Trần Thị Tuyết Hoa * , Trần Ngọc Hải , Trần Nguyễn Duy Khoa , Lê Quốc Việt , Trần Thị Mỹ Duyên Ahn Hyeong Chul

* Tác giả liên hệ (ttthoa@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was carried out to evaluate the effect of IgY egg yolk powders (IgY) in the resistance to Vibrio parahaemolyticus, causative agent of acute hepatopancreatic necrosis disease of whiteleg shrimp (Penaeus vannamei). Immune parameters and survival rate of shrimp were evaluated after being challenge. The experiment consisted of four treatments: negative control treatment; positive control treatment; IgYA 0.5% treatment; and IgYB 0.5% treatment. The experiment recorded that the cumulative mortality rate of shrimp in negative control treatment (1.11%) and IgYB 0.5% supplementation treatment (21.1%) was lowest and significant difference (p<0.05) compared to positive control treatment (52.22%) and IgYB 0.5% supplementation treatment (45.56%). The immune indices (total hemocyte count, differential hemocyte count and phenoloxidase activity) were increased in the IgYB 0.5% supplementation treatment and significantly difference compared to other treatments (p<0.05). Results showed that diet supplementation of IgYB 0.5% can improve the survival rate and induce the immune response of whiteleg shrimp after being challenged with V. parahaemolyticus.
Keywords: Acute hepatopancreatic necrosis disease, IgY egg yolk powder, Vibrio parahaemolyticus, whiteleg shrimp

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm tìm hiểu ảnh hưởng của việc bổ sung kháng thể lòng đỏ trứng gà (IgY) lên khả năng kháng Vibrio parahaemolyticus, tác nhân gây bệnh hoại tử gan tụy cấp tính (Acute hepatopancreatic necrosis disease - AHPND) trên tôm thẻ chân trắng. Nghiên cứu đánh giá các chỉ tiêu miễn dịch và tỉ lệ sống của tôm sau khi thí nghiệm cảm nhiễm. Thí nghiệm bao gồm 4 nghiệm thức: đối chứng âm; đối chứng dương; nghiệm thức IgYA 0,5% và nghiệm thức IgYB 0,5%. Kết quả thí nghiệm ghi nhận tỉ lệ chết tích lũy của tôm ở nghiệm thức đối chứng âm (1,11%) và tôm ở nghiệm thức IgYB 0,5% (21,11%) thấp nhất và khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05) so với nghiệm thức đối chứng dương (52,22%) và nghiệm thức bổ sung IgYA 0,5% (45,56%). Một số chỉ tiêu miễn dịch của tôm bao gồm tổng tế bào máu, định loại bạch cầu và hoạt tính phenoloxidase ở nghiệm thức bổ sung IgYB 0,5% gia tăng khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05) so với các nghiệm thức còn lại. Tóm lại, chế độ cho ăn có bổ sung IgYB 0,5% giúp cải thiện tỉ lệ sống và tăng cường miễn dịch ở tôm thẻ chân trắng khi cảm nhiễm với V. parahaemolyticus.
Từ khóa: Tôm thẻ chân trắng, kháng thể lòng đỏ trứng gà IgY, Vibrio parahaemolyticus, bệnh hoại tử gan tụy cấp tính

Article Details

Tài liệu tham khảo

Coleman, M., 1999. Using egg antibodies to treat diseases (pp 351-370). CABI Publishing, Wallingford.

Cooper, M.D. and Alder, M.N., 2006. The evolution of adaptive immune systems. Cell, 124(4): 815-822.

Cornick, J.W. and Stewart, J.E., 1978. Lobster (Homarus americanus) hemocytes: classification, differential counts, and associated agglutinin activity. Journal of Invertebrate Pathology. 31(2): 194-203.

FAO, 2013. Report of the FAO/MARD technical workshop on early mortality syndrome (EMS) or acute hepatopancreatic necrosis syndrome (AHPNS) of cultured shrimp (under TCP/VIE/3304). FAO Fisheries and Aquaculture Report. 1053: 54.

