Phan Vĩnh Thịnh , Nguyễn Thanh Phương , Phạm Minh Quốc , Nguyễn Vương Tường Vân , Dương Tú Liên , Võ Thị Diệp Thúy Đỗ Thị Thanh Hương *

* Tác giả liên hệ (dtthuong@ctu.edu.vn)

Abstract

The effects of guava leaf extract supplementary to feed on immunity improvement for red tilapia (Oreochromis sp) reared in hapa. The study was conducted with 5 treatments corresponding to 5 different concentrations of guava leaf extract: 0% (control), 0.08%, 0.2%, 0.5% and 0.8% feed, respectively. The concentration of Ig activity gradually increased over the weeks and reached the highest at week 8 in two treatments 0.5% (26.21 mg/mL), 0.8% (24.97 mg/mL), and a significant difference was not found in the two treatments(p>0.05). Besides, lysozyme activity also rose the highest after 8 weeks; the concentrations were 228.43 U/mL and 223.52 U/mL in both treatments 0.5% and 0.8%, respectively. Particularly, the concentration of glucose in the plasma decreased gradually over the weeks and the lowest value in the treatment was 0.8% (14.40 mg/dL) after 8 weeks of adding the extract. The results showed that supplementary 0.5% guava leaf extract to the feed after 8 weeks led to resistance to stress as well as increased resistance to disease of the red tilapia.

Keywords: Glucose, guava leaf extract, Ig, , lysozyme, red tilapia

Tóm tắt

Trong nghiên cứu, việc xác định liều lượng bổ sung dịch chiết lá ổi vào thức ăn lên một số chỉ tiêu miễn dịch của cá điêu hồng (Oreochromis sp) giống (45g/con) nuôi bè được thực hiện trong 8 tuần nuôi. Thí nghiệm được thực hiện với 5 nghiệm thức bao gồm 1 nghiệm thức đối chứng (0%) và 4 nghiệm thức bổ sung dịch chiết lá ổi là 0,08%, 0,2%, 0,5% và 0,8% vào thức ăn, với mỗi nghiệm thức được lặp lại 4 lần. Kết quả nghiên cứu cho thấy hoạt tính Ig tăng dần qua các tuần và đạt cao nhất tại tuần 8 ở hai nghiệm thức 0,5% (26,21 mg/mL) và 0,8% (24,97 mg/mL). Hàm lượng lysozyme đạt mức cao nhất sau 8 tuần ở hai nghiệm thức là 0,5% và 0,8% tương ứng 228,43 U/mL và 223,52 U/mL. Riêng hàm lượng glucose cho thấy các giá trị giảm dần và đạt mức thấp nhất ở nghiệm thức 0,8% (14,40 mg/dL) sau 8 tuần. Kết quả nghiên cứu cho thấy rằng việc bổ sung 0,5% dịch chiết lá ổi vào thức ăn giúp tăng khả năng miễn dịch của cá điêu hồng nuôi bè trong 8 tuần thí nghiệm.

Từ khóa: Cá điêu hồng, dịch lá ổi, glucose, Ig, lysozyme

Article Details

Tài liệu tham khảo

Abdel-Tawwab, M., & El-Araby, D. A., (2022). Immune and antioxidative effects of dietary licorice (Glycyrrhiza glabra L.) on performance of Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.) and its susceptibility to Aeromonas hydrophila infection. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2020.735828

Amal, M. N. A., & Zamri-Saad, M. (2011). Streptococcosis in Tilapia (Oreochromis niloticus): A Review. Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science, 34(2), 195-206.

Boyd, C. E. (1998). Water quality for pond aquacuture. Deparrtment of fisheries and allied aquaculture. Auburn University. Alabama 36848 USA

Chakrabarti, R., Srivastava P. K, & Verma, N., & Sharma J. G. (2014). Effect of seeds of Achyranthes aspera on the immune responses and expression of some immune-related genes in carp Catla catla. Fish Shellfish Immunol, 41, 64-69.
https://doi.org/10.1016/j.fsi.2014.03.007

Dang, O. T. H., & Nguyen, P. T. (2012). Isolation and characterization of Streptococcus agalactiae from red tilapia cultured in the Mekong Delta of Vietnam. Can Tho University Journal of Science, 22c, 203-212 (in Vietnamese).

