Kinh nghiệm của Hoa Kỳ và EU về quản lý mức dư lượng tối đa thuốc bảo vệ thực để phát triển nông nghiệp bền vững - Kiến nghị đối với Việt Nam
Abstract
One of the greatest challenges for Vietnam's agricultural products today is being warned or banned by the importing country for violating the regulations on maximum residue level (MRL) of pesticides. This article analyzes the experience of the United States and the European Union in the management of pesticides and maximum residue levels (MRL) to protect consumer health and sustainably develop agriculture; and proposes several improvements to Vietnamese legal regulations on the management and establishment of MRLs for pesticides, such as: (i) It is necessary to establish a state pesticide management agency and set pesticide MRLs to unify pesticide management throughout the country, to prevent overlapping or extrusion of responsibilities among concerned agencies; (ii) It is necessary to specify a specific MRL for the granted pesticides concurrently with pesticide licensing, thereby limiting the situation where a pesticide is used on the market without grounds and standards.
Tóm tắt
Một trong những thách thức lớn nhất đối với hàng nông sản của Việt Nam hiện nay là việc bị quốc gia nhập khẩu cảnh báo hoặc cấm nhập khẩu do vi phạm quy định về mức dư lượng tối đa (MRL) thuốc bảo vệ thực vật (BVTV). Bài viết này phân tích kinh nghiệm của Hoa Kỳ và EU trong cách thức tổ chức cơ quan quản lý nhà nước đối với thuốc BVTV và thiết lập MRL để bảo vệ sức khỏe người tiêu dùng, bảo vệ môi trường và phát triển bền vững nền nông nghiệp, từ đó xây dựng một số kiến nghị để hoàn thiện quy định pháp luật Việt Nam như: (i) cần thành lập một cơ quan quản lý nhà nước về thuốc BVTV và thiết lập MRL thuốc BVTV để thống nhất quản lý thuốc BVTV trên phạm vi cả nước, nhằm chống sự chồng chéo hoặc đùn đẩy trách nhiệm giữa các cơ quan hữu quan; (ii) cần quy định MRL cụ thể cho loại thuốc đã cấp, qua đó hạn chế được tình trạng thuốc được sử dụng trên thị trường mà không có căn cứ, tiêu chuẩn để...
Article Details
Tài liệu tham khảo
Bossche, P. V. D., & Zdouc, W. (2013). The law and policy of the World Trade Organization (3rd ed.). Cambridge University Press. p. 910.
Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn Việt Nam. (2012). Công văn số 1525/BNN-QLCL ngày 22/5/2012 của Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn gửi Bộ Y tế về việc quy định Ractopamine trong thực phẩm. https://hethongphapluat.com/cong-van-1525-bnn-qlcl-quy-dinh-ractopamin-trong-thuc-pham-do-bo-nong-nghiep-va-phat-trien-nong-thon-ban-hanh.html
Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn Việt Nam. (2015). Thông tư số 21/2015/TT-BNNPTNT ngày 08/6/2015 về quản lý thuốc BVTV. https://thuvienphapluat.vn/van-ban/The-thao-Y-te/Thong-tu-21-2015-TT-BNNPTNT-quan-ly-thuoc-bao-ve-thuc-vat-277987.aspx
Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông Việt Nam. (2020). Thông tư số 10/2020/TT-BNNPTNT ngày 09/9/2020 ban hành danh mục thuốc bảo vệ thực vật được phép sử dụng, cấm sử dụng tại Việt Nam.https://thuvienphapluat.vn/van-ban/Tai-nguyen-Moi-truong/Thong-tu-10-2020-TT-BNNPTNT-danh-muc-thuoc-bao-ve-thuc-vat-duoc-phep-su-dung-tai-Viet-Nam-452219.aspx
Bộ Y tế Việt Nam. (2016). Thông tư số 50/2016/TT-BYT ngày 30/12/2016 quy định giới hạn tối đa dư lượng thuốc bảo vệ thực vật trong thực phẩm. https://thuvienphapluat.vn/van-ban/The-thao-Y-te/Thong-tu-50-2016-TT-BYT-gioi-han-toi-da-du-luong-thuoc-bao-ve-thuc-vat-trong-thuc-pham-337490.aspx
Chung, T. (2021). Mì Hảo Hảo bị thu hồi ở EU, nhà cung cấp dùng chất khử khuẩn nguyên liệu. https://vietnamnet.vn/vn/kinh-doanh/thi-truong/cong-bo-ket-qua-chi-tiet-kiem-nghiem-thuc-te-mau-mi-hao-hao-774244.html
Codex. (2015). Maximum residue limits (MRLs) and risk management recommendations (RMRs) for residues of veterinary drugs in foods. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjv1_abzeLwAhXC_mEKHZixAq0QFjADegQIAhAD&url=http%3A%2F%2Fwww.fao.org%2Finput%2Fdownload%2Fstandards%2F45%2FMRL2_2015e.pdf&usg=AOvVaw01f3-yaVHvjUpcW_VaKkKY
(2005). Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council of 23 February 2005 on maximum residue levels of pesticides in or on food and feed of plant and animal origin and amending Council Directive 91/414/EEC Text with EEA relevance.https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A32005R0396
(2021). How are EU MRLs set?. https://ec.europa.eu/food/plants/pesticides/maximum-residue-levels/how-are-eu-mrls-set_en
Ecorys. (2018). Study Supporting the REFIT Evaluation of the EU Legislation on Plant Protection Products and Pesticides Residues (Regulation (EC) No 1107/2009 and Regulation (EC) No 396/2005). European Commission, Directorate-General for Health and Food Safety, p. 194.
