Ngo Thi Thu Thao * and Lam Thi Quang Man

* Corresponding author (thuthao@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to evaluate the combined effects of different temperatures (28, 32 and 34oC) and salinities (10, 20 and 30?) on the algal clearance rate, condition index and survival rate of clam Meretrix lyrata at different sizes: small (SL: 14.71±0.39mm); medium (SL: 23.15±0.31mm) and large (SL: 36.03±0.69mm). Clams were cultured in 200-liter composite tank and were fed daily with algae diets consist of Chlorella sp. from Tilapia green water system at the density of 300,000 cells/ml. After 30 days of experiment, clams were cultured at salinity of 30? and temperature of 34oC showed highest mortality (40%, 62.2% and 100% coresponding to small, medium and large clams). In contrast, the highest survival rates were obtained at temperature of 28oC and salinity of 10? (100%, 100% and 46.7%, respectively). High temperature together high salinity significantly reduced the survival of clams at different sizes, especially medium and large sizes. This study contributes initial information for the effective management of farming clam in practices.
Keywords: Meretrix, lyrata%3B, salinity%3B, temperature%3B, survival

Tóm tắt

Thí nghiệm được thực hiện nhằm đánh giá ảnh hưởng kết hợp của các mức nhiệt độ (28, 32 và 34oC) và độ mặn (10, 20 và 30?) đến tốc độ lọc tảo, chỉ số độ béo và tỷ lệ sống của nghêu Bến Tre ở các kích cỡ khác nhau là nghêu nhỏ (SL:14,71±0,39mm); nghêu trung (SL:23,15±0,31mm) và nghêu lớn (SL:36,03±0,69mm). Nghêu được nuôi trong bể composite thể tích 200 lít và được cho ăn bằng tảo Chlorella sp. từ hệ thống nước xanh cá rô phi với mật độ tảo ~300.000 tb/ml. Kết quả thí nghiệm cho thấy khi nuôi nghêu ở độ mặn 30? kết hợp với 34oC thì tỷ lệ nghêu chết cao (40%, 62,2% và 100% tương ứng với các kích cỡ nghêu nhỏ, trung và lớn). Ngược lại, tỷ lệ sống của nghêu ở các kích cỡ từ nhỏ đến lớn đạt cao ở độ mặn 10? và nhiệt độ 28oC (100%, 100% và 46,7%). Nhiệt độ cùng với độ mặn cao đã làm giảm đáng kể tỷ lệ sống của nghêu ở các loại kích cỡ khác nhau, đặc biệt là nghêu trung và nghêu lớn.Nghe Nghiên cứu này góp phần cung cấp dữ liệu cho việc quản lý một cách có hiệu quả nghề nuôi nghêu thương phẩm.
Từ khóa: nghêu, Meretrix lyrata, nhiệt độ, độ mặn, tỷ lệ sống

Article Details

References

Anderson R.D., Anderson J.W. 1975. Effects of salinity and selected petroleum hydrocarbons on osmotic and chloride regulation of the American oyster Crassostrea virginica. Physiological Zoology 48: 420–430.

Beals C.B. 2004. Clearance rates and particle seclectivity in the hard clam, Mercenaria mercenaria, from warm water habitats. Master Thesis, Florida University.

Boyd C.E. 1998. Water Quality for Pond Aquaculture. Research and Development Series No. 43. International Center for Aquaculture and Aquatic Environments, Alabama Agricultural Experiment Station, Auburn University, Alabama.

Filgueira R., Fernández-Reiriz M.J., Labarta U. 2009. Clearance rate of the mussel Mytilus galloprovincialis.I. Response to extreme Chlorophyll ranges asa de aclaramiento del mejillón Mytilus galloprovincialis.I. Respuesta a intervalos extremos de clorofila. Ciencias Marinas 35(4): 405–417.

Heilmayer O., Julian D., Lianfen Q., Guritno R. 2008. Stress tolerance of a subtropical Crassostrea virginica population to the combined effects of temperature and salinity. Estuarine, Coastal and Shelf Science: 1–7.

Helmuth B., Broitman B.R., Blanchette C.A., Gilman S., Halpin P., Harley C.D.G., O’Donnell M.J., Hofmann G. E., Menge B., and Strickland D. 2006. Mosaic patterns of thermal stress in the rocky intertidal zone: implications for climate change. Ecol. Monogr. 76: 461–479.

Jost J. and Helmuth B. 2007. Morphological and ecological determinants of body temperature of Geukensia demissa, the Atlantic ribbed mussel, and their effects on mussel mortality. Biol. Bull. Vol. 213 (2): 141-151.

Livingstone D.R., Widdows J. and Fieth P. 1979. Aspects of nitrogen metabolism of the common mussel Mytilus edulis: Adaptation to abrupt and fluctuating changes in salinity. Marine Biology, Vol 53 (1): 41-55.

Marta M., Valerio M., Jurgen F., Otello C., Gian P.S., Maria G.M. 2007. Effects of high temperatures on functional responses of haemocytes in the clam Chamelea gallina. Fish & Shellfish Immunology, Volume 22, Issues 1-2: 98-114.

Martınez G., Katherina B., Cristian A., Viterbo S., Helga G. 2000. Effects of diet and temperature upon muscle metabolic capacities and biochemical compositions of gonad and muscle in Argopecten purpuratus Lamarck (1819). Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 247: 29–49.

Pincebourde S., Sanford E. and Helmuth B. 2008. Body temperature during low tide alters the feeding performance of a top intertidal predator. Limnol. Oceanogr. 53: 1562-1573.

Shumway S.E. 1996. Natural environmental factors. In: Kennedy, V.S., Newell, .I.E., Eble, A.F. (Eds.), The Eastern Oyster Crassostrea virginica. Maryland Sea Grant College, College Park: 467–513.

Somero G.N. 2002. Thermal Physiology and Vertical Zonation of Intertidal Animals: Optima, Limits, and Costs of Living. INTEG. AND COMP.BIOL. 42: 780–789.

Tang B., Liu B., Yang H., Xiang J. 2005. Oxygen consumption and ammonia-N excretion of Meretrix meretrix in different temperature and salinity. Chinese Journal of Oceanology and Limnology, vol 2 (4): 469-474.

VASEP. http://www.vasep.com.vn/Ban-Tin-VASEP-NEWS.htm (Ngày cập nhật 20/5/2012)