp và hệ số YIC thấp. Hàm truyền thu nhận có khả năng sử dụng để tính toán phân bố gió trong kho bảo quản, giúp điều chỉnh thiết kế, sắp xếp sản phẩm trong kho hoặc thiết kế hệ thống điều khiển nhằm kiểm soát đồng nhất nhiệt độ sản phẩm trong kho bảo quản lạnh đông.

Từ khóa: bảo quản lạnh, phân bố nhiệt độ, mô hình hóa

Article Details

Tài liệu tham khảo

Berckmans D, De Moor M, De Moor B. 1992. New model concept to control the energy and mass transfer in a three-dimensional imperfectly mixed ventilated space. Proceedings of Roomvent' 92, Aalborg, Denmark, 2, 151-168.

Bryan R. Becker, Brian A. Fricke. 2004. Heat transfer coefficients for forced-air cooling and freezing of selected foods. International journal of refrigeration, 27, 540-551.

Chao C Y H and Wan M P. 2004. Airflow and air temperature distribution in the occupied region of an under floor ventilation system. Building and environment, 39(7), 749-762.

De Moor M & Berckmans D. 1993. Analysis of the control of livestock environment by mathematical identification on measured data. Paper No. 93-4574, International Winter Meeting A.S.A.E., Chicago, IL.

Frederic D, Pieters J G, Dewettinck K. 2004. CFD analysis of air distribution in fluidised bed equipment. Powder technology, 145(33), 176-189.

Geneviève Blond & Martine Le Meste. 2004. Chapter 3: Principles of frozen storage. Trong Handbook of Frozen Foods. Marcel Dekker.

Jalal Dehghanny, Michael Ngadi, Clement Vigneault. 2011. Mathematical modeling of airflow and heat transfer during forced convection cooling of produce considering various package vent areas. Food control, 22. 1393-1399.

Nahor H B, Hoang M L, Verboven P, Baelmans M, Nicolaı B M. 2005. CFD model of the airflow, heat and mass transfer in cool stores. International Journal of refrigeration, 28(3), 368-380.

Nguyễn Thị Phương Linh. 2010. Phát triển phương pháp phỏng đoán nhiệt độ sản phẩm trong quá trình lạnh đông thực phẩm. Luận văn tốt nghiệp cao học ngành Công Nghệ Thực Phẩm và Đồ Uống, Trường Đại Học Cần Thơ.

Oltjen JW, Owens FN. 1987. Beef cattle feed intake and growth: empirical bayes derivation of the kalman filter applied to a nonlinear dynamic model. Journal of animal science, 65, 1362-70.

Thanh V T, Vranken E, Berckmans D. 2008. Data based mechanistic modelling for control of three dimensional temperature distribution in a room filled with biological products. Journal of food engineering. 86(3). 422-432.

Theofania Tsironi, Efimia Dermesonlouoglou, Maria Giannakourou, Petros Taoukis. 2009. Shelf life modelling of frozen shrimp at variable temperature conditions. LWT - Food science and technology, 42, 664-671.

Verboven P, Hoang M L, Baelmans M, Nicolaï B M. 2004. Airflow through beds of apples and chicory roots. Biosystems engineering, 88(1), 117-125.

Vigneault C, De Castro L R, Cortez L A B. 2005. A new approach to measure air distribution through horticultural crop packages. Acta horticulturae. (ISHS), 682, 2239-2245.

Young P C. 1984. Recursive Estimation and Time-series Analysis. Springer-Verlag, Berlin, Germany.