European Parliament. (2018). Report on the Union’s authorisation procedure for pesticides. pp. 7, 17. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2018-0475_EN.pdf
Environment Protection Agency – EPA. (2021). Pesticide Registration Manual: Chapter 2 - Registering a Pesticide Product. https://www.epa.gov/pesticide-registration/pesticide-registration-manual-chapter-2-registering-pesticide-product, truy cập ngày 01/9/2021.
EPA. (2021). Regulation of Pesticide Residues on Food. https://www.epa.gov/pesticide-tolerances
EPA. (2021). Pesticide Registration Manual: Chapter 2 - Registering a Pesticide Product. https://www.epa.gov/pesticide-registration/pesticide-registration-manual-chapter-2-registering-pesticide-product
FAO. (2020). Understanding international harmonization of pesticide Maximum Residue Limits (MRLs) with Codex standards: A case study on rice, http://www.fao.org/3/cb1428en/cb1428en.pdf
FAO. (2021). Maximum Residue Limits. http://www.fao.org/pesticide-registration-toolkit/information-sources/maximum-residue-limits/en/
FAO & WHO. (2014). The International Code of Conduct on Pesticide Management. http://www.fao.org/pest-and-pesticide-management/pesticide-risk-reduction/code-conduct/en/
Food Safety Authority of Ireland. (2021). Recall of Certain Batches of Instant Noodle Products due to the Presence of the Unauthorized Pesticide Ethylene Oxide. https://www.fsai.ie/news_centre/food_alerts/instant_noodles_ethylene_oxide_recall.html
Fussell, R. J. (2020). An Overview of Regulation and Control of Pesticide Residues in Food, http://tools.thermofisher.com/content/sfs/brochures/WP-71711-Regulatory-Pesticide-Residue-WP71711-EN.pdf
Health and Safety Executive – HSE. (2021). MRLs and import tolerances. https://www.hse.gov.uk/pesticides/mrls/index.htm
Hương, D. T. & Thơ, T. N.(2021).Hàm ý chính sách từ việc so sánh giới hạn dư lượng thuốc bảo vệ thực vật đối với chè xuất khẩu của Việt Nam và EU. Tạp chí Kinh tế và Dự báo, 7, 3-6.
Nương, B. T. H.(2019). Quản lý nhà nước về an toàn thực phẩm ở Việt Nam hiện nay (Luận án tiến sĩ). Học viện Khoa học Xã hội, Viện Hàn lâm Khoa học Xã hội Việt Nam.
OECD. (2015). Agricultural Policies in Viet Nam 2015. https://www.oecd.org/countries/vietnam/agricultural-policies-in-viet-nam-2015-9789264235151-en.htm
OECD. (2021). OECD Maximum Residue Limit Calculator. https://www.oecd.org/chemicalsafety/pesticides-biocides/oecdmaximumresiduelimitcalculator.htm
Son, D. A.&Vang-Phu, T. (2021). Regulation of the EU on the maximum residue levels of pesticides – comments and criticisms. Journal of Legal, Ethical and Regulatory Issues, 24(Special Issue 1-68), 2-3.
USDA. (2017). Vietnam - Food and Agricultural Import Regulations and Standards. https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/report/downloadreportbyfilename?filename=Food%20and%20Agricultural%20Import%20Regulations%20and%20Standards%20-%20Narrative_Hanoi_Vietnam_12-28-2017.pdf
USITC. (2020). Global economic impact of missing and low pesticide maximum residue level. Investigation number: 332-573, Vol. 1.
Vang-Phu, T., Toan, L. B. K., & Giao, N. T. (2021). Comparison of Vietnam's and the European Union's regulations on product labelling and maximum residue levels of pesticides. Journal of Legal, Ethical and Regulatory, 24(Special Issue 1(238)), 1-7.
VCCI. (2021). EVFTA và ngành rau quả Việt Nam: Các biện pháp SPS chính mà EU áp dụng đối với mặt hàng trái cây tiềm năng của Việt Nam. https://trungtamwto.vn/chuyen-de/17729-evfta-va-nganh-rau-qua-viet-nam-cac-bien-phap-sps-chinh-ma-eu-ap-dung-doi-voi-mat-hang-trai-cay-tiem-nang-cua-viet-nam
WTO. (1995). Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures.https://www.wto.org/english/tratop_e/sps_e/spsund_e.htm#:~:text=protecting%20domestic%20producers%3F-,The%20Agreement%20on%20the%20Application%20of%20Sanitary%20and%20Phytosanitary%20Measures,must%20be%20based%20on%20science.
WTO. (2021). STC Number – 306 - Maximum residue levels of pesticides. http://spsims.wto.org/en/SpecificTradeConcerns/View?ImsId=306