Nguyễn Minh Chơn * , Nguyễn Đăng Khoa Nguyễn Hùng Binh

* Tác giả liên hệ (nmchon@ctu.edu.vn)

Abstract

?The effects of N-(phosphonomethyl) glycine and ethrel on growth and sucrose accumulation of sugarcane? was examined on sugarcane DLM24 cultivar at Cu Lao Dung District of Soc Trang Province. The experiment was carried out in randomized complete block design with five treatments and four replications. The ripeners such as N-(phosphonomethyl) glycine 450 ppm, n-(phosphonomethyl) glycine 520 ppm, ethrel 450 ppm and ethrel 500 ppm were sprayed on leaves of sugarcane at the 45th day before harvesting. Control is the non-treated sugarcane with chemical. The results showed that N-(phosphonomethyl) glycine and ethrel increased sucrose accumulation from 1.7% to 3.1% compared with control. N-(phosphonomethyl) glycine 520 ppm showed the best effect. The commercial cane sugar of the treated plant reached to 13.3% while that of the control was 10.2%. The ripener treatment technique can be applied to increase sugarcane production.
Keywords: ripener, N-(phosphonomethyl) glycine, ethrel

Tóm tắt

?ảnh hưởng của N-(phosphonomethyl) glycine và ethrel lên sự sinh trưởng và tích lũy đường của mía?đã được thực hiện trên giống mía DLM 24 tại huyện Cù Lao Dung của tỉnh Sóc Trăng. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức khối hoàn toàn ngẫu nhiên, gồm 5 nghiệm thức với 4 lần lặp lại. N-(phosphonomethyl) glycine được xử lý với nồng độ 450 ppm và 520 ppm, ethrel được xử lý với nồng độ 450 ppm và 500 ppm và nghiệm thức đối chứng không xử lý hóa chất. Các chất được xử lý ở 45 ngày trước khi thu hoạch bằng cách phun trên lá. Kết quả cho thấy N-(phosphonomethyl) glycine và ethrel đều giúp cây mía gia tăng hàm lượng đường từ 1,7 - 3,1% so với đối chứng. Xử lý với N-(phosphonomethyl) glycine 520 ppm hiệu quả nhất với hàm lượng đường đạt 13,3% trong khi hàm lượng đường ở đối chứng chỉ đạt 10,2%. Kỹ thuật sử dụng chất gây chín này có thể ứng dụng để nâng cao hiệu quả sản xuất mía.
Từ khóa: mía, chất gây chín, N-(phosphonomethyl) glycine, ethrel

Article Details

Tài liệu tham khảo

Clowers, M. St. J., 1978. Early and late season chemical ripening of sugarcane. Proceedings of the South African Sugar Technologists Association, June 1978, pp. 160-165.

Clowes, M. St. J. and N.G. Inman-Bamber, 1980. Effects of moisture regime, amount of nitrogen applied and variety on the ripening response of sugarcane to glyphosates. Proceedings of the South African Sugar Technologists Association, June 1980, pp. 127-133.

Humbert, P. R., 1968. The growing of sugarcane. Elsevier Publishing Co., Amsterdam,. London, New York. pp. 108-247.

Legendre, B.L. and C.K. Finger, 1987. Response of sugarcane varieties to the chemical ripener glyphosate. Proc. Plant Growth Regulator Soc. 14, pp. 479-484.

McDonald, L.M., T. Morgan and G. Kingston, 2000. Chemical ripeners: An opportunity for the Australian sugar industry. Proc. Aust. Soc. Sugar. Technol. 22, pp. 290-295.

Mohamed, H.E. and A.A. Abu-Goukh, 2003. Effects of ethrel in aqueous solution and ethylene release from ethrel on mango fruit ripening. J. Hort. Sci. Biotechnol. 78 (4), pp. 568-573.

Trần Hạnh Phúc, 2000. Kết quả bước đầu về ứng dụng ethrel trong nông nghiệp. Tuyển tập công trình nghiên cứu khoa học công nghệ. Viện khoa học nông nghiệp miền Nam.

Trần Văn Sỏi, 2001. Kỹ thuật trồng mía vùng đồi núi. Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội, 244 trang.

Vlitos, A. J. and I.D. Lawrie, 1967. Chemical ripening of sugar cane. Review of field studies carried out in Trinidad over a five year period. Proc. 12th ISSCT Congr., Elsevier, Amsterdam, pp 492-445.