Vu Thi Kieu Oanh * and Che Minh Tung

* Corresponding author (oanhcp@yahoo.com)

Abstract

The objective of the experiment was to determine effects of hydrolyzed feather meal (HFM) on growth performance and carcass yield of broilers. A total of 1760 day-old male chicks (Ross 308) were assigned to one of 4 dietary treatments in a completely randomized design. Birds were fed the experimental diets containing 0 (control), 2, 4, and 6% HFM. Each treatment was replicated with 11 pens of 40 birds each. During the first 2 weeks of age, birds fed the diet containing 4% HFM had the same average daily gain (ADG) and feed conversion ratio (FCR) as those fed the control (P > 0.05). Over a 5-week period, the average body weight of birds fed the control was greater than that of birds fed diets with 2, 4 and 6% HFM (P < 0.001). The average daily feed intake of birds fed the control was similar (P > 0.05) to that of birds fed diets with 2 and 4% HFM, but greater (P < 0.05) than that of birds fed a 6% HFM diet. Birds fed diets with HFM had a lower ADG and greater FCR than those fed the control (P < 0.001). No differences were found among the treatments in dressing percentage, proportion of visceral organs, and survival rate (P > 0.05). Briefly, inclusion of 2-6% HFM in diets for broilers over 5 weeks reduced their growth performance.
Keywords: Broilers, dressing percentage, growth performance, hydrolyzed feather meal, survival rate

Tóm tắt

Mục tiêu của thí nghiệm nhằm xác định ảnh hưởng của bột lông vũ (BLV) thủy phân trong thức ăn (TA) đến khả năng sinh trưởng và năng suất thân thịt ở gà thịt. Tổng số 1760 con gà trống 1 ngày tuổi (Ross 308) được bố trí vào các nghiệm thức TA theo kiểu hoàn toàn ngẫu nhiên. Bốn nghiệm thức là 4 mức sử dụng BLV trong TA, gồm (1) 0% BLV (BLV0, đối chứng-ĐC), 2% BLV (BLV2), 4% BLV (BLV4) và 6% BLV (BLV6). Mỗi nghiệm thức được lặp lại 11 lần và có 40 con gà/đơn vị thí nghiệm. Kết quả cho thấy trong 2 tuần đầu, gà ăn BLV4 có tăng khối lượng hàng ngày (TKLHN) và hệ số chuyển hóa TA (HSCHTA) tương tự như gà BLV0 (P > 0,05). Qua 5 tuần thí nghiệm, khối lượng cơ thể của gà ăn BLV0 cao hơn gà ăn BLV2, BLV4 và BLV6 (P < 0,001). Tiêu thụ TA hàng ngày (TTTAHN) của gà ăn BLV0 tương tự (P > 0,05) như TTTAHN của gà ăn BLV2 và BLV4, nhưng cao hơn (P < 0,05) TTTAHN của gà ăn BLV6. Gà ăn TA chứa BLV có TKLHN thấp hơn và HSCHTA cao hơn gà ăn BLV0 (P < 0,05). Không có sự khác biệt giữa các nghiệm thức về tỷ lệ các chỉ tiêu thân thịt, tỷ lệ các nội quan và tỷ lệ nuôi sống (P > 0,05). Tóm lại, sử dụng 2-6% BLV trong TA cho gà thịt trong 5 tuần đã làm giảm khả năng sinh trưởng của gà.
Từ khóa: bột lông vũ thủy phân, gà thịt, khả năng sinh trưởng, tỷ lệ nuôi sống, tỷ lệ thân thịt

Article Details

References

AOAC, 2012. Official Methods of Analysis of AOAC International. 19th edition. AOAC International, Gaithersburg, Maryland, USA.

Acar, N., Moran, Jr. E.T. and Bilgili, S.F., 1991. Live performance and carcass yield of male broilers from two commercial strain crosses receiving rations containing lysine below and above the established requirement between six and eight weeks of age. Poultry Science. 70(11): 2315-2321.

