Tran Thanh Truc * , Do Thi Doan Khanh and Nguyen Van Muoi

* Corresponding author (tttruc@ctu.edu.vn)

Abstract

A study was carried out on six snakeskin fish groups (mass changes from 60 g/fish to larger 120 g/fish) for their related physical attributes.  The results showed that the physico-chemical parameters of snakeskin fish groups differed from one to another which are supposed to be due to the difference in their total fish development. At mature period, length increase was profound compared to the other dimensions. However, similar quantity of flesh or other portions were recorded. In addition, chemical composition of fish (larger 90 g/fish) was determined. 
Keywords: mass, physical attributes, chemical composition

Tóm tắt

Nghiên cứu đặc điểm hình thái và sự thay đổi tính chất hoá lý của cá să?c ră?n theo sự gia tăng khối lượng được tiến hành. Cá được phân chia thành 6 nhóm với khối lượng thay đổi từ 60 gam/con đến hơn 120 g/con. Kết quả khảo sát cho thấy, có sự khác biệt về đặc điểm kích thước của cá theo nhóm khối lượng. Đây có thể  được xem là thông số đánh giá độ thuần thục của cá. Khi cá tăng trưởng, sự thay đổi chiều dài chiếm ưu thế. Tuy nhiên, không có sự khác biệt về tỷ lệ các thành phần như thịt, đầu xương, vây vẩy và nội tạng. Cá có khối lượng từ 90 gam trở lên có độ ẩm chiếm tỉ lệ 76%; protein 15,6%; béo 4,86%; tro 1,63% và thành phần khác là 2,45%.
Từ khóa: ca? să?c ră?n, khô?i lươ?ng, đă?c ti?nh vâ?t ly?, tha?nh phâ?n ho?a ho?c

Article Details

References

Nguyễn Văn Lệ (2004). Nghiên cứu các biện pháp bảo quản và chế biến cá rô phi xuất khẩu, trích dẫn từ http://www.fistenet.gov.vn, cập nhật ngày 6/5/2007.

Trung tâm Thông tin Thủy sản, 2007. Cá tra, ba sa, rô phi. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.

Anderson, R.O., S.J. Gutreuter, (1983). Length weight and associated structural indices. In: Nielsen, L.A, Johnson D.L. (Eds), Fishers Techniques. American Fisheries Society, Bethesda, Maryland, 280 – 300 pp.

Cone R.S. (1989). The need to reconsider the use of condition indices in fishery science. Trans. Am. Fish Soc. 118 950, 110 – 114 pp.

Froese R. and D. Pautly, 1998. FishBase 98: Concept. Design and Data Source (http://www.fishbase.org/manual/contents.htm). ICLARM) Manila, 293 pp.

Jone R.E., R.J. Petrell, D. Pauly (1999). Using modified length – weight relationships to assess the condition of fish. Aquacultural engineering 20, 261 – 276 pp.

Murray J. and J.R. Burt (2001). The compostition of fish. Torray advisory note No. 38 (FAO).

Robinson E.H. and Li M.H. (2007). Effects of Fish Size and Feeding Frequency on Channel Catfish Production. Research Report was published by the Office of Agricultural Communications, a unit of the Division of Agriculture, Forestry, and Veterinary Medicine at Mississippi State University, volume 24 No 2.