Flegel, T.W., 2012. Historic emergence, impact and current status of shrimp pathogens in Asia. Journal of Invertebrate Pathology. 110(2): 166-173.

Gan, H., He, H., Sato, A., Hatta, H., Nakao, M. and Somamoto, T., 2015. Ulcer disease prophylaxis in koi carp by bath immersion with chicken egg yolk containing anti-Aeromonas salmonicidaIgY. Research in Veterinary Science. 99: 82-86.

Gao, X., Zhang, X. Lin, L. et al., 2016. Passive immune-protection of Litopenaeus vannameiagainst Vibrio harveyiand Vibrio parahaemolyticusinfections with anti-Vibrioegg yolk (IgY)-encapsulated feed. International Journal of Molecular Sciences. 17(5): 723.

Hernandez-Lopez, J., Gollas-Galvan T. and Vargas-Albores F., 1996. Activation of the prophenoloxidase system of the brown shrimp (Penaeus californiensisHolmes). Comparative Biochemistry and Physiology. 113(1): 61-66.

Hồng Mộng Huyền và Trần Thị Tuyết Hoa, 2015. Khả năng phòng bệnh đốm trắng của bào tử Bacillus subtilisbiểu hiện gen VP28 trên tôm sú (Penaeus monodon). Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 37 (1): 82-88.

Jiravanichpaisal, P., Lee, B.L. and Soderhall, K., 2006. Cell-mediated immunity in arthropods: Hematopoiesis, coagulation, melanization and opsonization. Immunobiology. 211 (4): 213–236.

Kim, D.K., Jang, I.K., Seo, H.C., Shin, S.O., Yang, S.Y. and Kim J.W., 2004. Shrimp protected from WSSV disease by treatment with egg yolk antibodies (IgY) against a truncated fusion protein derived from WSSV. Aquaculture. 237(1-4): 21-30.

Kumaran, T., Michaelbabu, M., Selvaraj, T., Albindhas, S. and Citarasu, T., 2010. Production of anti WSSV IgY edible antibody using herbal immunoadjuvant Asparagus racemosusand its immunological influence against WSSV infection in Penaeus monodon. Journal of Aquaculture Feed Science and Nutrition. 2(1): 1-5.

Le Moullac, G., Klein, B., Sellos, D. and VanWormhoudt, A., 1997. Adaptation of trypsin, chymotrypsin and a-amylase to casein level and protein source in Penaeus vannamei(Crustacea Decapoda). Journal of Experimental Marine Biology and Ecology. 208 (1-2): 107-125.

Li, C.H., Lu, X.J., Li, D.F. and Chen J., 2014. Passive protective effect of chicken egg yolk immunoglobulins against experimental Vibrio anguillaruminfection in ayu (Plecoglossus altivelis). Fish & Shellfish Immunology. 37(1): 108-114.

Lightner, D.V., 1996. A handbook of shrimp pathology and diagnostic procedures for diseases of cultured penaeid shrimp. Baton Rouge: The World Aquaculture Society.

Lightner, D.V., Redman, R.M., Pantoja, C.R., Noble, B.L. and Tran H.L., 2012. Early mortality syndrome affects shrimp in Asia. Global aquaculture advocate. January/February, 40.

Lightner, D.V., Redman, R.M., Pantoja, C.R., Noble, B.L., Nunan, L.M. and Tran H.L., 2013. Documentation of an emerging disease (early mortality syndrome) in SE Asia & Mexico. NACA.

Lin, Y.C., Yeh, S.T., Li, C.C., Chen, L.L., Cheng, A.C. and Chen, J.C., 2011. An immersion of Gracilaria tenuistipitataextract improves the immunity and survival of white shrimp Litopenaeus vannameichallenged with white spot syndrome virus. Fish & Shellfish Immunology. 31(6): 1239-1246.

