Tất Duyên Thư * Võ Thị Thanh Lộc

* Tác giả liên hệ (tdthu@tdu.edu.vn)

Abstract

The study aims to identify causes of the decline in the quality of the current Tai Nguyen rice compared to the one produced fore 2009 and factors affecting the quality of TN rice in all stages of the supply chain: production, processing and distribution. Qualitative and quantitative methods based on 567  sample observations were interviewed including chain actors, stakeholders and experts. Analytical methods were used such as applying the Just-in-time management model in agriculture to calculate the idle time in the supply chain and regression analysis. The results show that factors affecting the quality of TN rice include rehabilitated TN seed, source of brackish water, use of Bonsai (containing Paclobutrazol) and more nitrogen fertilizer. Factors in the preservation and processing stages consist of drying technology, milling technology and equipment inventory, paddy preservation time before drying and rice storage time after milling. In the distribution stage, mixing of inferior quality rice, time of rice preservation and distribution, and rice price are the factors that affect the quality of TN rice.
Keywords: Quality management, supply chain, Tai Nguyen rice

Tóm tắt

Đề tài được thực hiện nhằm xác định nguyên nhân suy giảm chất lượng lúa gạo Tài Nguyên (TN)  hiện nay so với trước năm 2009 và các yếu tố ảnh hưởng đến chất lượng lúa gạo TN trong tất cả các khâu của chuỗi cung ứng. Nghiên cứu định tính và định lượng dựa trên 567 quan sát được phỏng vấn bao gồm các tác nhân trong chuỗi, các bên liên quan và các chuyên gia. Các phương pháp phân tích được sử dụng như ứng dụng mô hình quản lý just-in-time trong nông nghiệp để tính thời gian rỗi trong các khâu của chuỗi cung ứng và mô hình hồi quy. Kết quả nghiên cứu cho thấy các yếu tố trong khâu sản xuất ảnh hưởng đến chất lượng lúa gạo TN bao gồm giống lúa TN đã phục tráng, nguồn nước lợ, sử dụng Bonsai (có thành phần Paclobutrazol) và bón phân đạm nhiều hơn. Các yếu tố: công nghệ sấy, công nghệ xay xát và kho tàng thiết bị, thời gian bảo quản lúa trước khi sấy và thời gian bảo quản gạo sau xay xát có khả năng làm thay đổi chất lượng lúa gạo TN trong khâu bảo quản chế biến. Trong khâu tiêu thụ, việc đấu trộn gạo chất lượng kém hơn, thời gian bảo quản và tiêu thụ gạo và giá bán là những yếu tố ảnh hưởng đến chất lượng gạo TN.
Từ khóa: Chuỗi cung ứng, lúa gạo Tài Nguyên, quản lý chất lượng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Chu, S. Y., 2006. Exploring the relationships of trust and commitment in supply chain management. The Journal of American Academy of Business, 9(1): 224-228.

Đỗ Thị Bích Thủy, 2009. Bài giảng quản lý chất lượng hàng nông sản. Trường đại học Nông lâm Huế - Dự án hợp tác Việt Nam – Hà Lan. 82 trang.

Kannan, V. R. and Tan, K. C., 2005. Just in time, total quality management, and supply chain management: Understanding their linkages and impact on business performance. Omega, 33(2): 153-162.

Kuei, C. and Madu, C. N., 2001. Identifying Critical Success Factors for Supply Chain Quality Management. Asia Pacific Management Review, 6(4): 409-423.

Madu, C. N. and Kuei, C., 2004. ERP and Supply Chain Management. Chi Publishers. Connecticut. 214 pages.

Robinson, C.J. and Malhotra, M. K., 2005. Defining the concept of Supply Chain Quality Management and its relevant to academic and industrial practice. International Journal of Production Economics, 96: 315-337.

Takahashi, K., Myreshka and Hirotani D., 2005. Comparing CONWIP, synchronized CONWIP, and Kanban in complex supply chains. International Journal of Production Economics, 93–94: 25-40

Tari, J. J. and Sabater, V.,2004. Quality tools and techniques: Are they necessary for quality management? International Journal of Production Economics, 92: 267-280.

Võ Thị Thanh Lộc, 2015. Giáo trình phương pháp nghiên cứu khoa học và viết đề cương nghiên cứu. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ. Thành phố Cần Thơ. 193trang.