Aviagen. 2014. Ross 308 Broiler Performence Objectives, truy cập ngày 26 tháng 6 năm 2018. Địa chỉ http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/Ross-308-Broiler-PO-2014-EN.pdf.

Blasi, D.A., Klopfenstein, T.J., Drouillard, J.S. and Sindt, M.H., 1991. Hydrolysis time as a factor affecting the nutritive value of feather meal and feather meal-blood meal combinations or growing calves. Journal of Animal Science. 69(3): 1272-1278.

Charles R.E. and Jeffre, D.F., 1996. Effects of feather meal on the performance of turkey. The Journal of Applied Poultry Research. 5(3): 246-253.

Grazziotin, A., Pimentel, F.A., De Jong, E.V. and Brandelli, A., 2008. Poultry feather hydrolysate as a protein source for growing rats. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science. 45: 61-67.

Hasni, M.S., Sahito, H.A., Memon, M.A., Sanjrani, M.I., Gopang, M.A. and Soomro, N.A., 2014. Effect of feeding various levels of feather meal as a replacement of fish meal on the growth of broiler. International Journal of Agriculture Innovations and Research. 3(2): 505-511.

Minitab, 2011. Minitab 16.2 Statistical Software. Minitab Inc., Stage College, Pennsylvania, USA.

Moritz, J.S. and Latshaw, J.D., 2001. Indicators of nutritional value of hydrolyzed feather meal. Poultry Science. 80(1):79-86.

Novele, D.J., NgAmbi, J.W., Norris, D. and Mbajiorgu, C.A., 2008. Effect of sex, level and period of feed restriction during the starter stage on productivity and carcass characteristics of Ross 308 broiler chickens in South Africa. International Journal of Poultry Science. 7(6): 530-537.

NRC, 1994. Nutrient Requirements of Poultry. Ninth Revised Edition. National Academy Press, Washington DC, USA.

Ochetim, S., 1993. The effects of partial replacement of soyabean meal with boiled feather meal on the performance of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 6(4): 597-600.

Pate, F.M., Brown, W.F. and Hammond, A.C., 1995. Value of feather meal in a molasses-based liquid supplement fed to yearling cattle consuming a forage diet. Journal of Animal Science 73(10): 2865-2872.

Phạm Thị Lan, 2014. Nghiên cứu ảnh hưởng của bột lông vũ thủy phân trong khẩu phần tới sức sản xuất thịt của gà lương phượng nuôi tại Viện Chăn nuôi. Luận văn cao học. Trường Đại học Sư phạm Hà Nội. Thành phố Hà Nội.

Rezaei, M., Yngvesson, J., Gunnarsson, S., Jonsson, L. and Wallenbeck, A., 2018. Feed efficiency, growth performance, and carcass characteristics of a fast- and a slower-growing broiler hybrid fed low- or high-protein organic diets. Organic Agriculture. 8(2): 121-128.

Rachan, B., Duangsmorn, S. and Ankana, H., 1989. Nutrient digestibilities and utilization of diets containing hydrolyzed feather meal in growing (30 kgs) and finishing (80 kgs) pigs. Research report in 1989, 1990; Swine Breeding and Production, Department of Livestock Development, Bangkok, Thailand. 7-12.

Salwani, M.S., Adeyemi, K.D., Sarah, S.A., Vejayan, J., Zulkifli, I. and Sazili, I., 2016. Skeletal muscle proteome and meat qualityof broiler chickens subjected to gas stunning prior slaughter or slaughtered without stunning. Journal of Food. 14(3): 375-381.

Sleman, S.M.B., Robert, A.S. and Paul, A.I., 2015. Specialized protein products in broiler chicken nutrition: A review. Animal Nutrition. 1(2): 47-53.

Tesseraud, S., Peresson, R. and Chagneau, A.M., 1996. Dietary lysine deficiency greatly affects muscle and liver protein turnover in growing chickens. British Journal of Nutrition. 75(6): 853-865.