Trần Thị Thanh Hiền * , Lam Mỹ Lan , Trần Lê Cẩm Tú Nguyển Thị Thanh Tú

* Tác giả liên hệ (ttthien@ctu.edu.vn)

Abstract

This study is aimed to evaluate the effects of replacing protein fish meal (FM) by different levels of protein defatted soybean meal (SBM) in practical diets for Asian swamp eel, Monopterus albus fingerlings of initial mean weight 7.2 g ind-1. Six iso-nitrogenous (45% crude protein) and iso-energetic (18.5 KJ g-1) diets were formulated by replacing 20%, 30%, 40%, 50% and 60% of protein FM by SBM and control diet only used protein FM (0% SBM). After 8 experimental weeks, the results showed weight gain (WG), FCR, protein efficiency ratio (PER) decreased with the increasing of dietary SBM protein levels. However, there were not significant differences (p>0.05) among treatments 0%, 20%, and 30% SBM protein. Survival rate was not significant differences (p>0.05) among treatments. Hepatosomatic index (HSI), body lipid and ash content were reduced from dietary 40% SBM protein levels. The results of this study showed that protein SBM is an acceptable ingredient to supply 30% of protein without causing reduction on growth performance and feed utilization of eel fingerling.
Keywords: Asian swamp eel, alternative protein sources, fish meal, Monopterus albus, soybean meal

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện để đánh giá khả năng thay thế protein bột cá (BC) bằng protein bột đậu nành ly trích dầu (BĐN) trong khẩu phần thức ăn của lươn ở giai đoạn giống, kích cỡ 7,2 g/con. Sáu nghiệm thức thức ăn được phối chế có cùng mức protein (45%) và năng lượng (18,5 KJ/g), với các mức thay thế protein BC bằng protein BĐN lần lượt là 0% (đối chứng), 20%, 30%, 40%, 50% và 60%. Mỗi nghiệm thức được lặp lại 3 lần. Sau 8 tuần thí nghiệm, các chỉ tiêu về tăng trọng (WG), hệ số thức ăn (FCR) và hiệu quả sử dụng protein (PER) của lươn ở nghiệm thức đối chứng khác biệt không có ý nghĩa so với lươn ở các nghiệm thức 20% và 30% protein BĐN (p>0,05). Tỷ lệ sống (SR) giữa các nghiệm thức khác biệt không có ý nghĩa (p>0,05). Chỉ số gan trên cơ thể (HIS), hàm lượng chất béo và tro trong cơ thịt lươn giảm, khi tăng hàm lượng BĐN trong thức ăn. Kết quả nghiên cứu cho thấy protein BĐN có thể thay thế đến 30% protein BC (tương ứng 25% BĐN trong công thức thức ăn) mà không làm ảnh hưởng đến tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn của lươn giống.
Từ khóa: Bột cá, bột đậu nành, lươn, Monopterus albus, nguồn protein thay thế

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 2000. Association of Official Agricultural Chemists, by the United States Department of Agriculture (USDA).

Arndt, R.E., Hardy R.W., SugiuraS.H. and Dong F.M., 1999. Efectsof heat treatment and substitution level on palatability and nutritional value of soy defatted flour in feeds for cohosalmon, Oncorhynchus kisutch. Aquaculture. 180: 129-145.

Cheng Z.J.J., Hardy R.W. and UsryJ.L., 2003. Plant protein ingredients with lysine supplementation reduce dietary protein level in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets, and reduce ammonia nitrogen and soluble phosphorus excretion. Aquaculture. 208 (1): 553-565.

Cowey, C.B. and Walton M.J., 1988. Studies on the uptake of (14C) amino acids derived from both dietary (14C) protein and dietary (14C) amino acids by rainbow trout, Salmo gairdneri(Richardson, 1836). Journal of Fish Biology. 33(2): 293-305.

