Huỳnh Ngọc Thanh Tâm * , Nguyễn Ngọc Phương Trang , Trần Thị Mai Thi , Nguyễn Thanh Thảo Nguyên Lâm Thảo Nhi

* Tác giả liên hệ (hnttam@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was to determine the conditions effecting wine fermentation process of Phyllanthus acidus (L.) Skeels using Saccharomyces cerevisiae. Design Expert 7.0 was used to determine optimal factors including pH, °Brix and yeast cell density. The results indicated that, with pH 4.77, 24.79°Brix and 8.08 x 106 cells/mL, after 14 days of fermentation, the highest alcohol content reached 8.88 % v/v. Simultaneously, 11 compounds have been identified through spectroscopic methods, including steroids, triterpenoids, phenols, tannins, flavonoids, quinones, saponins, antocyanins, glucose, carotenoids and alkaloids from initial juice and wine product. The total polyphenol content of wine was higher than Otaheite gooseberry juice, particularly 297.573 mgGAE/L and 174.549 mgGAE/L respectively. After fermentation, the reduction DPPH capacity of wine reached an IC50 value at 45.132 μL/mL, which is higher than otaheite gooseberry juice (IC50 value at 59.973 μL/mL.), shows that wine has better antioxidant activities than the otaheite gooseberry juice.

Keywords: Saccharomyces cerevisiae, Antioxidant activity, hyllanthus acidus (L.) SKEELS, yeast, wine

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện với mục tiêu xác định các điều kiện ảnh hưởng đến quá trình lên men rượu vang chùm ruột (Phyllanthus acidus (L.) Skeels) sử dụng dòng nấm men Saccharomyces cerevisiae. Phần mềm Design Expert 7.0 được sử dụng để xác định các thông số tối ưu bao gồm pH, độ Brix và MSNM. Kết quả cho thấy với pH 4,77, 24,79°Brix và MSNM ban đầu là 8,08 x 106, tế bào/mL sau 14 ngày lên men cho độ cồn cao nhất đạt 8,88 % v/v. Mười một hợp chất thực vật từ dịch trái và rượu vang chùm ruột được xác định thông qua phương pháp quang phổ bao gồm steroid, triterpenoid, phenol, tannin, flavonoid, quinone, saponin, antocyanin, glucose, carotenoid và alkaloid. Hàm lượng polyphenol tổng của rượu vang chùm ruột cao hơn dịch trái, cụ thể là 297,573 mg GAE/L và 174,549 mg GAE/L. Sau quá trình lên men, khả năng khử gốc DPPH của rượu vang chùm ruột có giá trị IC50 là 45,132 μL/mL, tăng so với dịch chùm ruột ban đầu với giá trị IC50 là 59,973 μL/mL, cho thấy rượu vang chùm ruột có khả năng kháng oxy hóa tốt hơn dịch trái chùm ruột ban đầu.

Từ khóa: Chùm ruột, hoạt tính kháng oxy hóa, nấm men, rượu vang, Saccharomyces cerevisiae

Article Details

Tài liệu tham khảo

Andrianto, D., Widianti, W., & Bintang, M. (2017). Antioxidant and cytotoxic activity of Phyllanthus acidus fruit extracts. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 58. http://iopscience.iop.org/1755-1315/58/1/012022

Guan, X. & Yao, H. (2008). Optimization of viscozyme L assisted extraction of oat bran protein using response surface methodology. Food Chemistry, 106(1), 345-351. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.05.041

Harbone, J. B. (1973).  Phytochemical methods. Chapman & Hall

Hossain, S. J., Basar, M. H., Rokeya, B., Arif, K. M. T., Sultana, M. S., & Rahman M. H. (2013). Evaluation of antioxidant, antidiabetic and antibacterial activities of the fruit of Sonneratia apetala (Buch.-Ham.). Oriental Pharmacy and Experimental Medicine, 13, 95-102. https://doi.org/10.1007/s13596-012-0064-4

Huỳnh Ngọc Thanh Tâm, Đào Thanh Tâm, Nguyễn Thị Minh Trâm, Văn Thị Hồng Huê, Dương Thị Mai Thảo & Nguyễn Đức Độ. (2020). Xác định điều kiện lên men và hoạt tính kháng oxy hóa của nước lên men trái trâm (Syzygium cumini  L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 5(2), 72-79. https://doi.org/10.46826/huaf-jasat.v5n2y2021.427

Jackisch, P. (1985). Modern Winemaking. Cornell University Press. https://doi.org/10.7591/9781501721816

Mohamed, Y.M. & Amr, A.R. (2013). Hepatoprotective effect of avocado fruits against carbon tetrachloride-induced liver damage in male rats. World Applied Sciences Journal, 21(10), 1445-1452.

Monica, H. C., Bente, L. H., Kari, H. (2010). Therapeutic potential of Phyllanthus emblica (amla): the ayurvedic wonder. Nutrition journal, 21(1), 93-105.

Morton, J., Morton, J. F., & Miami, F. L. (1987). Otaheite Gooseberry. In Fruits of Warm Climates, 217–219.

Nguyễn Đình Thưởng & Nguyễn Thanh Hằng. (2007). Công nghệ sản xuất và kiểm tra cồn ethylic. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật. Hà Nội.

Radecka, D., Mukherjee, V., Mateo, R. Q., Stojiljkovic, M., Foulquié-Moreno, M. R., & Thevelein, J. M. (2015). Looking beyond Saccharomyces: the potential ofnon-conventional yeast species for desirable traits in bioethanol fermentation. FEMS Yeast Research., 15(6), fov053. http://doi.org/10.1093/femsyr/fov053

Tan, P. S., Tan, Y. E. N., L, Y. Q., & Nafiah, A. M. (2020). Phyllanthus acidus (L.) Skeels: A review of its traditional uses, phytochemistry, and pharmacological properties. Journal of Ethnopharmacology, 253, 112610. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.112610

Yadava, R. N. S., & Munin, A. (2011). Phytochemical analysis of some medicinal plants. Journal of Phytology, 3(12), 10-14.