Nghiên cứu môi trường và giá thể phù hợp để sản xuất nấm Hoàng Kim (Pleurotus citrinopileatus Singer)
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Adenipekun, C.O. and Gbolagade, J.S., 2006. Nutritional Requirements requirementsof Pleurotusflorida (Mont.) Singer, A aNigerian Mushroommushroom. Pakistan Journal of Nutrition, 5(6): 597-600.
Ahmed, M., Noorlidah, A., Kamal, U.A. and Bhuyan, M.H.M.B., 2013. Yield and nutritional composition of oyster mushroom strains newly introduced in Bangladesh. Pesq. Agropec. Bras. Bracillia. 48(2): 197-202.
Crisan, E.V. and Sands A., 1987. Nutritional value. In: Chang ST, Hayes WA, editors. The biology and cultivation of edible mushrooms. U.S.A.: New York Academic Press, 137–165.
Frimpong-Manso, J., Obodai, M., Dzomeku, M. and Apertorgbor, M.M., 2011. Influence of rice husk on biological efficiency and nutrient content of Pleurotusostreatus(Jacq. ex. fr.) Kummer. International Food Research Journal, 18: 249–54.
Gardes, M. and Bruns, T.D., 1993. ITS primers with enhanced specificity for basidiomycetes ‐ application to the identification of mycorrhizae and rusts. Molecular Ecology. 2: 113-118.
Ingale, A. and Ramteke, A., 2010. Studies on cultivation and biological efficiency of mushrooms grown on different agro-residues. Innovative Romanian Food Biotechnology, 6: 25-28.
Lê Duy Thắng, 2006. Kỹ thuật trồng nấm. Tập I – Nuôi trồng một số nấm ăn thông dụng ở Việt Nam. NxbNông Nghiệp, 180-207.
Mane, V.P., Patil, S.S., Syed, A.A. and Baig, M.M.V., 2007. Bioconversion of low quality lignocellulosic agricultural waste into edible protein by Pleurotussajor– caju(Fr.) Singer. Journal of Zheijang University SCIENCE B, 8(10): 745-751.
Medany, G.M., 2014. Cultivation possibility of golden oyster mushroom (Pleurotuscitrinopileatus) under the egyptianconditions. Egyptian Journal of Agricultural Research, 92(2): 749-761.
Musieba, F., Okoth, S., Mibey, R.K., Wanjiku, S. and Moraa, K., 2012. Suitability of locally available substrates for cultivation of the kenyanindigenous golden oyster mushroom (pleurotuscitrinopileatus singer). American Journal of Food Technology, 7: 650-655.
Musieba, F., Okoth, S., Mibey, R.K., Wanjiku, S. and Moraa, K., 2013. Proximate composition, amino acids and vitamins profile of pleurotuscitrinopileatussinger: an indigenous mushroom in kenya. americanjournal of food technology, 8(3): 200-206.
NguyễnLân Dũng, 2002. Công nghệ nuôi trồng nấm (tập II). NxbNông Nghiệp, 244 trang.
NguyễnNhư Quỳnh, 2006. Tìm hiểu về một loại nấm Linh Chi thu hái tại Thủ Đức – thành phố Hồ Chí Minh. Luận văn đại học. Trường Đại học Nông Lâm thành phố Hồ Chí Minh. Thành phố Hồ Chí Minh.
Pala, S.A., Wani, A.H. and Mir, R.A., 2012. Yield performance of Pleurotussajorcajuon different agro-based wastes. Ann. Biol. Res. 3(4): 1938-1941.
Pandey, R.K., Pandey, I.B. and Jha, S., 2008. Performance of oyster mushroom Plurotussajorcajuon different agricultural waste. Agricultura. 3(4): 67-68.
Patil, S.S., Ahmed, S.A., Telang, S.M. and Baig, M.M.V., 2010. The nutritional value of Pleurotusostreatus (Jacq: Fr.) kummcultivated on different lignocellulosic agrowastes. Innov. Rom. Food Bio-technol. 7: 66-76.
Ponmurugan, P., Gopi, C. and Maripandi, A., 2007. Studies on Actinomycetes diversity in Southern Indian tea soils for antifungal activity. Journal of Plant Crops, 35: 28-32.
Vũ Kim Thảo, 2014. Nghiên cứu quy trình và cơ chất phù hợp để trồng nấm Hầu Thủ cho hàm lượng Polysaccharide cao. Luận văn tốt nghiệp Thạc sĩ chuyên ngành Công nghệ Sinh học. Trường Đại học Cần Thơ, trang 31-35.
White, T.J., Bruns, T., Lee, S. and Taylor, J.W., 1990. Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics. In: PCR Protocols: A Guide to methods and Application, edsEds. Innis, M.A., D.H. Gelfand, J.J. Sninsky, and T.J. White. Academic Press,Inc., New York, 5:315-322.