Lorenzon, S., De Guarrini, S., Smith, V.J. and Ferrero, E.A., 1999. Effects of LPS injection on circulating haemocytes in crustaceans in vivo. Fish & Shellfish Immunology. 9(1): 31-50.

Lu, Y., Liu, J., Jin, L., et al., 2008. Passive protection of shrimp against white spot syndrome virus (WSSV) using specific antibody from egg yolk of chickens immunized with inactivated virus or a WSSV-DNA vaccine. Fish & Shellfish Immunology. 25(5): 604-610.

Lu, Y., Liu, J., Jin, L., et al., 2009. Passive immunization of crayfish (Procambius clarkiaii) with chicken egg yolk immunoglobulin (IgY) against white spot syndrome virus (WSSV). Applied Biochemistry and Biotechnology. 159(3): 750.

Muller, S., Schubert, A., Zajac, J., Dyck, T., and Oelkrug, C., 2015. IgY antibodies in human nutrition for disease prevention. Nutrition Journal. 14:109.

Neema, K., Mtenga, A.B., Shim, W.B. and Chung, D.H., 2012. The in vitro and in vivo efficacy of hen IgY against Vibrio parahaemolyticusand Vibrio vulnificus. Journal of Microbiology and Biotechnology. 22(10): 1423-1431.

Nguyễn Thị Hiền, Lê Hồng Phước, Ngô Thị Bích Phượng, Nguyễn Phạm Hoàng Huy, Võ Hồng Phượng, Chung Minh Lợi và Dương Thị Hương Giang, 2013. Thử nghiệm hiệu quả bảo vệ của thức ăn bổ sung kháng thể kháng Edwardsiella ictaluri đối với bệnh gan thận mủ trên cá tra Pangasianodon hypophthalmus. Tạp chí nghề cá sông Cửu Long, số 2. Viện Nghiên Cứu Nuôi Trồng Thủy Sản 2.

Nguyen, V.A., Pham, C.K., Pham, H.T., et al., 2014. Bacillus subtilisspores expressing the VP28 antigen: a potential oral treatment to protect Litopenaeus vannameiagainst white spot syndrome. FEMS Microbiology Letters. 358(2): 202-208.

Schryver, D.P., Defoirdt, T.and Sorgeloos, P., 2014. Early mortality syndrome outbreaks: a microbial management issue in shrimp farming?. PloS pathogens. 10(4): e1003919.

Sritunyalucksana, K., Dangtip, S., Sanguanrut, P., et al., 2014. A two-tube, Nested PCR Detection Method for AHPND Bacteria. Network of Aquaculture Centres in Asia and the Pacific, Bangkok, Thailand. 1-4.

Tổng cục thủy sản, 2020. Tổng sản lượng thủy sản 4 tháng đầu năm tăng 0,4% so với cùng kỳ.

Tran, H.L., Nunan, L., Redman, R.M., et al., 2013. Determination of the infectious nature of the agent of acute hepatopancreatic necrosis syndrome affecting penaeid shrimp. Diseases of Aquatic Organisms. 105(1): 45-55.

Xu, Y., Li, X., Jin, L., et al., 2011. Application of chicken egg yolk immunoglobulins in the control of terrestrial and aquatic animal diseases: A review. Biotechnology Advances. 29(6):860–868.

Walker, P. and Mohan, C.V., 2009. Viral disease emergence in shrimp aquaculture: origins, impact and the effectiveness of health management strategies. Reviews in Aquaculture. 1(2): 125-154.

Wu, C.J., Wang, H., Chan, Y.L., and Li, T.L., 2011. Passive immune-protection of small abalone against Vibrio alginolyticusinfection by anti-Vibrio IgY-encapsulated feed. Fish & Shellfish Immunology. 30(4-5): 1042-1048.

Yang, J.Y., Chang, C.I., Liu, K.F., Hseu, J.R., Chen, L.H. and Tsai, J.M., 2012. Viral resistance and immune responses of the shrimp Litopenaeus vannameivaccinated by two WSSV structural proteins. Immunology Letters. 148(1): 41-48.