Elangovan, A. and Shim K.F., 2000. The influence of replacing fish meal partially in the diet with soybean meal on growth and body composition of juvenile tin foil barb (Barbodesaltus). Aquaculture.189: 133-144.

Fagbenro, O.A and Davies S.J., 2001. Use of soybean flour (dehulled, solvent-extracted soybean) as a fish meal substitute in practical diets for African catfish Clariasgariepinus) (Burchell 1822): growth, feed utilization and digestibility. Journal of Applied Ichthyology. 17: 64-69.

Hernández, M.D., Martínez F.J., JoverM. and García G., 2007. Effects of partial replacement of fish meal by soybean meal in sharpsnoutseabream (Diploduspuntazzo) diet. Aquaculture. 263:159-167.

Hien, T.T.T, Be T.T., Lee C.M. and Bengtson D.A., 2015. Development of formulated diets for snakehead (Channastriataand Channamicropeltes): Can phytase and taurine supplementation increase use of soybean meal to replace fish meal. Aquaculture. 418: 334-340.

Kikuchi, K., 1999. Use of defatted soybean meal as a substitute for fish meal in diets of Japanese flounder Paralichthysolivaceus. Aquaculture. 179(1-4): 3-11.

KrogdahlA., Lea T.B. and Olli J.J., 1994. Soybean proteinase inhibitors affect intestinal trypsin activities and amino acid digestibility in rainbow trout (Onchynchusmykiss). Comparative Biochemistry and Physiology Part A Physiology. 107(1): 215-219.

Lanari, D., YonesM., BallestrazziR. and D’AgroE., 1998. Alternative dietary protein sources (soybean, rapeseed, and potato) in diets for seabream. 8th International Symposium on Nutrition and Feeding in Fish. Las Palmas De Gran Canaria, Spain. 145.

Lê Quốc Phong, 2010. Nghiên cứu khả năng sử dụng bột đậu nành làm thức ăn cho cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) giống. Luận văn thạc sĩ Nuôi Trồng Thủy Sản. Trường Đại học Cần Thơ. 59 trang.

Lê Thanh Hùng, 2008. Thức ăn và dinh dưỡng thủy sản. Nhà xuất bản Nông Nghiệp, 299 trang.

Lim, S.J., Kim S.S., Ko G.Y., and et al., 2011. Fish meal replacement by soybean meal in diets for Tiger puffer, Takifugurubripes. Aquaculture. 313(1): 165-170.

Lin S. and Luo L., 2011. Effects of different levels of soybean meal inclusion in replacement for fish meal on growth, digestive enzymes and transaminase activities in practical diets for juvenile tilapia, Oreochromis niloticus×O. aureus. Animal Feed Science and Technology. 168: 80-87.

Liu, K. 1997. In: Soybeans: Chemistry, Technology and Utilization. Chapman and Hall, International Thomson Publishing, Singapore, 532 pages.

NguyễnHuy Lâm, Võ Thị Thanh Bình, NguyễnThị Thanh Trúc và Lê Thanh Hùng, 2012. Đánhgiá khả năng sử dụngthức ăn bánhdầuđậunànhlên sức tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn cho cá lăng nha (mystuswyckioideschauxvà fang. 1949). Tuyển tập hội nghị khoa học trẻ ngành thủy sản toàn quốc lần thứ 3, 259-267.

NguyễnThị Linh Đan, Trần Thị Thanh Hiền, Trần Lê Cẩm Tú và Lam MỹLan, 2013. Đánh giá khả năng thay thế bột cá bằng bột đậu nành làm thức ăn cho cá thátlát còm (ChitalachitalaHamilton, 1822). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 29: 109-117.

NRC National Research Council, 1993. In: Nutrient Requirements of Warmwater Fishes and Shellfishes. National Academy Press, Washington, DC, 114 pages.

Olli, J.J. and KrogdahlA., 1995. Alcohol soluble components of soybeans seem to reduce fat digestibility in fishmeal-based diets for Atlantic salmon, Salmo salarL. Aquacult. Res. 26: 831-835.

