Ảnh hưởng của tỏi lên đáp ứng miễn dịch của chim trĩ đối với vaccine phòng bệnh Newcastle
Abstract
This study was carried out to investigate the effect of various levels of garlic (Allium sativum L.) supplementation in the basal diet on immune response of pheasants against Newcastle disease virus vaccine. One-day-old pheasants (n=90) were allocated to a completely randomized design with three replicates of three treatments. Pheasants in treatment T0 were not supplemented with fresh garlic in the basal diet. Pheasants in treatment T1 and T2 were supplemented with 1% and 2% fresh garlic in the basal diet, respectively. The experiment lasted 12 weeks. All pheasants vaccinated against Newcastle disease virus on days 7, 21 and 60. Six blood samples were taken from each treatment on days 49, 74 and 81. The serum antibody level against Newcastle disease virus was measured by HI test. The results showed that antibody titres of pheasants on days 74 and 81 in treatment T1 and T2 were significantly more than in treatment T0. Fresh garlic supplementation in the diet increased the antibody titre against Newcastle disease virus in pheasants vaccinated against Newcastle disease.
Tóm tắt
Nghiên cứu được thực hiện nhằm khảo sát các mức bổ sung tỏi (Allium sativum L.) trong khẩu phần cơ sở lên đáp ứng miễn dịch của chim trĩ đối với vaccine phòng bệnh Newcastle. Các chim trĩ một ngày tuổi (n=90) được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên gồm ba nghiệm thức với ba lần lặp lại. Chim trĩ ở nghiệm thức T0 không được bổ sung tỏi tươi trong khẩu phần cơ sở. Chim trĩ ở nghiệm thức T1 và T2 được bổ sung lần lượt 1 và 2% tỏi tươi trong khẩu phần cơ sở. Thí nghiệm kéo dài 12 tuần. Tất cả chim trĩ được chủng vaccine chống virus gây bệnh Newcastle vào lúc 7, 21 và 60 ngày tuổi. Sáu mẫu máu được lấy từ mỗi nghiệm thức vào lúc 49, 74 và 81 ngày tuổi. Mức kháng thể trong huyết thanh chống lại virus gây bệnh Newcastle được xác định bằng xét nghiệm HI. Kết quả nghiên cứu cho thấy hiệu giá kháng thể của chim trĩ vào lúc 74 và 81 ngày tuổi ở nghiệm thức T1 và T2 cao hơn đáng kể so với hiệu giá kháng thể của chim trĩ ở nghiệm thức T0. Bổ sung tỏi tươi vào khẩu phần cơ sở làm tăng hiệu giá kháng thể chống lại virus gây bệnh Newcastle ở chim trĩ được chủng vaccine phòng bệnh Newcastle.
Article Details
Tài liệu tham khảo
Alexander, D.J. & Senne, D.A. (2008). Newcastle disease, other avian paramyxoviruses and pneumovirus infections. In Saif, Y.M., Fadly, A.M., Glisson, J.R., McDougald, L.R., Nolan, L.K. & Swayne, D.E (Eds), Diseases of Poultry, 12th ed. (pp.75–116). .Iowa State University Press, Ames, Iowa.
Amagase, H., Petesch, B.L., Matsuura, H., Kasuga, S. & Itakura, Y. (2001). Intake of garlic and its bioactive components. Journal of Nutrition, 131, 955S-962S. https://doi.org/10.1093/jn/131.3.955S
Ananth, R., Kirubaharam, J.J., Priyadarshini, M.L.M. & Albert, A. (2008). Isolation of ND Ves of high virulence in unvaccinated healthy village chickens in south India. International Journal of Poultry Science, 7(4), 368-373. https://doi.org/10.3923/ijps.2008.368.373
Bích, Đ. H., Trung, Đ. Q., Chương, B. X., Dong, N. T., Đàm, Đ. T., Hiển, P. V., Lộ, V. N., Mai, P. D., Mãn, P. K., Nhu, Đ. T., Tập, N., Toàn, T., & Viện Dược Liệu. (2003). Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam tập 1. Nhà xuất bản Khoa học và Kĩ thuật Hà Nội.
Gautam, G., Shrestha, N. & Bhandari, S. (2017). Effect of Allium sativum on immune status against Newcastle disease virus and productive performance of broiler chicken. International Journal of Poultry Science, 16, 515-521. https://doi.org/10.3923/ijps.2017.515.521
Hanieh, H., Narabara, K., Piao, M., Gerile, C., Abe, A. & Kondo, Y. (2010). Modulatory effects of two levels of dietary Alliums on immune responses. Animal Science Journal, 81, 673-680. https://doi.org/10.1111/j.17400929.2010.00798.x
OIE. (2012). Newcastle disease terrestrial manual 2012. Version adopted by the world assembly of delegates of the OIE. Office International des Epizooties (OIE), Paris, France, May 2012.
Onibi, E.G., Adebisi, E.O., Fajemisin, N.A. & Adetunji, V.A. (2009). Response of broiler chickens in terms of performance and meat quality to garlic (Allium sativum) supplementation. African Journal of Agricultural Research, 4(5), 511-517.
Song, K. & Milner, J.A. (2001). Recent advances on the nutritional effect associated with the use of garlic as a supplement: The influence of heating on the anticancer properties of garlic. Journal of Nutrition, 131(3), 1054S-1057S. https://doi.org/10.1093/jn/131.3.1054S
Bích, T. N., Rõ, N. T., Khánh, N. P., & Liễu, T. T. H. (2014). Khảo sát khả năng đáp ứng miễn dịch đối với vắc xin Newcastle trên một số giống gà thả vườn. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, (2), 128-132.