Dung Huynh Ngoc Trung * , Phạm Lục Thùy Trang , Trần Thị Thương , Dương Thị BíCh Trì Kim NgọC

* Tác giả liên hệ (hntrungdung@gmail.com)

Abstract

In the world, avocado is highly appreciated for nutrition as well as benefits of fruit for health and beauty. In addition, the peel and seed also contain a lot of substances which could be applied in the pharmacology and cosmetics. The present study determined in vitro antioxidant activity, inhibition of α-glucosidase and in anti-breast cancer activity of avocado peel and seed (Booth 7). By testing antioxidant with DPPH (2.2-diphenyl-1-picrylhydrazyl), inhibiting α-glucosidase and sulforhodamine B method of 70% and 96% ethanol. Results showed that the ethanol extract of avocado peel and seed had efficiency in antioxidant and α-glucosidase inhibition. Particularly, the 96% ethanol extract of avocado seed is the strongest antioxidant (IC50 = 200.97 mg/mL), is about 11 times lower than vitamin C (IC50 = 18.19 mg/mL). In contrast, the peel avocado (96% ethanol) showed the strongest activity in α-glucosidase inhibition (IC50 = 2.75 μg/mL), higher than acarbose positive (IC50 = 6.83 μg/mL) about 2.48 times. However, the breast anticancer activity of the negligible. Active ingredients for inhibiting oxidation and α-glucosidase should be further isolated and determined from avocado peel and seed.
Keywords: Anticancer, antioxidant, α-glucosidase enzyme, DPPH, peel and seed avocado

Tóm tắt

Trên thế giới, quả bơ được đánh giá rất cao về dinh dưỡng cũng như lợi ích của phần thịt quả đối với sức khỏe và làm đẹp. Bên cạnh đó, phần vỏ và hạt còn chứa rất nhiều dưỡng chất có thể ứng dụng trong ngành dược và mỹ phẩm. Đề tài thực hiện với mục tiêu xác định hoạt tính kháng oxy hóa, ức chế enzym α-glucosidase và kháng ung thư vú (in vitro) của vỏ và hạt bơ Booth 7 (Persea americana, Lauraceae). Bằng thử nghiệm kháng oxy hóa với DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl), ức chế enzym α-glucosidase và phương pháp sulforhodamin B của các cao chiết ethanol 70% và 96%. Kết quả cho thấy cả bốn loại cao chiết từ vỏ và hạt đều có khả năng khá oxy hóa và ức chế enzym α-glucosidase. Đặc biệt là cao hạt bơ chiết với ethanol 96% kháng oxy hóa mạnh nhất (IC50 = 200,97 mg/mL), thấp hơn đối chứng vitamin C (IC50 = 18,19 mg/mL) khoảng 11 lần. Ngược lại, khả năng ức chế enzym α-glucosidase thể hiện mạnh nhất ở cao chiết từ vỏ bơ với ethanol 96% (IC50 = 2,75 µg/mL), hơn đối chứng dương acarbose (IC50 = 6,83 µg/mL) khoảng 2,48 lần. Tuy nhiên, hoạt tính kháng ung thư vú của các cao không đáng kể. Hoạt chất kháng oxy hóa và ức chế enzym α-glucosidase từ vỏ và hạt bơ cần được tiếp tục phân lập và xác định.
Từ khóa: DPPH, enzym α-glucosidase, kháng oxy hóa, kháng ung thư, vỏ và hạt quả bơ

Article Details

Tài liệu tham khảo

Chidube, A.A., Iranlowo, I.T. and Ome, S.O., 2015. Comparative study of antioxidant activity and mineral composition of methanol extract of Seeds of ripe and unripe avocado pear (Persea americana, Mill.). NISEB Journal. 15(4): 1595-6939.

Cardoso, P.F., Scarpassa, J.A., Pretto-Giordano, L.G. et al., 2016. Antibacterial activity of avocado extracts (Persea americana Mill.) against Streptococcus agalactiae. Phyton, International Joural of Experimental Botany. YTON ISSN 0031 9457. 85: 218-224.

Hurtado, F.E., 2016. Avocado (Persea Americana): Complementarity of different omics technologies for its metabolic characterization. Granada: Universidad de Granada, 2014. 543.

Haiming, D., Young-Won C., Kinghorn, A. D. and Steven, M. D’A., 2007. Chemopreventive characteristics of avocado fruit. Seminars in Cancer Biology. 17: 386-394.

Idris, S., Ndukwe, G., Gimba, C., 2009. Preliminary phytochemical screening and antimicrobial activity of seed extracts of Persea americana (Avocado pear). Bayero Journal of Pure and Applied Sciences. 2(1): 173-176.

Irma, A., Sugeng, R. and Abdul, R., 2017. Antioxidant activities and phenolics contents of avocado (Persea americana Mill.) peel in vitro. 11(2): 55-61.

Mohamed, Y.M. and Amr, A.R., 2013. Hepatoprotective effect of avocado fruits against carbon tetrachloride-induced liver damage in male rats. World Applied Sciences Journal. 21(10): 1445-1452.

Mahomoodally, M.F. and Muthoora, D.D., 2014. Kinetic of inhibition of carbohydrate-hydrolysing enzyme, antioxidant activity and polyphenolic content of Phyllanthus amarus Schum. and Thonn. (Phyllanthaceae). Journal of Herbal Medicine. 4(4): 208-223.

Monami, M., Lamanna C., Balzi D., Marchionni N. and Mannucci E., 2009. Sulphonylureas and cancer: A case-control study. Acta Diabetologica. 2009 Dec; 46(4): 279-84.

Nguyễn Thị Thu Hương, 2006. Phương pháp nghiên cứu tác dụng dược lý thuốc có tác dụng chống oxy hóa. Trong: Viện Dược Liệu. Phương pháp nghiên cứu tác dụng dược lý của thuốc từ thảo dược. Nhà xuất bản Khoa Học và Kỹ thuật. Bộ Y tế, 279-293.

Nguyễn Phi Kim Phụng, 2007. Phương pháp cô lập hợp chất hữu cơ. Nhà xuất bản Đại Học Quốc Gia thành Phố Hồ Chí Minh. 9-73.

Nguyen, T.M.N. and Ho, H.T.D., 2016. Selective cytoxicity of a Vietnamese traditional, Nam Dia long, against MCF-7 cells by synergistic effects. BMC complementary and alternative. 16: 202-236.

Oboh, G., Adelusi, T.I., Ayodele, J.A. and Richard, A.A., 2014. Inhibition of key enzymes linked to type 2 diabetes and sodium nitroprusside induced lipid peroxidation in rats’ pancreas by phenolic extracts of avocado pear leaves and fruit. International Journal of Biomedical Science. 10(3): 208-216.

Qing-Yi L., James, R.A., Qifeng, Z., Sergio, H., Vay L.W.G. and David, H., 2005. Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: Role of lipid-soluble bioactive substances. Journal of Nutritional Biochemistry. 16: 23-30.

Wang, W., .Bostic, T.R. and Gu, L., 2010. Antioxidant capacities, procyanidins and pigments in avocados of different strains and cultivars. Food Chemistry 122(4): 1193-1198.