Olli, J.J., HjelmelandK. and KrogdahlA., 1994a. Soybean trypsin inhibitors in diets for Atlantic salmon (Salmo salar, L): effects on nutrient digestibilitiesand trypsin in pyloric caeca homogenate and intestinal content. Comp. Biochem. Physiol. 109A: 923-928.

Refstie, S., StorebakkenT. and Roem, A.J., 1998. Feed consumption and conversion in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with fish meal, extracted soybean meal or soybean meal with reduced content of oligosaccharide, trypsineinhibitors, lectins and soya antigen. Aquaculture.162: 301-312.

Shimeno, S., Masumoto T., HujitaT., Mina T. and Ueno S.I., 1993. Protein Source for Fish Feed-V. Alternative Protein Sources for Fish Meal in Diets of Young Yellowtail. Nihon suisangakkaishi. 5991: 137-143.

Silva, Y.C., Hernández C., Hardy R.W., Rodriguez B.G. and VargasmachucaS.C., 2012. The effect of substituting fish meal with soybean meal on growth, feed efficiency, body composition and blood chemistry in juvenile spotted rose snapper Lutjanusguttatus(Steindachner, 1869). Aquaculture. 364: 180-185.

Spinelli, J., Houle C.R. and WekellJ.C., 1983. The effects of phytates on the growth of rainbow trout Salmo gairdneri. Fed purified diets containing varying quantities of calcium and magnesium. Aquaculture. 30: 71-83.

Storebakken, T., KvienI.S., Shearer K.D., GrisdaleHellandB. and HellandS.J. 1999. Estimation of gastrointestinal evacuation rate in Atlantic salmon (Salmo salar) using inert markers and collection of faecesby sieving: evacuation of diets with fish meal, soybean meal or bacterial meal. Aquaculture, 172: 291-299.

Storebakken, T., Shearer K.D. and RoemA.J., 1998. Availability of protein, Phosphorus and other elements in fish meal, soy-protein concentrate and phytase-treated soy-protein-concentrate-based diets to Atlantic salmon, Salmo salar. Aquaculture. 161: 365-379.

Tantikittia, C., SangpongW. and ChiavareesajjaS., 2005. Effects of defatted soybean protein levels on growth performance and nitrogen and phosphorus excretion in Asian seabass (Latescalcarifer). Aquaculture. 248: 41-50.

Hien, T.T.T., Be, T.T., Lee, C.M. and Bengtson, D.A., 2015. Development of formulated diets for snakehead (Channastriataand Channamicropeltes): Can phytase and taurine supplementation increase use of soybean meal to replace fish meal. Aquaculture. 448: 334-340.

Trần Thị Thanh Hiền và NguyễnAnh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. 191 trang.

Trần Thị Thanh Hiền và NguyễnHương Thùy, 2008. Khả năng sử dụng thức ăn chế biến của cá còm (Chitalachitala) giai đoạn bột lên giống. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 1: 134-140.

Venou, B., Alexis M.N, FountoulakiE. and HaralabousJ., 2006. Effects of extrusion and inclusion level of soybean meal on diet digestibility, performance and nutrient utilization of gilthead sea bream (Sparus aurata). Aquaculture. 261: 343-356.

Wilson, R.P. and Poe W.E., 1985. Effects of feeding soybean meal with varying trypsin inhibitor activities on growth of fingerling channel catfish. Aquaculture. 46: 19-25.

van den Borne, J. J. G. C., Gerrits, W. J. J., van Ass, F. H. M., Verstegen, M. W. A. and Alferink, S. J. J., 2018. Synchronizing the Availability of Amino Acids and Glucose Decreases Fat Retention in Heavy PreruminantCalves. The Journal of nutrition, Nutrient Physiology, Metabolism, and Nutrient-Nutrient Interactions, 2181-2188.