Determining the Colletotrichum species causing anthracnose disease on chilli peppers and the potential for disease control using extracts of Zingiber officinale and Pouzolzia zeylanica
Abstract
Chilli (Capsicum annuum L.) is an economically valuable spice plant. However, diseases such as anthracnose, caused by Colletotrichum spp., pose a risk of reduced yield or total crop loss, causing significant damage to growers. This study presents results aimed at identifying the Colletotrichum spp. causing Anthracnose on chilli, isolated from samples collected in Tien Giang province. Based on morphological characteristics and molecular analysis of - ITS (Internal Transcribed Spacer) region, two species of Colletotrichum were identified as causing agents i.e C. scovillei and C. gloeosporioides. In addition, this study evaluated the effectiveness of inhibiting the C. scovillei causing Anthracnose using ginger and graceful pouzolzsbush extract. The results showed that the inhibitory concentration of ginger extract, graceful pouzolzsbush extract, and a mixture of the two extracts (1:1 v/v), suggested at 10%, 11%, and 10%, respectively, completely inhibited the fungus. In addition, using 8% ginger extract, 9% graceful pouzolzsbus, and a mixture at 8% concentration can inhibit spore germination at 94.1%, 82.5% and 84.5%, respectively, after 24 hours of observation.
Tóm tắt
Cây ớt (Capsicum anuum L.) là cây gia vị quan trọng có hiệu quả kinh tế cao. Tuy nhiên, bệnh thán thư do nấm Colletotrichum spp. gây ra có thể làm giảm năng suất hoặc mất trắng vụ ớt, gây thiệt hại nghiêm trọng cho người trồng. Nghiên cứu này trình bày kết quả xác định các mẫu nấm Colletotrichum gây bệnh thán thư phân lập được từ nguồn mẫu ớt thu tại tỉnh Tiền Giang. Trong nghiên cứu này, dựa trên các đánh giá đặc điểm hình thái và phân tích phân tử vùng gen ITS (Internal Transcribed Spacer), đã xác định được hai loài Colletotrichum là tác nhân gây bệnh gồm C. scovillei và C. gloeosporioides. Ngoài ra, nghiên cứu này còn tiến hành đánh giá hiệu quả ức chế nấm và bào tử nấm C. scovillei. bằng dịch chiết gừng và thuốc dòi. Kết quả cho thấy nồng độ ức chế của dịch chiết gừng, thuốc dòi và hỗn hợp 2 dịch chiết được đề nghị lần lượt là 10%, 11% và 10% là cho hiệu quả ức chế nấm hoàn toàn. Ngoài ra, dịch chiết gừng 8%, thuốc dòi 9% và hỗn hợp ở nồng độ 8% có thể ức chế bào tử nấm với hiệu lực lần lượt là 94,1%, 82,5% và 84,5% sau 24 giờ cấy và quan sát.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
Ministry of Agriculture and Rural Development. (2014). QCVN 01-160:2014/BNNPTNT. National technical regulation QCVN 01-160:2014/BNNPTNT on field trials for evaluating the effectiveness of fungicides in controlling anthracnose disease (Colletotrichum spp.) on chili plants (in Vietnamese).
Chrubasik, S., Pittler, M. H., & Roufogalis, B. D. (2005). Zingiberis rhizoma: a comprehensive review on the ginger effect and efficacy profiles. Phytomedicine, 12(9), 684-701. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2004.07.009
Ngo, H. B. (1991). Preliminary research results on the composition of chili diseases and some biological characteristics of the anthracnose fungus Colletotrichum spp. affecting chili. Scientific Research Results - Hanoi University of Agriculture, 86-91. Agriculture Publishing House (in Vietnamese).
Ngo, H. B. (1992). Anthracnose disease on chili. Plant Protection Journal, 124(4), 15-17 (in Vietnamese).
Nguyen, H. D., & Ha, V. C. (2017). Identification of Colletotrichum fungi causing anthracnose disease on chili in the Red River Delta. Vietnam Journal of Agricultural Science and Technology, 12(85), 87-93. (in Vietnamese).
Nguyen, T. D. H., & Le, T. L. (2019). Antifungal potential of ginger extract against anthracnose-causing fungi on post-harvest banana and chili. Journal of Science and Agricultural Technology, Hue University of Agriculture and Forestry, 3(3), 1439–1447 (in Vietnamese).
Mahasuk, P., Khumpeng, N., Wasee, S., Taylor, P., & Mongkolporn, O. (2009). Inheritance of resistance to anthracnose (Colletotrichum capsici) at seedling and fruiting stages in chili pepper (Capsicum spp.). Plant Breeding, 128, 701-706.
https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.2008.01615.x
Mistry, D. S., Sharma, L. P., & Patel, S. T. (2008). Biochemical parameters of chilli fruits as influenced by Colletotrichum capsici (Sydow) Butler and Bisby infection. Karnataka J. Agrl. Sci., 21, 586-587.
Panacek, A., Kolar, M., Vecerova, R., Prucek, R., Soukupova, J., Krystof, V., Hamal, P., Zboril, R., & Kvitek, L. (2009). Antifungal activity of silver nanoparticles against Candida spp. Biomaterials, 30(31), 6333-6340. https://doi.org/10.1016/j.biomaterials.2009.07.065
Saha, B., Mukherjee, P. K., Das, J., & Pal, M. (2012). Anti-fungal activity of Pouzolzia zeylanica (L.) Benn. International Journal of Pharmacy Teaching & Practices, 3, 826-830.
Sutton, B. C. (1995). The Coelomycetes fungi Imperrecti with pycnidia Acervuli and Stromaea. Principal Mycologist. Common wealth Mycologycal Institute, 523-537.
Nguyen, D. T., Vo, T. X. T. & Nguyen, M. T. (2017). Comparative analysis of bioactive compound content in Pouzolzia zeylanica with red-purple and green stems collected in An Giang province. Vietnam Journal of Agricultural Science and Technology, 6(79), 81-85 (in Vietnamese).
Than, P. P., Rajesh, J., Hyde, K. D., Pongsupasamit, S., Mongkolporn, O., & Taylor, P. W. J. (2008). Characterization and pathogenicity of Colletotrichum species associated with anthracnose infection on chili (Capsicum spp.). P. Pathol, 57, 562-572.
White, T., Bruns, T., Lee, S., Taylor, J., Innis, M., Gelfand, D., & Sninsky, J. (1990). Amplification and Direct Sequencing of Fungal Ribosomal RNA Genes for Phylogenetics, 315-322.
Yao, H. J., & Tian, S. P. (2005). Effects of a biocontrol agent and methyl jasmonate on postharvest diseases of peach fruit and the possible mechanisms involved. J. Appl. Microbiol, 98(4), 941-950. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2004.02531.x
Nguyen, T. B. T., Vu, T. M. T., Le, N. T. D., Nguyen, D. H. V., & Trinh, T. P. L. (2024). Inhibitory effect of polyphenol-rich cashew leaves extracts (Anacardium occidentale L.) on Fusarium oxysporum. Proceedings of the National Scientific Conference on Biotechnology 2024, Vietnam (in Vietnamese).
Cronin, M. J., Yohalem, D. S., Harris, R. F., & Andrews, J. H. (1996). Putative mechanism and dynamics of inhibition of the apple scab pathogen Venturia inaequalis by compost extracts. Soil Biology and Biochemistry, 28(9), 1241-1249.
Montri, P., Taylor, P. W. J., & Mongkolporn, O. (2009). Pathotypes of Colletotrichum capsici, the causal agent of chili anthracnose, in Thailand. Plant Disease, 93(1), 17–20.