Khuu Thi Phuong Dong * , Tong Yen Dan and Nguyen Phuong Duy

* Corresponding author (ktpdong@ctu.edu.vn)

Abstract

This study aims to assess the information recording and keeping activities based on the framework of Global GAP standards. An investigation was conducted on 85 black tiger shrimp (Penaeus monodon) farms in Dam Doi district, Cai Nuoc district and Ca Mau city (Ca Mau province). Descriptive statistics and independent samples T-test were employed to analyse and compare the differences in financial effieciency between farms with and without information management. The main results were summarised as follows: Despite the fact that Global GAP was an essential certificate to meet the requirement of global markets, shrimp farmers in Ca Mau did not pay much attention to its criteria, especially the criteria of recording and keeping information in order to satisfy  the traceability requirements.  The information management actitivities enhanced the farm efficiency of shrimp farms based on the comparison’s results of financial indices between shrimp farms with and without information management. The results of this study were considered to emphaisize the necessity of the Global GAP standards application for local shrimp farms.
Keywords: Black tiger farm, Ca Mau province, Global GAP, recording and keeping information

Tóm tắt

Nghiên cứu này được tiến hành nhằm đánh giá việc ghi chép và lưu trữ thông tin nuôi trồng dựa trên khung tiêu chí của tiêu chuẩn Global GAP bằng cách khảo sát 85 nông hộ nuôi tôm sú (Penaeus monodon) tại các huyện Đầm Dơi, Cái Nước và thành phố Cà Mau (thuộc tỉnh Cà Mau). Phương pháp thống kê mô tả và kiểm định trung bình hai tổng thể độc lập T-test được sử dụng để phân tích và so sánh sự khác biệt trong các chỉ số tài chính giữa hai nhóm nông hộ nuôi tôm sú có và không có ghi chép và lưu trữ thông tin nuôi trồng. Kết quả có thể được tóm tắt như sau: Mặc dù Global GAP là chứng nhận cần thiết để đáp ứng yêu cầu nhập khẩu của các thị trường khó tính, người nuôi tôm Cà Mau vẫn chưa dành nhiều sự chú ý đến việc áp dụng các tiêu chí của Global GAP vào trong canh tác, đặc biệt là tiêu chí về ghi chép và lưu trữ thông tin nhằm đáp ứng yêu cầu về truy xuất nguồn gốc. Thêm vào đó, hiệu quả của việc quản lý thông tin trong nuôi tôm cũng được ghi nhận có ý nghĩa đáng kể khi so sánh các chỉ số tài chính của các hộ nuôi tôm. Kết quả nghiên cứu tại Cà Mau chứng minh rằng việc đẩy nhanh áp dụng Global GAP cho những nông hộ nuôi tôm tại địa phương là rất cần thiết cho việc thúc đẩy sự phát triển của hoạt động nuôi tôm.
Từ khóa: Global GAP, Nông hộ nuôi Tôm sú, Ghi chép và lưu trữ thông tin nuôi trồng, Tỉnh Cà Mau

Article Details

References

Bộ Nông nghiệp & Phát triển nông thôn Việt Nam, 2018. Phụ lục báo cáo kết quả thực hiện kế hoạch tháng 06 năm 2018 ngành nông nghiệp và phát triển nông thôn, ngày truy cập 01/08/2018. Địa chỉ:https://www.mard.gov.vn/ThongKe/Lists/BaoCaoThongKe/Attachments/138/Phuluc_T6_2018.pdf

Corsin, F., Funge-Smith, S., and Clausen, J., 2007. A qualitative assessment of standards and certification schemes applicable to aquaculture in the Asia-Pacific region. RAP Publication. Bangkok, 106 pages.

Cục Thống kê tỉnh Cà Mau, 2018. Thông báo tình hình kinh tế xã hội tỉnh Cà Mau, tháng 6 và 6 tháng đầu năm 2018.

FAO, 2003. Development of a framework for Good Agricultural Practices, ngày truy cập 01/08/2018. Địa chỉ:http://www.fao.org/docrep/meeting/006/y8704e.htm

FAO, 2018. Globefish highlights: a quarterly update on world seafood markets, ngày truy cập 01/08/2018. Địa chỉ: http://www.fao.org/3/I8626EN/i8626en.pdf

Global GAP, 2016. Bảo đảm nông trại tích hợp, cơ sở mọi nông trại – môđundành cho nông trại thủy sản: Các điểm kiểm soát và chuẩn mực tuân thủ (Phiên bản tiếng Việt 5.0).

Henson, S. and Humphrey, J., 2010. Understanding the complexities of private standards in global agri-food chains as they impact developing countries. The Journal of Development Studies. 46(9): 1628-1646.

Kher, S.V., Frewer, L.J., Jonge, J.D. et al., 2010. Experts’ perspectives on the implementation of traceability in Europe. British Food Journal. 112(3): 261-274.

Mitchell, L., 2003. Economic theory and conceptual relationship between food safety and international trade. In: Buzby, J.C. (ed.). International trade and food safety: Economic theory and case studies..Economic Research Service. United States, pp.10-27.

Reilly, A., 2018. Overview of food fraud in the fisheries sector, accessed on 01/08/2018. Available from http://www.fao.org/3/i8791en/I8791EN.pdf