Nguyễn Hoàng Thạnh * , Nguyen Tuong Vi , Trần Nhân Dũng Đỗ Tấn Khang

* Tác giả liên hệNguyễn Hoàng Thạnh

Abstract

Golden Mushroom is prime food for health improvement and is also pharmaceutical product. The study was conducted to find out the suitable substrates that give high productivity and polysaccharide content. The results showed that the medium PDA with mineral supplement (PDA-MK) ) was the best medium (8 days for fully spreading of mycelia, with the speed of 0.95 cm/day), fine and thick mycelia which branched higher than the PDA and PDA supplied with coconut juice. The whole-grain medium including rice, dehulled rice and corn grains, had the highest rate of spreading (0.53 cm/day), fully developed in tubes within 18,6 days. The results on the substrates to collect fruit body showed that (1) The treatment of mixing corn (11.6%) and straw had the fastest speed of mycelia (17.77 cm after 30 days of culturing) and had the highest fresh yield (156 g/bag).
Keywords: Golden mushroom (Pleurotus citrinopileatus Singer), sawdust, spawn, straw

Tóm tắt

Nấm Hoàng Kim vừa là thức ăn bồi bổ sức khỏe vừa là dược phẩm. Đề tài được thực hiện nhằm mục tiêu tìm ra các loại môi trường nhân giống và loại cơ chất phù hợp để trồng nấm cho năng suất, tiết kiệm thời gian, công sức và chi phí đồng thời đảm bảo chất lượng. Kết quả nghiên cứu môi trường thạch cho thấy môi trường Potato Dextrose Agar (PDA) bổ sung muối khoáng (PDA-MK) là cho tơ lan kín đĩa sớm nhất (kín đĩa 9 cm trong vòng 8 ngày, tốc độ 0,95 cm/ngày), sợi tơ tốt, dày, phân nhánh nhiều so với các môi trường PDA và PDA bổ sung nước dừa. Ở môi trường các loại hạt, qua kết quả nghiên cứu trên 3 môi trường: hạt lúa, hạt gạo và hạt bắp, thì môi trường hạt bắp có tốc độ lan tơ cao nhất (0,53 cm/ngày), đầy kín ống nghiệm 20 cm trung bình 18,6 ngày. Kết quả nghiên cứu trên cơ chất trồng nấm để thu quả thể: (1) Tốc độ lan tơ: nghiệm thức rơm phối trộn bột bắp (bột bắp 11,6%) đạt tốc độ lan tơ nhanh nhất (17,77 cm ở giai đoạn 30 NSC), (2) Năng suất nấm tươi trên bịch phôi: nghiệm thức rơm phối trộn bột bắp (bột bắp 11,6%)  (156 g/bịch).
Từ khóa: Giá thể, mạt cưa cao su, nấm Hoàng Kim (Pleurotus citrinopileatus Singer), rơm

Article Details

Tài liệu tham khảo

Adenipekun, C.O. and Gbolagade, J.S., 2006. Nutritional Requirements requirementsof Pleurotusflorida (Mont.) Singer, A aNigerian Mushroommushroom. Pakistan Journal of Nutrition, 5(6): 597-600.

Ahmed, M., Noorlidah, A., Kamal, U.A. and Bhuyan, M.H.M.B., 2013. Yield and nutritional composition of oyster mushroom strains newly introduced in Bangladesh. Pesq. Agropec. Bras. Bracillia. 48(2): 197-202.

Crisan, E.V. and Sands A., 1987. Nutritional value. In: Chang ST, Hayes WA, editors. The biology and cultivation of edible mushrooms. U.S.A.: New York Academic Press, 137–165.

Frimpong-Manso, J., Obodai, M., Dzomeku, M. and Apertorgbor, M.M., 2011. Influence of rice husk on biological efficiency and nutrient content of Pleurotusostreatus(Jacq. ex. fr.) Kummer. International Food Research Journal, 18: 249–54.

Gardes, M. and Bruns, T.D., 1993. ITS primers with enhanced specificity for basidiomycetes ‐ application to the identification of mycorrhizae and rusts. Molecular Ecology. 2: 113-118.

Ingale, A. and Ramteke, A., 2010. Studies on cultivation and biological efficiency of mushrooms grown on different agro-residues. Innovative Romanian Food Biotechnology, 6: 25-28.

Lê Duy Thắng, 2006. Kỹ thuật trồng nấm. Tập I – Nuôi trồng một số nấm ăn thông dụng ở Việt Nam. NxbNông Nghiệp, 180-207.

Mane, V.P., Patil, S.S., Syed, A.A. and Baig, M.M.V., 2007. Bioconversion of low quality lignocellulosic agricultural waste into edible protein by Pleurotussajor– caju(Fr.) Singer. Journal of Zheijang University SCIENCE B, 8(10): 745-751.

Medany, G.M., 2014. Cultivation possibility of golden oyster mushroom (Pleurotuscitrinopileatus) under the egyptianconditions. Egyptian Journal of Agricultural Research, 92(2): 749-761.

Musieba, F., Okoth, S., Mibey, R.K., Wanjiku, S. and Moraa, K., 2012. Suitability of locally available substrates for cultivation of the kenyanindigenous golden oyster mushroom (pleurotuscitrinopileatus singer). American Journal of Food Technology, 7: 650-655.

Musieba, F., Okoth, S., Mibey, R.K., Wanjiku, S. and Moraa, K., 2013. Proximate composition, amino acids and vitamins profile of pleurotuscitrinopileatussinger: an indigenous mushroom in kenya. americanjournal of food technology, 8(3): 200-206.

NguyễnLân Dũng, 2002. Công nghệ nuôi trồng nấm (tập II). NxbNông Nghiệp, 244 trang.

NguyễnNhư Quỳnh, 2006. Tìm hiểu về một loại nấm Linh Chi thu hái tại Thủ Đức – thành phố Hồ Chí Minh. Luận văn đại học. Trường Đại học Nông Lâm thành phố Hồ Chí Minh. Thành phố Hồ Chí Minh.

Pala, S.A., Wani, A.H. and Mir, R.A., 2012. Yield performance of Pleurotussajorcajuon different agro-based wastes. Ann. Biol. Res. 3(4): 1938-1941.

Pandey, R.K., Pandey, I.B. and Jha, S., 2008. Performance of oyster mushroom Plurotussajorcajuon different agricultural waste. Agricultura. 3(4): 67-68.

Patil, S.S., Ahmed, S.A., Telang, S.M. and Baig, M.M.V., 2010. The nutritional value of Pleurotusostreatus (Jacq: Fr.) kummcultivated on different lignocellulosic agrowastes. Innov. Rom. Food Bio-technol. 7: 66-76.

Ponmurugan, P., Gopi, C. and Maripandi, A., 2007. Studies on Actinomycetes diversity in Southern Indian tea soils for antifungal activity. Journal of Plant Crops, 35: 28-32.

Vũ Kim Thảo, 2014. Nghiên cứu quy trình và cơ chất phù hợp để trồng nấm Hầu Thủ cho hàm lượng Polysaccharide cao. Luận văn tốt nghiệp Thạc sĩ chuyên ngành Công nghệ Sinh học. Trường Đại học Cần Thơ, trang 31-35.

White, T.J., Bruns, T., Lee, S. and Taylor, J.W., 1990. Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics. In: PCR Protocols: A Guide to methods and Application, edsEds. Innis, M.A., D.H. Gelfand, J.J. Sninsky, and T.J. White. Academic Press,Inc., New York, 5:315-322.