Tối ưu hóa các thông số quá trình xử lý enzyme để tăng sản lượng dịch trích và các hợp chất có hoạt tính sinh học từ trái thanh trà (Bouea macrophylla Griffith) bằng phương pháp bề mặt đáp ứng
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Demir, N., Acar, J., Sarioglu K. and Mutlu, M., 2000. The use of commercial pectinase in fruit juice industry. Part 3. Immobilized pectinase for mash treatment. Journal of Food Engineering, 47 (4): 275-280.
El-Zoghbi, M., El-Shamei, Z. and Habiba, R., 1992. Effect of enzyme application on some properties of guava puree. Fluessiges Obst (Germany, FR).
Ferreira, J.E.M., and Rodriguez-Amaya, D.B., 2008. Degradation of lycopene and β-carotene in model systems and in lyophilized guava during ambient storage: Kinetics, structure, and matrix effects. Journal of Food Science, 73(8): C589-C594.
Fikselova, M., Silhar, S., Marecek, J. and Francakova, H., 2008. Extraction of carrot (Daucus carota L.) carotenes under different conditions. Czech Journal of Food Science, 26(4): 268-274.
Ghosh, D. and Biswas, P.K., 2016. Enzyme-Aided Extraction of Carotenoids from Pumpkin Tissues. Indian Chemical Engineer, 58(1): 1-11.
Guan, X. and Yao, H., 2008. Optimization of viscozyme L-assisted extraction of oat bran protein using response surface methodology. Food Chemistry, 106(1): 345-351.
Hossain, M.A., AL-Raqmi, K.A.S., AL-Mijizy, Z.H., Weli, A.M. and Al-Riyami, Q., 2013. Study of total phenol, flavonoids contents and phytochemical screening of various leaves crude extracts of locally grown Thymus vulgaris. Asian pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(9): 705-710.
Kurozawa, L.E., Park, K.J. and Hubinger, M.D., 2008. Optimization of the enzymatic hydrolysis of chicken meat using response surface methodology. Journal of Food Science, 73(5): C405-C412.
Muhammad, T.N., 2009. Production, purification and characterization of carboxymethyl cellulase for food applications. Doctoral dissertation. University of Agriculture Faisalabad.
Neidhart, S., Reiter M., Mensah-Wilson, M., Stemmer, G., Braig, C., Sevinç, S. and Carle, R., 2002. Possibilities for improving quality of fruit juices and drinks from tropical fruits by homogenization and addition of pectin. In International Symposium Sustaining Food Security and Managing Natural Resources in Southeast Asia, Jan, pp. 8-11.
Nguyễn Minh Thủy và Nguyễn Thị Mỹ Tuyền, 2016. Kỹ thuật sau thu hoạch (bảo quản và chế biến) một số loại nông sản ở Đồng bằng sông Cửu Long. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ. 686 trang.
Nguyễn Minh Thủy, Nguyễn Thị Nếp, Nguyễn Phú Cường, Nguyễn Thị Mỹ Tuyền, Đinh Công Dinh và Hồ Thanh Hương, 2013. Khảo sát ảnh hưởng của các thành phần bổ sung và điều kiện xử lý đến chất lượng nước khóm-chanh dây. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 27(b): 48-55.
Nguyễn Nhật Minh Phương, Lý Nguyễn Bình, Châu Trần Diễm Áivà Chế Văn Hoàng, 2011. Tác động enzyme pectinase đến khả năng trích ly dịch quả và các điều kiện lên men đến chất lượng rượu vang xoài sau thời gian lên men chính. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 20(a): 127-136.
Nguyễn Văn Mùi, 2001. Thực hành hóa sinh học. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Hà Nội, 176 trang.
Rajan, N.S. and Bhat, R., 2016. Antioxidant compounds and antioxidant activities in unripe and ripe kundang fruits (Bouea macrophylla Griffith). Fruits, 71(1): 41-47.
Sharma, H.P., Patel, H. and Sharma, S., 2014. Enzymatic extraction and clarification of juice from various fruits: A Review. Trends in Post Harvest Technology, 2(1): 01-14.
Siripanuwat, K., Suna, P., Satasit, N., Boonyarat, C., Chulikhit, Y. and Daodee, S., 2012. The analysis of trace element and carotenoid content in Bouae burmanica. The 4th Annual Northeast Pharmacy Research Conference of 2012 “Pharmacy Profession in Harmony”. Faculty of Pharmaceutical Sciences, Khon Kaen University, Thailand.
Will, F., Bauckhage, K. and Dietrich, H., 2000. Apple pomace liquefaction with pectinases and cellulases: analytical data of the corresponding juices. European Food Research and Technology, 211(4): 291–297.