Ellis, A. E. (1990). Lysozyme Assays. Tech. Fish Immunol, 1, 101–103.

Giri, S. S., Sen, S. S., Chi, C., Kim, H. J., Yun, S., Park, S. C., & Sukumaran, V. (2015). Effect of guava leaves on the growth performance and cytokine gene expression of Labeo rohita and its susceptibility to Aeromonas hydrophila infection. Fish and Shellfish Immunology, 45(2), 480–488. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2015.05.051

Gobi, N., Ramya, C., & Vaseeharan, B. (2016). Oreochromis mossambicus diet supplementation with Psidium guajava leaf extracts enhance growth, immune, antioxidant response and resistance to Aeromonas hydrophila. Fish & Shellfish Immunology, 58, 572-583. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2016.09.062

Hugget, A. S. G., & Nixon, D. A. (1957). Use of glucose oxidase, peroxidase and o-dianisidine in determination of blood and urinary glucose. The Lancet, 270(6991), 368-370. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(57)92595-3

Jadhav, V. S., Khan, S. I., Girkar, M. M., & Gitte, M. J. (2006). The role of immunostimulants in fish and shrimp aquaculture. Aquaculture Asia, 3, 24–27.

Kumar, S., Sahu, N. P., Pal, A. K., & Kumar, S. (2007). Immunomodulation of Labeo rohita juveniles due to dietary gelatinized and non-gelatinized starch. Fish & Shellfish Immunology, 23(2), 341–353. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2006.12.006

Magnadóttir, B. (2006). Innate immunity of fish (Overview). Fish Shellfish Immunol, 20, 137-51. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2004.09.006

Mohsen, A. T. (2020). Antagonistic effects of dietary guava (Psidium guajava) leaves extract on growth, hemato-biochemical, and immunity response of cypermethrin-intoxicated Nile tilapia, Oreochromis niloticus, fingerlings. Aquacultur, (529), 45-52. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2020.735668

Nguyen, D. L. A., Tran, T. M., Douny, C., Quetin-Leclercq, J., Bui, H. T. B., Le, B. T., Truong, N. Q., Bui, H. T. B., Do, H. T. T., Nguyen, P. T., Kestemont, P., & Scippo, M-L. (2020). Screening and comparative study of in-vitro antioxidant and antimicrobial activities of ethanolic extracts of selected Vietnamese plants. International Journal of Food Properties, 23(1), 481-496. https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1737541

Pham, Q. H., Ho, T. T., Nguyen, V. H., Huynh, L. T. M., & Le, K. V. (2013). Biochemical Characteristics of Streptococcus spp. Isolated from Tilapia with Hemorrhagic Disease in Some Northern Provinces of Vietnam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 11(4), 506-513 (in Vietnamese).

Rathore, S. S., Murthy, H. S., Mamun, M. A.-A., Nasren, S., Rakesh, K., Kumar, B. T. N., Abhiman, P. B., & Khandagale, A. S. (2021). Nano-selenium supplementation to ameliorate nutrition physiology, immune response, antioxidant system and disease resistance against Aeromonas hydrophila in monosex Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Biological Trace Element Research, 199(8), 3073–3088. https://doi.org/10.1007/s12011-020-02416-0

Siwicki, A., and Anderson, D., 1993. An easy spectrophotometric assay for determining total protein and immunoglobulin levels in fish sera: correlation to fish health. Techniques in Fish Immunology, 3, 23-30

Truong, N. Q., Nguyen, P. T., & Bui, H. T. B. (2018). Effect of Psidium guajava and Phylanthus amarus extracts on immune responses of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) leukocytes. Can Tho University Journal of Science, 57(B)(2), 135-142 (in Vietnamese).

Truong. P. Q. (2008). Water quality for pond aquaculture. College of Aquaculture and Fishery, Can Tho University (in Vietnamese).